Πολιτική

ΠΕΝΤΕ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ! Ο Ντάισελμπλουμ θύμωνε, η Λαγκάρντ… κοιμόταν – Όταν μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας «χόρεψε» στους ρυθμούς του… Ζορμπά

Από αναπάντητες κλήσεις στο Καζακστάν, όπου βρισκόταν η Κριστίν Λαγάρντ μέχρι και… Ζορμπά στην αίθουσα της συνεδρίασης περιλαμβάνει το παρασκήνιο της τελευταίας συνεδρίασης του Eurogroup.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα, η Καθημερινή, από το μεσημέρι της 24ης Μαΐου υπήρχε μια ανησυχία, καθώς όλες οι πλευρές ήταν ενημερωμένες για το αδιέξοδο του ΕuroworkingGroup, το προηγούμενο βράδυ και την τεράστια απόσταση που υπήρχε με το ΔΝΤ. Από το μεσημέρι και πριν τη συνεδρίαση, ο ένας ρωτούσε τον άλλον: «Καλά, τι γίνεται τώρα; Πώς προχωράμε;»

Σύμφωνα με συμμετέχοντα στο Eurogroup, μόνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν αισιόδοξος ότι «θα τα βρούμε».

Ο θυμός του Ντάισελμπλουμ
Αν και η συζήτηση για την Ελλάδα κράτησε μόλις μια ώρα, καθώς αποφασίστηκε ότι η δόση θα ήταν στα 10,3 δισ. ευρώ και είχε ξεκαθαριστεί ότι για να φτάσουν τα χρήματα στην Ελλάδα έπρεπε να ολοκληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, ο θυμός του Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν μπορούσε να κρυφτεί για ένα συγκεκριμένο θέμα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ρωτούσε επίμονα τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για την υπόθεση του ΤΑΙΠΕΔ, όπου οι εμπειρογνώμονες (ανάμεσα τους ένας Ιταλός, ένας Ισπανός κι ένας Σλοβάκος) αντιμετωπίζουν δίωξη για το αδίκημα της απιστίας. Συγκεκριμένα, για την πώληση και επαναμίσθωση των 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου. «Το θεωρώ απαράδεκτο», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ στον κ. Τσακαλώτο, μπροστά στους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, και με ασυνήθιστα αυστηρό τόνο τον ρώτησε «ποιος κινεί τη διαδικασία;». Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες λένε πως πίσω από τη διαδικασία είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο κ. Τσακαλώτος δεν απαντούσε. Τελικά έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα επιληφθεί του θέματος. Γι” αυτό δεν ήταν τυχαίο ότι μέχρι και στα τελευταία προσχέδια της δήλωσης της δήλωσης του Eurogroup, στην τρίτη παράγραφο, υπήρχε αναφορά για δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για νομική προστασία στα μέλη του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. «Θέλαμε να τονίσουμε τη σημασία του», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος. Η αναφορά αυτή αφαιρέθηκε από το τελικό κείμενο.

Αφού είχε δοθεί ένα από τα προσχέδια της συμφωνίας στους υπουργούς, ήταν ξεκάθαρο ότι το βασικό θέμα που θα έπρεπε να λυθεί ήταν η συμμετοχή του Ταμείο στο πρόγραμμα. «Θα επιστρέψουμε σε 10 λεπτά», ενημερώνει ο κ. Ντάισελμπλουμ και αποσύρεται σε διπλανή αίθουσα.

Πέντε ώρες για μία παράγραφο
Τα 10 λεπτά όμως έγιναν πέντε ώρες, για να συμφωνήσουν σε μία και μόνο παράγραφο. Αυτή που θα περιείχε σε μερικές γραμμές τη στάση του Ταμείου, έτσι ώστε από τη μία να μην εκφράζει την πλήρη στήριξη στα μέτρα που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι, καθώς δεν υιοθέτησαν τις βασικές γραμμές του ΔΝΤ, αλλά και από την άλλη να μην «τραβάει την πρίζα» στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. «Έπρεπε να εκφραστεί, με κάποιο τρόπο, ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος. Η κοινή γραμμή δεν μπορούσε να βρεθεί ούτε ανάμεσα και στους 4 συμμετέχοντες του Ταμείου. «Μπροστά στον Σόιμπλε διαφωνούσαν και διέκοπταν συνεχώς, για να πάνε σε άλλο δωμάτιο μόνοι τους», περιγράφει Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο εκνευρισμός
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περίπου τα μεσάνυχτα είχε εκνευριστεί σε τέτοιο βαθμό από τις συνεχείς διακοπές, που άρχισε να αποχωρεί από την αίθουσα.

Ένα από τα βασικά προβλήματα προέβαλε ο νομικός σύμβουλος του Ταμείου, επιμένοντας ότι θα πρέπει να αναφέρεται ρητά στη δήλωση ότι θα πρέπει να υπάρξει μια δεύτερη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από το Ταμείο το 2018, στο τέλος του προγράμματος, που θα κρίνει το ύψος των μεσοπρόθεσμων μέτρων. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είχε συμφωνήσει να υπάρχει μια ανάλυση βιωσιμότητας στο τέλος του χρόνου, που θα έκρινε τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αλλά αυτή του 2018, που να βασίζεται στα στοιχεία του Ταμείου, τα οποία θα αναφέρονταν σε μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, δεν ήταν αποδεκτή. Βρέθηκε συμβιβασμός και γράφτηκε ότι θα γίνει από το ΔΝΤ, αλλά ύστερα από διαβούλευση με τους Ευρωπαίους και σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Από την πλευρά του, το Ταμείο είχε κάνει επίσης μία μεγάλη παραχώρηση να δεχτεί τα βασικά μέτρα για το χρέος να ληφθούν το 2018 κι όχι άμεσα όπως υποστήριζε τους προηγούμενους μήνες. Το θέμα, όμως, είχε τεθεί στο G7 στην Ιαπωνία την προηγούμενη εβδομάδα παρουσία της κ. Λαγκάρντ, που δεν είχε διαφωνήσει με την πρόταση αυτή, χωρίς όμως και να τη δεχτεί. Από τότε ακόμα είχε φέρει μαζί του το προσχέδιο της συμφωνίας στη βαλίτσα του ο Τ. Βίζερ και είχε συζητηθεί με την κ. Λαγκάρντ, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζεται ο ρόλος του Ταμείου. Η απουσία όμως της Λαγκάρντ την προηγούμενη Τρίτη δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα και καθυστέρηση

Η κλήση προωθείται
Ο Πολ Τόμσεν προσπαθούσε να επικοινωνήσει επί τρεις ώρες με την επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία βρισκόταν για κάποιο συνέδριο στο Καζακστάν και εκείνη την ωρα (τοπική 4 το πρωί) κοιμόταν και δεν σήκωνε το τηλέφωνο! Από τις 11 μέχρι τη 1 περίπου μετά τα μεσάνυχτα, οι υπουργοί Οικονομικών περίμεναν βασικά την απάντηση της επικεφαλής του Ταμείου.

Κατά της διάρκεια αυτής της αναμονής, από τη μία άκρη της αίθουσας ακούγεται ένας γνώριμος ρυθμός. Από εκεί που καθόταν η γαλλική πλευρά, δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και ο εκπρόσωπός του στο EyroworkingGroup Μ. Μπεζάρ, ακούγεται από κάποιο κινητό τηλέφωνο το συρτάκι του Ζορμπά. Ο Μπεζάρ αρχίζει να χτυπάει παλαμάκια για μερικά δευτερόλεπτα, αλλά πολύ σύντομα σταματάει, καθώς μάλλον κανέναν άλλος δεν τον ακολουθεί.

Καθώς τα βλέμματα στράφηκαν φυσικά στον Έλληνα υπουργό, ο κ. Τσακαλώτος λέει δυνατά στην αίθουσα: «Δεν ήμασταν εμείς!». Έτσι κι αλλιώς, η διαβούλευση για το χρέος γίνεται ερήμην της Αθήνας.

crashonline.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ