Αρχείο

Το ISIS ανατίναξε με βόμβα το αεροσκάφος της EgyptAir MS804 λένε οι Ισραηλινοί - Το μόνο ερώτημα είναι αν τοποθετήθηκε στο Κάιρο ή στο Παρίσι

H πτήση της EgyptAir flight MS804, η οποία απογειώθηκε στις 11:09 p.m. την Πέμπτη 19 Μαϊου από το αεροδρόμιο Charles de Gaulle στο Παρίσι έπρεπε να είχε προσγειωθεί στις 3:55 a.m. στο Κάιρο.

Παρόλ αυτά έπεσε και χάθηκε από τις οθόνες των ραντάρ των Ελλήνων και Αιγυπτίων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στις  2:45 a.m. και κατέπεσε στην Μεσόγειο 10 μίλια μέσα στα αιγυπτιακά χωρικά ύδατα.

Το Airbus A320-232 είχε 66 επιβάτες συμπεριλαμβανομένων επτά μελών πληρώματος και τρία μέλη ασφαλείας, 30 Αιγύπτιους πολίτες και 17 Γάλλους καθώς και πολίτες από Ιράκ, Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες.

Το αεροπλάνο κατασκευάστηκε το 2003 ενώ και οι δύο πιλότοι είχαν χιλιάδες ώρες πτήσεων στο ενεργητικό τους ενώ αναφορές από τις αρχές της Αιγύπτου τονίζουν πως το φορτίο του δεν περιείχε επικίνδυνα υλικά ή κάτι άλλο πιο ασυνήθιστο.

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Sherif Ismail είπε ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η τρομοκρατική πράξη αλλά τόνισε πως δεν υπήρχαν κλήσεις έκτακτης ανάγκης από το πιλοτήριο ούτε παρεκκλίσεις από τον αεροδιάδρομο ή το ύψος πριν το αεροσκάφος εξαφανιστεί.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φ.Ολάντ, συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές αν το αεροσκάφος διαλύθηκε στον αέρα από βόμβα θα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα από το ISIS στον αιγυπτιακό τουρισμό, την ασφάλεια, τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες ασφαλείας Γαλλίας και Αιγύπτου ενώ διαλύει τους διεθνείς αερομεταφορείς.

Είναι η δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο που το ISIS πετυχαίνει με χρησιμοποίηση βόμβας να καταρρίψει αεροπλάνο που συνδέεται με την Αίγυπτο.

Το πρώτο ήταν ένα ρωσικό  Airbus A321  που είχε απογειωθεί από το Sharm al-Sheikh  και ανατινάχθηκε στο Σινά στις 31 Οκτωβρίου με 224 επιβάτες νεκρούς.

Το ερώτημα που παραμένει είναι αν η βόμβα τοποθετήθηκε στο Κάιρο ή στο Παρίσι.

Γιατί αν έγινε στο Παρίσι αυτό σημαίνει ότι πυρήνας του ISIS διείσδυσε  στο αεροδρόμιο του Charles de Gaulle.

Αυτό θα ήταν κλιμάκωση από την πλευρά του ISIS μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι με 130 νεκρούς.

Σημάδι κλιμάκωσης γιατί θα είναι η δεύτερη τρομοκρατική επίθεση σε τρεις μήνες σε στόχο πολιτικής αεροπορίας σε Δυτική Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα μετά τις επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών τον Μάρτιο όπου 31 άτομα σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν.

Αλλά αν αποδειχτεί ότι η βόμβα τοποθετήθηκε στο Κάιρο πριν αναχωρήσει για το Παρίσι τότε αυτό είναι ένα σοβαρό σημάδι κλιμάκωσης της διείσδυσης και των επιχειρησιακών ικανοτήτων του ISIS στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα ενώ απειλεί πλέον άμεσα την σταθερότητα της κυβέρνησης του Abel Fattah al-Sisi.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ