Αρχείο

Που οδηγεί η κλιμάκωση στις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ; Με πολλαπλάσιες δυνάμεις από αυτές που αναπτύσσει η Συμμαχία στην Α.Ευρώπη απαντά η Μόσχα

Η Ρωσία προχωρά σε στρατηγική ισοδύναμης αλλά και ασύμμετρης απάντησης στις ΝΑΤΟϊκές αναπτύξεις 4-6.000 στρατιωτών καθώς σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σέργκεϊ Σοϊγκού, η Μόσχα ετοιμάζεται να δημιουργήσει δύο επιπλέον μεραρχίες στην Δυτική Στρατιωτική Περιοχή και μία μεραρχία στην Νότια Στρατιωτική Περιοχή, συνολικά 30.000 Στρατό ενώ πληροφορίες φέρουν μετακίνηση και πυρηνικών δυνάμεων στο Καλίνινγκραντ.

"Το Υπουργείο Άμυνας λαμβάνει μία σειρά μέτρων αντίδρασης στην συγκέντρωση νατοϊκών δυνάμεων στην περιοχή κοντά στα ρωσικά σύνορα. Δύο νέες μεραρχίες θα σχηματιστούν στην Δυτική Στρατιωτική Περιοχή και μία μεραρχία θα σταλεί στην Νότια Στρατιωτική Περιοχή μέχρι το τέλος του χρόνου," δήλωσε ο Σοϊγκού σε μία τηλεδιάσκεψη.

Καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές στα σημεία ανάπτυξης των νέων μεραρχιών, δήλωσε ο Υπουργός.

"Έχω δώσει εντολή να επιστρατευτούν τα τελειότερα τεχνικά μέσα για την κατασκευή των εγκαταστάσεων, οι οποίες προβλέπεται να είναι λυόμενες. Η χρήση λυόμενων κατασκευών και η γρήγορη μεταφορά τους στην περιοχή ενδιαφέροντος κάνουν εφικτή την ανέγερση των καινούριων κτιρίων σε διάστημα μόλις τριών με τεσσάρων εβδομάδων το πολύ", πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι εγκαταστάσεις μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποσυναρμολογηθούν και να μεταφερθούν άμεσα σε νέα τοποθεσία, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Το ίδιο εύκολα συναρμολογούνται και οι εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, όπως για παράδειγμα οι θερμοσίφωνες.

Αναλυτικότερα θα σταλούν δύο μηχανοκίνητες μεραρχίες πεζικού στις περιοχές Smolensk και Voronezh και μία τρίτη μηχανοκίνητη μεραρχία κοντά στο Rostov-on-Don.

Καθεμία από τις νέες μεραρχίες θα αποτελείται από περίπου 10.000 άτομα προσωπικό.

Το περασμένο φθινόπωρο, ο Σοϊγκού είχε δηλώσει ότι από την αρχή του 2015 έχουν δημιουργηθεί περίπου 30 καινούριες μονάδες στην Δυτική Στρατιωτική Περιοχή.

Στα τέλη Νοεμβρίου ανακοίνωσε ότι 15 μονάδες σχηματίστηκαν στην Νότια Στρατιωτική Περιοχή, ενώ 2 επιπλέον μονάδες βρίσκονταν στο τελικό στάδιο προετοιμασίας.

Σύμφωνα με παλιότερες αναφορές, η Δυτική Στρατιωτική Περιοχή είχε ενισχυθεί με το νεοσυσταθέν 1ο σώμα τεθωρακισμένων, με έδρα κοντά στην Μόσχα.

Μία ανώτερη πηγή του Γενικού Επιτελείου δήλωσε στο TASS ότι το 20ο σώμα στρατού γενικού σκοπού στην περιοχή έπρεπε να δημιουργηθεί από το μηδέν, καθώς όλες οι αρχικές δυνάμεις τις είχαν μετατεθεί στο 1ο σώμα τεθωρακισμένων.

Το 20ο σώμα στρατού θα εγκατασταθεί σε 5 περιοχές της δυτικής Ρωσίας και η έδρα του βρίσκεται στο Βορόνεζ.

Επίσης, σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας, το 2025 το ρωσικό ναυτικό θα αποκτήσει 6 φρεγάτες Project 22350 γενικού σκοπού. H ναυαρχίδα αυτής της σειράς, το "Admiral Gorshkov", βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών.

Πρόκειται για μια απάντηση αρκετά εντυπωσιακή καθώς απαντάει με πολλαπλάσιες δυνάμεις από αυτές που αναπτύσσει το ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

Πρόκειται για επιβεβαίωση του άρθρου μας Σ.Λαβρόφ: «Στρατιωτικά-τεχνικά μέτρα θα είναι η απάντηση της Ρωσίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»

Οι κινήσεις αυτές δείχνουν πως υπάρχει μια κλιμάκωση στις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ η οποία νομοτελειακά θα οδηγήσει σε νέος Ψυχρό Πόλεμο και μια νέα "θερμή" κρίση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ