Κόσμος

Παραιτήθηκε ο Ισλανδός πρωθυπουργός υπό το βάρος των αποκαλύψεων του Panama Papers

Υπό το βάρος των αποκαλύψεων για offshore εταιρία μέσω Παναμά, ο Ισλανδός πρωθυπουργός Sigmundur Gunnlaugsson υπέβαλε νωρίτερα την παραίτησή του. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη πολιτική εξέλιξη από την δημοσίευση της υπόθεσης Panama Papers που έβγαλε στην επιφάνεια εκατοντάδες ονόματα νυν και πρώην αρχηγών κρατών, καλλιτεχνών και αθλητών με οικονομικές δραστηριότητες σε φορολογικούς παραδείσους.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν από την υπόθεση Panama Papers δείχνουν πως ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του αγόρασαν μια offshore με την επωνυμία Wintris το 2007, αν και όπως φαίνεται δεν δήλωσε τη σχέση του με την εταιρία όταν εισήλθε στη βουλή το 2009
«Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κοινοβουλευτική ομάδα (του συγκυβερνώντος Κόμματος της Προόδου) ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμά του», δήλωσε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος του κόμματος και υπουργός Γεωργίας της Ισλανδίας, Σίγκουρντουρ Ίνγκι Γιόχανσον. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του κόμματος Ανεξαρτησίας, Θορ Θόρνταρσον, που συγκυβερνά στη χώρα δήλωσε «έκπληκτος» από την απόφαση του πρωθυπουργού και σημείωσε πως αυτή η απόφαση δεν ήταν «το πιο λογικό πράγμα που θα μπορούσε να κάνει».

Διαδηλώσεις έξω από το κοινοβούλιο

Οι πιέσεις σε βάρος του Ισλανδού πολιτικού ήταν μεγάλες, αφού πέραν της αντιπολίτευσης, που ζήτησε άμεσα την παραίτησή του, τη Δευτέρα χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το ισλανδικό κοινοβούλιο στο Ρέικιαβικ, διαμαρτυρόμενοι για τις αποκαλύψεις για τον Sigmundur και τη σύζυγό του. «Θέλουμε εκλογές. Εάν οι πολίτες επανεκλέξουν την απερχόμενη κυβέρνηση, δεν με πειράζει, όμως χρειαζόμαστε νέες εκλογές τώρα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 33χρονος Μπγιορν Ούναρ.

«Θέλουμε μια νέα κυβέρνηση, ένα νέο πρόσωπο για την Ισλανδία. Η υπόθεση αυτή είναι το αποτέλεσμα του υπερβολικού χρήματος στην πολιτική. Θέλουμε να μας κυβερνούν άνθρωποι που πληρώνουν τους φόρους τους στην Ισλανδία», είπε από την πλευρά της η 63χρονη Κάτριν Θορβαλντσντότιρ.

Πρόωρες εκλογές ζητά η αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση της Ισλανδίας εξακολουθεί να ζητά τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών. «Είναι σαφές ότι το αίτημά μας για διεξαγωγή νέων εκλογών εξακολουθεί να ισχύει», είπε η ηγέτιδα του Αριστερού Πράσινου Κόμματος, Κάτριν Γιακομπσντότιρ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού παραμένει αβέβαιο. Τα δύο κόμματα που την αποτελούν, το Κόμμα της Προόδου και το Κόμμα Ανεξαρτησίας, διαθέτουν μαζί 38 έδρες στο 63μελές κοινοβούλιο. Θεωρητικά, ο Γιόχανσον θα αναλάβει μεταβατικός πρωθυπουργός, όμως το Κόμμα Ανεξαρτησίας θα πρέπει να συμφωνήσει σε αυτό. Ο Γκουνλάουγκσον θα παραμείνει πρόεδρος του κόμματός του.

Την Κυριακή, ο απερχόμενος πλέον πρωθυπουργός είχε αποχωρήσει εξοργισμένος από συνέντευξη, όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε για το θέμα και δήλωσε πως ο δημοσιογράφος επικαλέστηκε άλλο θέμα συζήτησης για να τον παγιδέψει, ενώ επέμεινε πως όλα τα έσοδα που βγήκαν στον Παναμά είχαν προηγουμένως δηλωθεί στη φορολογική του δήλωση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...