Αρχείο

Άγρια καταδίωξη: Δύο κινεζικά μαχητικά J-11 αναχαίτισαν αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος EP-3 Orion απειλώντας το με κατάρριψη

Δύο κινεζικά μαχητικά J-11 αναχαίτισαν ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος EP-3 Orion πλησιάζοντας το στα 50 πόδια και απειλώντας το ουσιαστικά με κατάρριψη!

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, δύο κινεζικά μαχητικά αναχαίτισαν ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ στην Νότια Σινική Θάλασσα με τρόπο "μη-επαγγελματικό".

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του DoD, Michelle Baldanza, ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος πετούσε σε "ρουτίνα περιπολίας" σε διεθνή εναέριο χώρο στις 17 Μαϊου όταν δύο τακτικά μαχητικά της Κίνας το αναχαίτισαν.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ συνέχισε στην ίδια ρητορική λέγοντας πως η αναχαίτιση έγινε με "τρόπο μη ασφαλή και αντιεπαγγελματικό" χρησιμοποιώντας την ίδια φρασεολογία για αντίστοιχες αναχαιτίσεις από ρωσικά μαχητικά στην Βαλτική.

Το συμβάν είναι υπό έρευνα από την Αμερικανική Διοίκηση Ειρηνικού.

Η Κίνα έχει διαρκώς τονίσει να μην στρατικοποιεί η Ουάσινγκτον την περιοχή και να απέχει από τέτοιες προκλήσεις στην Νότια Σινική Θάλασσα.

Η Κίνα επεκτείνει την Εναέρια Αμυντική Ζώνη Αναγνώρισης απορρίπτοντας τις αμερικανικές αιτιάσεις καθώς το ίδιο έκανε η Ιαπωνία στο 1969 όπως τονίζει!

Η Νότια Σινική Θάλασσα λέγεται ότι περιέχει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Κινέζος αξιωματούχος τόνισε σχετικά:

"Τα αμερικανικά μαχητικά διεξάγουν συνεχώς κατασκοπευτικές πτήσεις κοντά στις κινεζικές παράκτιες ακτές και αυτό αποτελεί σημαντική απειλή για την αεροπορική και ναυτική ασφάλεια της Κίνας. Απαιτούμε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις αναγνωριστικές πτήσεις και να απέχουν από τέτοια συμβάντα" τόνισε ο εκπρόσωπος του Κινεζικού ΥΠΕΞ, Hong Lei.

Eίναι το δεύτερο περιστατικό που ανεβάζει την ένταση μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ σε λίγες ημέρες.

Πριν λίγες ημέρες δύο κινεζικά μαχητικά και τρία πολεμικά πλοία ζήτησαν να αποχωρήσει το αμερικανικό αντιτορπιλικό William P. Lawrence κλάσσης Arleigh Burke που επιχειρούσε σε περιοχή κινεζικής «ιδιοκτησίας» στην Νότια Κινεζική Θάλασσα στα νησιά Σπάρτλι από την αμφιλεγόμενη ζώνη γύρω από το τεχνητό νησί Νάνσα.

Όπως έχουμε αναφέρει και στα άρθρα μας Συμμαχία Ρωσίας-Κίνας εναντίον ΗΠΑ και Τουρκίας: Τι συμφώνησαν για Συρία και αντιπυραυλική ασπίδα στην Κορέα και Κίνα: «Η επίσκεψη του Β.Πούτιν στο Πεκίνο θα είναι το σημαντικότερο γεγονός» – Ενισχύεται ο στρατηγικός άξονας των δύο χωρών, Ρωσία και Κίνα βαδίζουν μαζί με αντίπαλο τις ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον προβαίνει στις ίδιες προκλήσεις στέλνοντας κατασκοπευτικά αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών στα σύνορα των δύο χωρών προκειμένου να συλλέξει πολύτιμες στρατιωτικές πληροφορίες.

Είμαστε στην αρχή ενός ακήρυχτου Ψυχρού Πολέμου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ