Κόσμος

Ο δορυφόρος Sentinel-1A βοηθά στη λύση του μυστηρίου του εντοπισμού του Airbus;

Στρατής Μαζίδης

Το δορυφορικό ραντάρ Sentinel-1A εντόπισε μια πιθανή πετρελαιοκηλίδα στην ανατολική Μεσόγειο - στην ίδια περιοχή όπου η πτήση της EgyptAir MS804 εξαφανίστηκε νωρίς χθες το πρωί ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο από Παρίσι για Κάιρο.

Η εικόναελήφθη από το Sentinel-1A χθες στις 16:00 GMT (18:00 CEST).

Η ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Εταιρεία) έχει δώσει πληροφορίες σχετικά με την εικόνα στις αρμόδιες αρχές για την υποστήριξη των επιχειρήσεων έρευνας κι αναζήτησης.

Από όταν το αεροπλάνο εξαφανίστηκε, η ESA και οι εμπειρογνώμονες ελέγχουν εξονυχιστικά όλα τα δορυφορικά δεδομένα για να δουν αν μπορούν να βρουν κάτι που να παραπέμπει σε συντρίμμια ή πετρελαιοκηλίδα.

Σύμφωνα με τηνδορυφορική εικόνα, η κηλίδα εντοπιζόταν στο στίγμα 33 ° 32 'Β / 29 ° 13' E - περίπου 40 χλμ νοτιοανατολικά της τελευταίας γνωστής θέσης του αεροσκάφους κι έχει μήκος περίπου 2 χλμ.

Ωστόσο δεν υπάρχει εγγύηση ότι η κηλίδα προέρχεται από το αεροσκάφος.

Μια δεύτερη εικόνα από το πρωί στις 04:00 GMT (6:00 CEST) δείχνει ότι η κηλίδα έχει παρασυρθεί περίπου 5 χλμ.

Ο δορυφόρος Sentinel-2A θα περάσει πάνω από την ίδια περιοχή στις 22 Μαΐου, και οι εμπειρογνώμονες θα συνεχίσουν να μελετούν τις εικόνες για περαιτέρω στοιχεία.

Και οι δύο δορυφόροι Sentinel ξεκίνησαν ως μέρος της περιβαλλοντικής παρακολούθησης του προγράμματος Copernicus της Ευρώπης, υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ESA και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσαν ταυτόχρονα αυτές τις πληροφορίες.

 freepen.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ