Πολιτική

Θα προκάνουμε σύντροφοι;

Του Κώστα Στούπα

H κυβέρνηση πανηγυρίζει την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά το προχθεσινό Eurogroup επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του ανακοινώσει τη σημαντική εξέλιξη. Μετά επικοινώνησε και με τους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς.

Αν προσέξει κάποιος την ανακοίνωση και τις δηλώσεις των αξιωματούχων μετά το προχθεσινό Eurogroup δεν προκύπτει κανένα ουσιώδες νέο στοιχείο για το χρέος που ούτως ή άλλως όπως έχουν δηλώσει και υπουργοί της κυβέρνησης μέχρι το 2022 είναι βιώσιμο, καθότι "παγωμένο".

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση πανηγυρίζει.

Η κυβέρνηση είχε αναδείξει το χρέος σαν προτεραιότητα και τώρα εμφανίζει μια ασαφή συζήτηση περί αυτού σαν περήφανη επιτυχία, καθώς αποζητά μια επικοινωνιακή νίκη για να αντιστρέψει το αρνητικό για την ίδια πολιτικό κλίμα.

Για το χρέος μέχρι στιγμής έχουμε λάβει μια δέσμευση πως το ζήτημα δεν θα εξεταστεί νωρίτερα από το 2018. Οι Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν λάβει την υπόσχεση πως το χρέος θα συζητηθεί μετά την εμφάνιση βιώσιμου πρωτογενούς πλεονάσματος. Δεν πρόκαναν όμως καθώς η άνοδος του κ. Τσίπρα δημοσκοπικά οδήγησε τους Ευρωπαίους στην απόφαση να τους τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια και να διαπραγματευτούν απευθείας με τον κ. "Go Back Frau Merkel"...

Συγκριτικά οι Σαμαράς, Βενιζέλος εκτός από τις υποσχέσεις είχαν πάρει και ένα PSI που μείωσε το χρέος πάνω από 100 δισ. ευρώ.

Διευθέτηση του χρέους έστω και σε μέλλοντα χρόνο σημαίνει πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές σε τρία πεδία: Το μέγεθος του χρέους ήτοι "κούρεμα", τη διάρκεια του χρέους ήτοι επιμήκυνση και την εξυπηρέτηση του χρέους ήτοι επιτόκια.

Όταν η κυβέρνηση φέρει κάποια συμφωνία που θα έχει περάσει από τα κοινοβούλια της Ευρώπης που να αφορά σαφείς και μετρήσιμες μεταβολές σε κάποιο από τα τρία ή και τα τρία αυτά πεδία, θα μπορούμε να μιλήσουμε για διευθέτηση του χρέους. Τότε θα υπάρχει λόγος να πανηγυρίσουμε όλοι μαζί...

Παρ’ όλα αυτά επειδή η παρούσα κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα σαν αποκλειστικό πεδίο επικοινωνιακής διαχείρισης της εικόνας της, ο κ. Τσίπρας τις επόμενες μέρες δεν αποκλείεται να φορέσει και γραβάτα για τις ανάγκες της περίστασης. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως θα φορέσει γραβάτα όταν ρυθμιστεί το χρέος.

Κάποιοι που δεν αντιλαμβάνονται τις λεπτομέρειες ή πιστεύουν ακόμη όσα λέει η κυβέρνηση θα ενθουσιαστούν με την επιτυχία της για το χρέος. Η επικοινωνιακή αυτή νίκη όμως δεν μπορεί να έχει διάρκεια μεγαλύτερη από μερικές εβδομάδες. Σε μερικές εβδομάδες όσοι εργάζονται ακόμη και οι συνταξιούχοι θα λάβουν εκκαθαριστικά με μειωμένες αποδοχές.

Σε μερικές εβδομάδες άπαντες θα φύγουν από το σουπερ-μάρκετ ή το βενζινάδικο έχοντας πληρώσει τα ίδια λεφτά για λιγότερα προϊόντα. Τότε και οι πιο δύσπιστοι θα καταλάβουν για άλλη μια φορά πως εξαπατήθηκαν ή αυταπατήθηκαν.

Η πιθανή πρόσκαιρη ανακοπή της κατάρρευσης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στα μάτια της κοινής γνώμης θα τερματιστεί και τα αρνητικά συναισθήματα θα επανέλθουν με μεγαλύτερη ένταση, όπως είθισται με αυτούς που νιώθουν θύματα εξαπάτησης.

Υπάρχει όμως και μια επιτυχία της κυβέρνησης στο προχθεσινό Eurogroup. Δεν αναγκάζεται να ψηφίσει από τώρα συγκεκριμένα μέτρα για το προληπτικό πακέτο "κάβα" των 3,5 δισ. ευρώ στην περίπτωση που αποτύχουν οι στόχοι.

Αποδέχτηκε όμως την ύπαρξη αυτόματου "κόφτη" για την περίπτωση της μη επίτευξης των μέτρων που ψήφισε, ακόμη και για μισθούς και συντάξεις του δημοσίου. Η αυξημένη πιθανότητα αποτυχίας του προγράμματος που ψήφισε και θα ψηφίσει η κυβέρνηση στηρίζεται κυρίως στις αυξήσεις φόρων και εισφορών σε μια κοινωνική κατηγορία με συρρικνούμενη φοροδοτική ικανότητα. Αυτό από μόνο του εγγυάται την αποτυχία των μέτρων αυτών να πιάσουν τους στόχους.

Για πρώτη φορά η κυβέρνηση της αριστεράς έχει αποδεχτεί έστω και έμμεσα την πιθανότητα αυτόματης μείωσης μισθών και συντάξεων του δημοσίου αν δεν πιαστούν οι στόχοι των εσόδων. Αυτό είναι ένα σωστό δίκαιο αλλά και ιδιαίτερα "νεοφιλελεύθερο" μέτρο.

Ο "κόφτης" θα ισχύει επίσης για τα επόμενα 30-40 χρόνια που η Ελλάδα θα έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους. Δηλαδή, κατά κάποιο τρόπο το μνημόνιο δεν έχει ημερομηνία λήξης στον ορατό ορίζοντα.

Αυτό μόνο μια κυβέρνηση του σκληρού αντιμνημονιακού μπλοκ θα μπορούσε να το πετύχει.

Υπό μια έννοια η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επιτελεί σημαντικό έργο προσγείωσης της αριστεράς από τον κόσμο των αυταπατών στον κόσμο της πραγματικότητας.

Επί της ουσίας όμως η κυβέρνηση με τη συμφωνία στην καλύτερη περίπτωση αγοράζει μερικούς μήνες παραμονής στην εξουσία.

Όπως έγραφε ο φίλος μου ο Γ. Προκοπάκης προχθές "Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με ορίζοντα να βγάλει το μήνα χωρίς να τους πάρει φαλάγγι ο οπαδός τους, ενώ οι δομές που στήνονται έχουν βάθος τριακονταετίας...".

Μερικούς μήνες θέλουν να εξαγοράσουν λοιπόν και οι εταίροι και δανειστές μέχρι να περάσει το δημοψήφισμα στο Η.Β. και οι εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία αργότερα.

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας όμως δεν μοιάζει να συμφωνεί με αυτό το πλάνο. Ούτε η συσσώρευση της οργής στην ελληνική κοινωνία...

Παρά ταύτα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιτελεί χρήσιμο έργο στην κοινωνία και η συνεισφορά της είναι ανεκτίμητη. Καταρρίπτει μεθοδικά όλες τις αριστερές αυταπάτες... Το ζήτημα είναι αν θα προκάνει τις εξελίξεις ή θα την προκάνουν...

capital.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...