Εθνικά θέματα

«Αργοναύτης 2016» με ρίψη αλεξιπτωτιστών από C-130 εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας - Δείτε εικόνες

Η Πολυεθνική Άσκηση Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας (CIMIC) «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ-2016», συνεχίστηκε την Τρίτη, 31 Μαΐου 2016, με τη διεξαγωγή της 3ης Φάσης που αφορά στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης (Ε-Δ), εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.

Οι Α/Ν Ασκήσεις Ε-Δ αποτελούν συνέχεια της διεξαγωγής των Φάσεων 1 και 2, της Άσκησης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ-2016», οι οποίες σχετίζονται με τη δοκιμή του Εθνικού Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» και των διαδικασιών υποδοχής αμάχων από περιοχή κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Κατά τη Φάση αυτή θα πραγματοποιηθούν δυο μεγάλης κλίμακας Αεροναυτικές (Α/Ν) Ασκήσεις Ε-Δ (Ημερήσια και Νυχτερινή) στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, με σκοπό τη δοκιμή και εφαρμογή των προνοιών του Εθνικού Σχεδίου Ε-Δ «ΝΕΑΡΧΟΣ» για την άμεση ανταπόκριση των Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης και μαζικής διάσωσης.

Το 1ο σενάριο αφορά επιβατηγό πλοίο που εγκαταλείπεται λόγω πυρκαγιάς και το 2ο αφορά επιβατηγό αεροσκάφος που προσθαλασσώνεται λόγω μηχανικής βλάβης. Θα γίνουν ρεαλιστικές επιχειρήσεις Ε-Δ για εντοπισμό και διάσωση ναυαγών, αεροδιακομιδή τραυματιών (MEDEVAC) στα πλησιέστερα Γενικά Νοσοκομεία ή άλλα πλοία στην περιοχή και άλλες συναφείς ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Στις ασκήσεις Ε-Δ, θα συμμετάσχουν Αεροπορικά και Ναυτικά Μέσα καθώς και προσωπικό, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Ιταλίας, του Ισραήλ καθώς και της Ουγγαρίας, υπό τον συντονισμό και επιχειρησιακό έλεγχο του ΚΣΕΔ Λάρνακας σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Κέντρα των χωρών που συμμετέχουν.

Πέραν των 2 κύριων ασκήσεων Ε-Δ, εκτελέστηκε άσκηση προσομοίωσης μαζικής μεταφοράς τραυματιών με αεροσκάφος της Ουγγρικής Πολεμικής Αεροπορίας από περιοχή κρίσης στη Μ. Ανατολή προς νοσοκομεία της Κυπριακής Δημοκρατίας για περαιτέρω νοσηλεία και επαναπατρισμό τους.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα της Άσκησης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ-2016», οι ξένοι παρατηρητές από Ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες θα επιβιβαστούν στη Γαλλική Φρεγάτα “FORBIN” η οποία συμμετέχει στην άσκηση για να παρακολουθήσουν το Ημερήσιο Σενάριο Ε-Δ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...