Αρχείο

Έρχονται εκλογές: "Το ΔΝΤ θέλει ξανά αίμα το φθινόπωρο - Θέλει ομαδικές απολύσεις και μείωση κατώτατου μισθού" λέει ο Γ.Κατρούγκαλος

Τον χρόνο εκλογών προσδιόρισε ουσιαστικά ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, καθώς τα νέα από το μέτωπο με τους δανειστές πάνε από το κακό προς το χειρότερο. Και μπορεί τώρα η κυβέρνηση να έδωσε "αίμα" τώρα όμως το ΔΝΤ θέλει περισσότερο. Γι αυτό έχουν ξεκινήσει και οι παροχές προς τους 17χρονους...

«Το ΔΝΤ θέλει ξανά αίμα το φθινόπωρο. Θέλει ομαδικές απολύσεις, ακόμη μεγαλύτερη απορύθμιση, να μην έχουμε πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας στον Real FΜ και πρόσθεσε ότι «εμείς αίμα στα εργασιακά δεν πρόκειται να δώσουμε».
Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, σημείωσε ότι θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γιατί η κυβέρνηση θέλει «να είναι αντικείμενο της συλλογικής διαπραγμάτευσης» και σημείωσε ότι «η συνταγή του ΔΝΤ είναι η πλήρης φτωχοποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα».

Σε ερώτηση για το αν θα επιστρέψουν το ΕΚΑΣ του Ιουνίου οι συνταξιούχοι, απάντησε ότι «όσοι το έχουν πάρει ενώ δεν το δικαιούνται θα πρέπει να το επιστρέψουν» και σημείωσε ότι δεν πρόκειται να μειωθεί καμία κύρια σύνταξη.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ντάλια Βελκουλέσκου από το βήμα του Economist, είπε ότι χρειάζεται μία ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, το οποίο είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο».

Το στέλεχος του Ταμείου σημείωσε ότι «έχουμε αποδείξει ότι δεν είναι αναγκαία η εμπροσθοβαρής - πριν το 2018 - εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, αλλά χρειάζεται να εκτιμήσουμε αν τα μέτρα που προτείνονται είναι σύμφωνα με την ανάλυσή μας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Αν όχι, θα πρέπει να προβλεφθούν επιπλέον μέτρα που θα τη διασφαλίζουν, πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στα δημοσιονομικά μεγέθη, τόνισε πως οι στόχοι είναι υπερβολικά φιλόδοξοι για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, ουσιαστικά επαναφέροντας στο προσκήνιο την πρόταση του ΔΝΤ για μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 από το 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5%. «Ακόμη και αν εφαρμοσθούν πλήρως τα δημοσιονομικά μέτρα, δεν είναι αρκετά» σημείωσε.

Η αξιωματούχος του ΔΝΤ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας ότι η μεταρρύθμιση δεν είναι αρκετά φιλόδοξη.

«Η Ελλάδα έχει διανύσει έναν μακρύ δρόμο, ωστόσο οι Έλληνες δεν έμαθαν από τα τα παθήματά τους και μια νέα κρίση εμπιστοσύνης ξέσπασε το 2015», τόνισε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Στο πάνελ συμμετείχε και ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος σημείωσε πως η επερχόμενη δεύτερη αξιολόγηση, το φθινόπωρο, θα έχει προκλήσεις.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ