ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ: O Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με το μεγάλο ιμάμη του σουνιτικού Πανεπιστημίου Αλ Αζχάρ

Δημοσίευση: 24 Μαΐου 2016, 12:04 πμ | Ανανέωση: Μάιος 24, 2016 στις 12:15 πμ

Ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε σήμερα με τον σεΐχη Άχμεντ αλ Ταγιέμπ, τον μεγάλο ιμάμη της ανώτατης ισλαμικής αρχής της Αιγύπτου, του Αλ Αζχάρ, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι σχέσεις του Βατικανού με το σημαντικότερο κέντρο του σουνιτικού Ισλάμ, μετά το «πάγωμα» του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, πριν από μια πενταετία.


Το Τέμενος και Πανεπιστήμιο Αλ Αζχάρ διέκοψε τις επαφές του με το Βατικανό το 2011 με αφορμή, όπως ανέφερε τότε, τις επαναλαμβανόμενες προσβολές του προκατόχου του Φραγκίσκου, του πάπα Βενέδικτου, απέναντι στο Ισλάμ. Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί λίγες ημέρες αφότου ο Βενέδικτος είχε καταγγείλει τη «στρατηγική βίας με στόχο τους χριστιανούς», έπειτα από μια βομβιστική επίθεση σε εκκλησία της Αλεξάνδρειας που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 23 άνθρωποι.

Μετά την εκλογή του στο παπικό αξίωμα, ο Φραγκίσκος έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση των διαθρησκευτικών σχέσεων και υποδέχτηκε με ένα μεγάλο, ζεστό χαμόγελο, τον σεΐχη Αλ Ταγιέμπ.

«Το μήνυμα είναι η συνάντησή μας» είπε ο Φραγκίσκος απευθυνόμενος στον Αλ Ταγιέμπ. Οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες, που δεν είχαν ξανασυναντηθεί ποτέ πριν στο παρελθόν, συνομίλησαν για μισή ώρα και αποχαιρετίστηκαν με μια αγκαλιά, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Αγία Έδρα.

Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκαν τα προβλήματα της βίας και της τρομοκρατίας, η παγκόσμια ειρήνη, η κατάσταση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή και οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν να προστατευθούν. Χρέη διερμηνέα στη συνάντηση έκανε ο ιδιαίτερος γραμματέας του πάπα Φραγκίσκου, ο Αιγύπτιος Γιοάνις Λάχζι Γκάιντ.


Το Πανεπιστήμιο Αλ Αζχάρ έχει περίπου 450.000 φοιτητές, κυρίως από χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Διευθύνει επίσης ένα δίκτυο περισσότερων από 9.000 σχολείων σε όλη την Αίγυπτο, στα οποία φοιτούν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια μαθητές.

crashonline.gr