Αρχείο

"Βόμβα" από τα Wikileaks - Ο προσωρινός Πρόεδρος της Βραζιλίας ήταν πληροφοριοδότης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών - Γι αυτό οι ΗΠΑ ανέτρεψαν την Ν.Ρούσεφ (vid)

Ο νέος προσωρινός πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ ήταν πληροφοριοδότης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με δημοσίευμα των Wikileaks.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο Τέμερ αντάλλασσε απόρρητα τηλεγραφήματα με την αμερικανική πρεσβεία στην Βραζιλία.

Δημοσιεύτηκαν δύο από αυτά τα τηλεγραφήματα με ημερομηνίες 11 Ιανουαρίου 2006 και 21 Ιουνίου 2006.

Το πρώτο εστάλη από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας στην Αμερικανική Νότια Διοίκηση στο Μαϊάμι.

Στο συγκεκριμένο τηλεγράφημα ο Τέμερ αναφέρεται στην πολιτική κατάσταση στην Βραζιλία κατά την διάρκεια της προεδρείας του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Συγκεκριμένα ο Τέμερ αναφέρεται σε πιθανά σενάρια νίκης του κόμματος του (PMDB) στις εκλογές του 2006, ενώ αρνείται να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το αποτέλεσμα λέγοντας ότι η μάχη θα είναι οριακή και ότι «τα πάντα θα μπορούσαν να συμβούν».

Ο Τέμερ προέβλεπε ότι το PMDB θα εξέλεγε 10 με 15 βουλευτές εκείνη την χρονιά και ότι θα είχε τους περισσότερους αντιπροσώπους στην Γερουσία και άρα και στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αυτό σήμαινε ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος θα έπρεπε να λογοδοτεί στο PMDB.

O Τέμερ αντικατέστησε την Ντίλμα Ρούσεφ όταν η θητεία της τελευταίας ανεστάλη 180 μέρες, μετά την ψήφιση της σχετικής απόφασης από την Γερουσία, με ψήφους 55 υπέρ και 22 κατά.

Η κατηγορία αφορούσε την παρέμβαση της Ρούσεφ στα νούμερα του προϋπολογισμού, λίγο πριν την επανεκλογή της το 2014.

Η αριστερή πολιτικός ισχυριζόταν ότι η Βραζιλία βρισκόταν σε ευνοϊκή οικονομική κατάσταση, όμως μετά την επιβλητική της νίκη η οικονομία της Βραζιλίας παρουσίασε την χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών.

Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε συγκεκαλυμμένη ανατροπή της Ν.Ρούσεφ προκειμένου να απομακρύνουν την Βραζιλία από τους BRICS τοποθετώντας δικό τους άνθρωπο στην εξουσία.

Αυτή είναι η πραγματικότητα είτε βαφτιστεί ως "πορτοκαλί ή αραβική επανάσταση".

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ