Πολιτική

«Γερμανικό μπλόκο» καταγγέλλει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ζητώντας νέα συμφωνία με τους δανειστές

Ο Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε  και αυτή τη φορά με άρθρο του στους Financial Times, ότι είναι «μη ρεαλιστικό  και μη πρακτικό για την Ελλάδα η επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα wsj.com.

Παράλληλα, κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους , τονίζοντας  ότι οι ίδιοι   "πιστώνονται " την πτώχευση της χώρας, κατά το δεύτερο ήμισυ της τελευταίας δεκαετίας, μαζί με το πρώην ελληνικό  πολιτικό σύστημα.

Σύμφωνα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδα, η χώρα χρειάζεται μια νέα συμφωνία με τους δανειστές εταίρους για να προχωρήσει η ελληνική οικονομία, ενώ  ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πρέπει να μειωθεί στο 2%, επιτρέποντας, όπως τόνισε,  ένα  πιο ισορροπημένο μείγμα  οικονομικής πολιτικής , με έμφαση στη μείωση των φόρων, την ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων που θα συμβάλει σε αειφόρους ρυθμούς ανάπτυξης.

Από τα σενάρια που εξετάζονται από την Τράπεζα της Ελλάδα, ο Γ Στουρνάρας λέει στο άρθρο του, το αποτέλεσμα θα είναι  ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα είναι επίσης εφικτή  με πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ  και μια μάλλον ήπια ελάφρυνση του χρέους που δεν θα επιφέρει  μεγάλες απώλειες για τους πιστωτές. Αυτό θα περιλαμβάνει την επέκταση της λήξης των δόσεων σε πάνω από 20 χρόνια και την κεφαλαιοποίηση των αναβαλλόμενων τόκων σε ισόποσες δόσεις κατά την διάρκεια μιας περιόδου 20 ετών.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια τέλεια καταιγίδα, και η χώρα είναι  παγιδευμένη  ανάμεσα σε μια οικονομική κρίση και σε μια κρίση χρέους έχοντας μια  αύξηση της ροής των προσφύγων. Σκληρές αποφάσεις ελήφθησαν», τονίζει  ο κ. Στουρνάρας.

Από την άποψη των Ευρωπαίων εταίρων για την μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους και για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδα γράφει:

«Είχαμε συμφωνήσει σε αυτό το θέμα τον  Νοέμβριο του 2012 και θα έπρεπε να είχε συμβεί το 2014, μαζί με ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5 δις ευρώ το 2013. Ποτέ δεν συνέβη.

Το ίδιο επαναλήφθηκε και φέτος, στις 24 Μαΐου, όταν το Eurogroup ανέβαλε την απόφασή του για το 2018, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει  ρητά την ανάγκη να διατηρηθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδα σε διαχειρίσιμα επίπεδα και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ σε μια καθοδική τροχιά».

Ο κ Στουρνάρας, επισημαίνει ότι το Eurogroup ανέβαλε την απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους, παρά το γεγονός ότι: πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και, δεύτερον, τα τρέχοντα επιτόκια στις αγορές είναι πολύ ευνοϊκά για αποφάσεις ελάφρυνσης χρέους, τόσο για τους δανειστές όσο και για τους δανειολήπτες.

Επιπλέον, οι συνεχείς απειλές από ορισμένους πολιτικούς της Ευρωζώνης για ένα ενδεχόμενο  Grexit και η αρνητική επίδραση αυτής της ρητορικής στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον στην Ελλάδα, προκαλούν πολύ μεγάλο κακό.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να διατηρήσει η Ελλάδα  πρωτογενές πλεόνασμα  σε ποσοστό  3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  Δ Παπαδημούλη στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αρέσει δεν αρέσει σε κάποιους κυρίως στο εσωτερικό της χώρας μας το πρόσωπο του κ. Στουρνάρα, οφείλει όλος ο ελληνικός πολιτικός κόσμος με μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα να υποστηρίξει τον ίδιο και τις επισημάνσεις του.

Άλλο η Ελλάδα και άλλο οι πολιτικές φιλοδοξίες του οποιοδήποτε, κάτι που το  μπερδεύουμε συνεχώς στην χώρα μας.

Οι επισημάνσεις του Γ.Στουρνάρα δεν αφορούσαν μόνο το πλεόνασμα , αλλά αποτελούσαν «καμπανάκι» προς το Βερολίνο και τον γνωστό Β.Σόμπλε , ο οποίος συστηματικά «καταστρέφει» οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με δηλώσεις του με GREXIT , και με την μην συζήτηση για το χρέος.

Ο Σόλων άλλωστε μας  έχει  προειδοποιήσει  με την αιώνια  φράση: «μηδένα προ του τέλους μακάριζε».... η οποία  έμεινε στην καθημερινότητα μας, καθώς αναμφίβολα είναι σοφή, όπως αποδείχθηκε σε αναρίθμητες περιπτώσεις στην ανθρώπινη ιστορία. Κυρίως, όταν η ευτυχία συγχέεται με την ματαιοδοξία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...