Κοινωνία

Διάσημος έγινε ο ηλιακός φορτιστής τηλεφώνου στην Λέσβο από Έλληνες φοιτητές !

Τον διάσημο πλέον ηλιακό σταθμό φόρτισης για κινητά που έχει σχεδιαστεί από μια ομάδα φοιτητών στο στρατόπεδο του Καρά Τεπέ στο νησί της Λέσβου, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων  Reuters και άλλα διεθνή ΜΜΕ.

Δύο φοιτητές του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου σχεδίασαν έναν ηλιακό κινητό σταθμό φόρτισης τηλεφώνων , με την ονομασία «Ελπίδα». Οι δύο  πρωτότυποι   σταθμοί   εγκαταστάθηκαν  σε κέντρα μεταναστών σε Σάμο και Λέσβο. Την κατασκευή ανέλαβε η ελληνική ηλιακή εταιρία Entec. Κάθε μονάδα μπορεί να εξυπηρετήσει 12 συνδέσεις ανά ώρα αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια.

Έχει  ρυθμιστεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια για 12 βύσματα την  ώρα μόνο με τη χρήση ηλιακής ενέργειας, παρέχοντας δωρεάν ενέργεια για  240 άτομα ανά μονάδα κάθε μέρα, αναφέρει ξένο δημοσίευμα .

metanastes-fortisi-kiniton-650_0

Την ιδέα συνέλαβε ο 20χρονος Αλέξανδρος Αγγελόπουλος το προηγούμενο καλοκαίρι στη Σάμο όταν εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες έφταναν στις ακτές.

“Οι άνθρωποι άρχισαν να μου ζητούν το φορτιστή ή το τηλέφωνό μου για να πάρουν την οικογένειά τους και να χρησιμοποιήσουν το Internet. Συχνά έμεναν στο λιμάνι για να μοιραστούν μία πρίζα.” Ο 21χρονος Samuel Kellerhals δήλωσε πως “θέλαμε απλά να συνεισφέρουμε θετικά στις τοπικές κοινωνίες μέσω την ανανεώσιμης ενέργειας”.

Εκατοντάδες πρόσφυγες έφθαναν στις ακτές του νησιού κάθε μέρα, μούσκεμα και εξαντλημένοι από την ταξίδι από την Τουρκία, αναζητώντας να μιλήσουν  με  τους συγγενείς τους.

Ανακουφισμένοι σήμερα οι μετανάστες έχουν τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και το Google Maps για να προγραμματίσουν τη συνέχεια του ταξιδιού τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

«Οι άνθρωποι άρχισαν να ζητούν το τηλέφωνό μου για να καλέσουν  την οικογένεια τους ή να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο», είπε ο Αγγελόπουλος , τονίζοντας ότι πολλοί μετανάστες έφταναν να μοιράζονται ένα βύσμα .

«Εμείς απλά θέλαμε να δώσουμε  μια θετική συμβολή στις τοπικές κοινωνίες μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», είπε ο συν-ιδρυτής Samuel Kellerhals, 21.

Οι δύο πρώτες μονάδες του έργου Ελπίς έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με τη βοήθεια της ελληνικής ηλιακής τεχνολογίας της εταιρείας Entec. Το ζευγάρι των φοιτητών  είπε ότι έπρεπε να ξεπεραστεί το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας   για  να γίνει πραγματικότητα το έργο αυτό .

Τώρα,  άλλες τρεις μονάδες είναι στα σκαριά με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν μέσω του crowdfunding, (μέθοδος δημιουργίας κεφαλαίων από ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων μέσω του διαδικτύου). Οι ιδρυτές της ελπίζουν να εξοικονομήσουν πολλά από τα δεκάδες στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα όσο το δυνατόν.

Στο στρατόπεδο Καρά Τεπέ στη Λέσβο, όπου εγκαταστάθηκε η πρώτη μονάδα, οι αρχές  οι κάτοικοι είναι ενθουσιασμένοι.

Περιττό να τονίσουμε ότι οι Έλληνες φοιτητές θα αποτελέσουν ¨βορά΄των ξένων εταιρειών του είδους , οι οποίες αναζητούν ¨ φωτεινά μυαλά " για το μέλλον τους .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές