Πολιτική

ΤΟ… ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: «Η Ρωσία πρέπει να έχει κανονικές σχέσεις με την Ε.Ε.»

 

Στην ανάγκη η Ρωσία να έχει κανονικές σχέσεις με την ΕΕ αναφέρθηκε ο Έλληνας Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Ρωσία 24″.

Στη συνέντευξη που θα μεταδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο ρωσικό κανάλι, ο κ. Παυλόπουλος αφού επισημαίνει ότι «η Ελλάδα θα είναι ευτυχής να υποδεχθεί τον Πρόεδρο της Ρωσίας στην Αθήνα», κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον πολύ σημαντικό ρόλο που έχει η Ρωσία στη διαμόρφωση της τύχης όλης της ανθρωπότητας σε μια σειρά από θέματα όπως ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο για τον κ. Παυλόπουλο οι όποιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία όπως για παράδειγμα στο ζήτημα της Ουκρανίας, μπορούν, μπροστά σε κύριες προκλήσεις, να μπουν σε δεύτερο πλάνο και να επιλυθούν με καλή θέληση μέσα από τον διάλογο.

«Η μεγάλη δύναμη της Ρωσίας»
Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος στον πολύ σημαντικό ρόλο της Ρωσίας καθώς «ήταν πάντα, παραμένει και θα συνεχίσει να είναι μια μεγάλη δύναμη, που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην τύχη όλης της ανθρωπότητας», αναφέρει ότι αυτό είναι κάτι που γίνεται κατανοητό από όλους, και από την Ελλάδα, και την ΕΕ, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείας.
Ειδικότερα επισημαίνεται από τον Έλληνα Πρόεδρο ότι «τόσο στο ζήτημα της διευθέτησης της συριακής κρίσης, όσο και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, η Ρωσία, η οποία διαθέτει τεράστια δύναμη, έχει δυνατότητες και ενεργεί», προσθέτοντας ότι «διαδραματίζει ένα ρόλο που αντιστοιχεί σε αυτή», ενώ ως προς τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και τη νίκη επί της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος», σημειώνει, ότι «θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τη Ρωσία».
Μιλώντας για τις ρώσο-ελληνικές σχέσεις, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τις χαρακτηρίζει «πάντα καλές», υπογραμμίζοντας ότι «η ιστορία έχει δείξει πως παρά την πολιτική κατάσταση, υπήρχαν ανέκαθεν ισχυροί δεσμοί, που ενώνουν τους δύο λαούς μας». Εξάλλου, όπως σημειώνει ο κ. Παυλόπουλος, «για όλα τα θεμελιώδη ζητήματα, μεταξύ μας υπήρχε πάντα αλληλοκατανόηση» κάτι που όπως υπενθυμίζει επιβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Παυλόπουλος προσθέτει πως «ως πρόεδρος μιας εκ των χωρών της ΕΕ, μπορώ να πω, ότι, όταν είναι αναγκαίο, να βάζουμε στην άκρη τις διαφωνίες που μας χωρίζουν, προκειμένου να επιτύχουμε σημαντικότατους στρατηγικούς στόχους, όπως είναι η επίλυση της κρίσης στη Συρία και ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας. Σε αυτό υπάρχει κοινό έδαφος, και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αυτή η αμοιβαία κατανόηση, όχι μόνο μεταξύ της Ρωσίας, της Ελλάδας και της ΕΕ, αλλά και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με όλες τις δυνάμεις που αποφασίζουν για την τύχη του κόσμου, μας δίνει ελπίδα», συμπληρώνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

«Η Ρωσία πρέπει να έχει κανονικές σχέσεις με την ΕΕ»
«Η Ρωσία έχει πολλούς συμμάχους εντός της ΕΕ. Η Ελλάδα παραδοσιακά βλέπει στη Ρωσία μια μεγάλη δύναμη, η οποία θα πρέπει να έχει κανονικές σχέσεις με την ΕΕ», δηλώνει ο κ. Παυλόπουλος θεωρώντας ότι «είναι απαραίτητο να υπάρξει προσέγγιση με τη Ρωσία, στο μέτρο που αυτό είναι δυνατόν».
Όπως αναφέρει ο κ. Πρόεδρος, ΕΕ και Ρωσία είναι «εταίροι στην επίλυση σημαντικότατων διεθνών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων, με τους οποίους βρεθήκαμε αντιμέτωποι πρόσφατα στη Συρία. Μπορεί να έχουμε διαφορές σε κάποια θέματα, για παράδειγμα, όσον αφορά την Ουκρανία, αλλά μπορούμε να τα επιλύσουμε με καλή θέληση και μέσα από τον διάλογο. Μπροστά σε κύριες προκλήσεις, αυτές οι διαφορές μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο».
Ο Προκόπης Παυλόπουλος τονίζει ακόμη, ότι «δεν εκφράζει μόνο τη γνώμη της Ελλάδας», επισημαίνοντας ως προς αυτό ότι «η Ρωσία έχει προνομιακές σχέσεις με πολλές άλλες χώρες, όπως με τη Γερμανία. Αυτό είναι γνωστό, και η Ελλάδα χαιρετίζει μια τέτοια σχέση. Η ΕΕ και η Ρωσία έχουν πολλά περισσότερα κοινά από ό, τι αυτά που τις χωρίζουν, και αυτό είναι πολύ καλό», συμπληρώνει χαρακτηριστικά, και διαβεβαιώνει, ότι η Αθήνα «συμβάλει με όλα τα μέσα να στην προσέγγιση της ΕΕ και της Ρωσίας».

«Η ενέργεια ένας μόνο από τους τομείς που μπορούμε να πετύχουμε πολλά»
Ο κ. Παυλόπουλος υπογραμμίζει παράλληλα ότι «η Ρωσία και η Ελλάδα συνεργάζονται σε πολλούς τομείς, σε ορισμένους από τους οποίους υπάρχει ήδη ενεργή αλληλεπίδραση, ενώ ορισμένοι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περαιτέρω», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της οικονομίας γενικότερα και «ιδίως στη συνεργασία στον τομέα της γεωργίας, που για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός». Όπως αναφέρει ο κ.Παυλόπουλος «υπάρχουν και άλλοι τομείς συνεργασίας, όπως οι έρευνες, η τεχνολογία, η επιστήμη και η εκπαίδευση, που είναι εξαιρετικά σημαντικοί. Υπάρχει, επίσης , και ο τουρισμός. Πιστεύω, ότι, χάρη στον τουρισμό, η σύνδεση μεταξύ των λαών των χωρών μας γίνεται ισχυρότερη».
Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει πως Ρωσία και Ελλάδα μπορούν να επιτύχουν πολλά και στην ενεργειακή συνεργασία, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα, ένα κράτος μέλος της ΕΕ, ακολουθεί όλους τους κανόνες της Ένωσης. Ωστόσο, στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ υπάρχουν ευρείες προοπτικές συνεργασίας, τις οποίες αναπτύσσουμε και σκοπεύουμε να αναπτύξουμε και περαιτέρω».
Στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας και Ρωσίας, ο Έλληνας Πρόεδρος χαρακτήρισε ως πιο σημαντικές τις εκδηλώσεις, που δείχνουν τη κοινή κουλτούρα των δύο χωρών, δηλώνοντας: «Εννοώ τις ρίζες των πολιτισμών μας, που εκτείνονται σε μια ενιαία θρησκεία, την Ορθοδοξία. Σήμερα, η Ορθοδοξία είναι αυτή που στέλνει ένα μήνυμα ανθρωπότητας σε όλο τον κόσμο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ