Εθνικά θέματα

Ανησυχία στην Αθήνα: Η Σ.Αραβία έστειλε χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις για την τουρκική αποβατική άσκηση Efes-2016 - Δείτε εικόνες και βίντεο


Mια πολύ ανησυχητική για τα ελληνικά συμφέροντα εξέλιξη έλαβε χώρα. Η Σαουδική Αραβία έστειλε χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις να συμμετέχουν στην μεγάλη τουρκική αποβατική άσκηση «Efes 2016» που έχει δεσμεύσει μεγάλες περιοχές του Αιγαίου για ένα μήνα με στόχο τα ελληνικά νησιά και ειδικότερα τις Οινούσσες.

Η άσκηση «Efes 2016» θα ολοκληρωθεί, με αποβατική και αεροκίνητη ενέργεια στoν κόλπο του Seferihisar, σε απόσταση δηλαδή μικρότερη των 60 χλμ. από τη Χίο και την νήσο Παναγιά.

Η Άγκυρα έχει κινητοποιήσει 8500 στρατιώτες και 50 μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα.

Η Σαουδική Αραβία έστειλε χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις που έφτασαν στις πόλεις της Άγκυρας και της Σμύρνης για να συμμετέχουν στις ασκήσεις.

Ο Διοικητής των Σαουδαραβικών δυνάμεων, Ali Bin Mohammed είπε σχετικά:

"H άσκηση EFES-2016 είναι μια πολυεθνική άσκηση που διεξάγεται στην Τουρκία και είναι μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις στον κόσμο όσο αφορά στρατεύματα και θέατρο επιχειρήσεων. Στόχος είναι η διασφάλιση της ασφάλεια και της περιφερειακής σταθερότητας αλλά και η αλληλεγγύη  των κρατών που συμμετέχουν και η από κοινού αντιμετώπιση τρομοκρατικών οργανώσεων. Στόχος η βελτίωση της επάρκειας, της ικανότητας, της συνεργασίας και της διακλαδικότητας σε περιβάλλον ασύμμετρων ενεργειών και πολυεθνικών ασκήσεων".

Τέλος την άσκηση θα παρακολουθήσουν και εκπρόσωποι του Αζερμπαϊτζάν.

Στην άσκηση συμμετέχουν στρατεύματα από ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Σ.Αραβία, Κατάρ, Πακιστάν, Πολωνία και Αζερμπαιτζάν.

Βλέπουμε μια στρατηγική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Σ.Αραβίας η οποία έχει ενδυναμωθεί μετά και την τουρκική βάση στο Κατάρ.

Πρόσφατα επισκέφτηκε την Τουρκία ο κατάκοιτος Βασιλιάς του Ριάντ σε μια από τις σπάνιες εξόδους του λόγω του βεβαρημένου ιατρικού του ιστορικού.

Το pentapostagma.gr θα σας ενημερώσει με νέο άρθρο για το τι ακριβώς συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο χωρών, γιατί αφορά άμεσα την Ελλάδα....

https://twitter.com/saikhamk/status/732257374669414400
https://twitter.com/saikhamk/status/731945360747204609

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ