Εκκλησία

«Προς το εκούσιον Πάθος» για τον της Ρωμιοσύνης τα πάθη φέροντα

Την Δευτέρα 18/4/2016 στις 19:00, έγινε στο ναό της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, Συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής με τίτλο «Προς το εκούσιον Πάθος».

Η Συναυλία ήταν αφιερωμένη στο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με αφορμή τα 25 χρόνια Πατριαρχίας Του και ορίστηκε να έχει εισιτήριο τρόφιμα για τους ωφελούμενους ενδεείς από τις δράσεις της Ελληνικής Εταιρίας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας – Γραφείο Αθηνών.

Η Πολυφωνική Χορωδία του ναού μας, <<Άγιος Αλέξανδρος>>, με  την διεύθυνση του Χάρη Στεργιόπουλο- Ρούμπα, έψαλλε Εκκλησιαστικούς Ύμνους της Θείας Λειτουργίας, διαφόρων συνθετών και ο Βυζαντινός Χορός του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών <<Απόστολος Παύλος>>, με την διεύθυνση του πρωτοψάλτη Κυρίλλου – Ιγνατίου Κονδύλη, απέδωσε Ύμνους της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, σε σύνθεση Κωνσταντίνου Πρίγγου, Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μ.Τ.Χ.Ε. (1892-†1964).

Ενδιάμεσα του προγράμματος ο Αρχιμ. Δαμασκηνός Φυλακτός, εφημέριος του ναού, έκανε ομιλία με θέμα «Η πορεία του Χριστού με τον Σταυρό προς τον Γολγοθά: Η παρουσία του Σίμωνος Κυρηναίου ως παράδειγμα και ως πρόκληση». Και αναφορικά με τον φιλανθρωπικό σκοπό της συναυλίας τόνισε «Όχι, ο Θεός δεν θέλει να πονάμε, δεν θέλει να υποφέρουμε, δεν θέλει να ασθενούμε, δεν θέλει να πεθαίνει το έργο των χειρών Του, η κορωνίδα της δημιουργίας Του. Σεβάστηκε όμως, ως αληθινός Πατήρ, την ελευθερία του ανθρώπου, του έδωσε χρόνο να μετανοήσει, έκανε αισθητή την παρουσία Του, έδωσε τον νόμο, έστειλε τους προφήτες, ενσαρκώθηκε ο Μονογενής Του Υιός, χαρίτωσε διά του Αγίου Πνεύματος τους Αποστόλους και τους Πατέρες της Εκκλησίας, για να κηρύξουν τον δρόμο που οδηγεί μακριά από τον θάνατο, τον δρόμο που οδηγεί στην αιώνια ζωή. Αυτός ο δρόμος όμως, απαιτεί να αποφύγουμε μία σκλήρυνση. Γιατί ο άνθρωπος μετά την πτώση χαρακτηρίζεται από σκλήρυνση. Μία σκλήρυνση που δεν είναι σαν την σκλήρυνση κατά πλάκας, που έχει ήδη χτυπήσει τις πόρτες πολλών συνανθρώπων μας. Υπολογίζεται μάλιστα ότι 2.500.000 άτομα παγκοσμίως πάσχουν από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, εκ των οποίων τα 10.000 με 12.000 στην Ελλάδα. Αξίζει σε αυτό στο σημείο να ειπωθεί, για πολλοστή φορά, ότι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας δεν είναι μεταδοτική νόσος, δεν είναι κληρονομική πάθηση, ούτε ψυχική διαταραχή αλλά, μία αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Στο πλαίσιο της ομιλίας αυτής, δεν μπορώ να επεκταθώ στα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, που τα υλικά έσοδα της παρούσας εκδήλωσης, θα διατεθούν σε άτομα που ασθενούν από την νόσο αυτή, διότι δεν είμαι ειδικός. Θα ήθελα όμως, να σας μιλήσω και να προβληματιστούμε για την χειρότερη σκλήρυνση, την σκλήρυνση της καρδιάς μας και την θεραπεία της».

Ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, κλείνοντας την εκδήλωση, με αφορμή τα ονόματα των αφηγητριών της, Ζωής Βάσιλα και Ελλάδος Χατζησταυρίδη ευχήθηκε πάντα μέσα από το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη, να ζει η Ελλάδα στο Φανάρι και προσκάλεσε τον παριστάμενο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κωνσταντίνο Σεφτελή, Κωνσταντινοπολιτικής καταγωγής, να χαιρετίσει την εκδήλωση.

Τέλος πριν το πολυχρονισμό του πρώτου Επισκόπου της υπ΄ουρανόν Εκκλησίας, η γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας – Γραφείο Αθηνών Ευγενία Μακρυκώστα – Μάρη, ευχαρίστησε την ενορία για την αρωγή προς του πάσχοντας από Σκλήρυνση.

ilioupol_ekdilosi2 ilioupol_ekdilosi3 ilioupol_ekdilosi5 ilioupol_ekdilosi1 ilioupol_ekdilosi7 ilioupol_ekdilosi4 ilioupol_ekdilosi8 ilioupol_ekdilosi9 ilioupol_ekdilosi10

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...