Κόσμος

G7: Τα τρία «ναι» και το ένα «όχι» των ισχυρών του πλανήτη

«Όχι» στο Brexit, «ναι» στην προσφυγική πολιτική της Μέρκελ, «ναι» στην οικονομική ενίσχυση του Ιράκ, «ναι» σε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Στα συμπεράσματα αυτά συμφώνησαν οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων χωρών του πλανήτη (G7) συζητώντας  για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, την τρομοκρατία και το προσφυγικό στη σύνοδο που διεξάγεται από χτες στην Ιαπωνία.

Το απόγευμα, ο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε και ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να μεταβούν στη Χιροσίμα, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος θα πραγματοποιήσει μία ιστορική επίσκεψη.

Στο μεταξύ, οι ηγέτες του G7 εξέφρασαν την πρόθεση να ενισχύσουν οικονομικά το Ιράκ για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία με το ποσό των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η τρομοκρατία, ο εξτρεμισμός και το προσφυγικό είναι παγκόσμιες απειλές, τόνισαν οι ηγέτες του G7 εκφράζοντας την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε «περαιτέρω περιοριστικά μέτρα» σε βάρος της Ρωσίας στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης.

Η διακήρυξη της G7 από τη Σύνοδο στην Ίσε Τζίμα κινείται σε γενικό πλαίσιο και επαναδιατυπώνεται η δέσμευση των ηγετών να «αντιμετωπίσουν συλλογικά» τις απειλές στην παγκόσμια οικονομία και τη διεθνή σταθερότητα.

Ωστόσο, το κείμενο έκανε συγκεκριμένη αναφορά στο ενδεχόμενο Brexit, λιγότερο από ένα μήνα πριν το βρετανικό δημοψήφισμα: «Έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα συνιστούσε σοβαρή απειλή στην παγκόσμια ανάπτυξη, αντιστρέφοντας την τάση προς ενισχυμένο διεθνές εμπόριο, επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας» ανέφερε η διακήρυξη.

Κι ενώ οι επτά ισχυρότεροι ηγέτες του πλανήτη καλούνταν να βρουν λύσεις σε καυτά θέματα, ο καθηγητής Χημείας, Γιοαχίμ Ζάουερ, δεύτερος σύζυγος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, έδειχνε να απολαμβάνει την συντροφιά των έξι «πρώτων κυριών» που συνόδευαν τους συζύγους τους στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...