Επιστήμη

Aνακαλύφτηκε αρχαίο ελληνικό ψηφιδωτό στην Αντιόχεια 2.400 ετών - "Να είσαι χαρούμενος, να ζεις την ζωή σου" αναφέρει - Δείτε την εικόνα

Ένα αρχαίο ελληνικό ψηφιδωτό με το παρακινητικό meme που σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει «Να είσαι χαρούμενος, να ζεις την ζωή σου», ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια ανασκαφών στην Αντιόχεια.

Η αρχαιολόγος Demet Kara, του αρχαιολογικού μουσείου Χατάι, δήλωσε ότι το μωσαϊκό, βρισκόταν στην τραπεζαρία ενός σπιτιού του 3ου αιώνα π.Χ. της αρχαίας πόλης της Αντιόχειας.

«Εντοπίστηκαν 3 σκηνές σε γυάλινο μωσαϊκό κατασκευασμένο από μαύρα πλακάκια. Δύο είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία των κοινωνικών δραστηριοτήτων της ανώτερης κοινωνίας της ρωμαϊκής περιόδου:

To πρώτο είναι το μπάνιο και το δεύτερο είναι το δείπνο. Στην πρώτη σκηνή, ένας έγχρωμος πετάει φωτιά. Αυτό συμβολίζει το μπάνιο. Στην μεσαία σκηνή, υπάρχει ένα ηλιακό ρολόι προς το οποίο τρέχει ένας ντυμένος νεαρός, ακολουθούμενος από έναν φαλακρό υπηρέτη.

Το ηλιακό ρολόι δείχνει 9 μ.μ. -10 μ.μ.. 9 μ.μ. ήταν η ώρα του μπάνιου στην ρωμαϊκή εποχή. Ο νεαρός πρέπει να προλάβει το γεύμα στις 10 μ.μ. γιατί αν αργήσει δεν θα μπορέσει να το απολαύσει.

Στην τελευταία σκηνή απεικονίζεται ένας σκελετός να κρατάει μία κούπα στο χέρι, ενώ δίπλα του βρίσκεται ένα δοχείο κρασιού και ψωμί. Η σκηνή φέρει την επιγραφή ‘να είσαι χαρούμενος, να ζεις την ζωή σου’», εξήγησε η αρχαιολόγος.

H Kara πρόσθεσε ότι το μωσαϊκό είναι ένα μοναδικό εύρημα στο είδος του για την χώρα της.

«Πρόκειται για μοναδικό μωσαϊκό στο είδος του στην Τουρκία. Υπάρχει ένα παρόμοιο μωσαϊκό στην Ιταλία αλλά το συγκεκριμένο είναι πιο ολοκληρωμένο. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι χρονολογείται τον 3 ο π.Χ. αιώνα.», πρόσθεσε.

Δήλωσε επίσης ότι η Αντιόχεια ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ρωμαϊκής εποχής παγκοσμίως.

«Η Αντιόχεια ήταν μία πολύ σημαντική και πλούσια πόλη. Υπήρχαν μωσαϊκά, σχολεία και νομισματοκοπεία στην πόλη.

Η αρχαία πόλη Ζεύγμα στην σημερινή νοτιοανατολική επαρχία Gaziantep ίσως ιδρύθηκε από άτομα που εκπαιδεύτηκαν εδώ.

Τα μωσαϊκά της Αντιόχειας έχουν φήμη παγκοσμίου μεγέθους»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης