Κόσμος

Ο Ρώσος διπλωμάτης Ο.Μπερντίχιν μιλά για τις σχέσεις Μόσχας-Αθήνας: «Στη Ρωσία αποκτήσαμε και πάλι αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια»

Διαβάστε τη συνέντευξη του Ολεγκ Μπερντίχιν, δεύτερος τη τάξει διπλωματικός στην πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα για τις Ελληνορωσικές σχέσεις, την τρομοκρατία, και την οικονομία.
Μιλάει άπταιστα ελληνικά και αυτή είναι αναγκαστικά η πρώτη ερώτηση.

Πώς και μιλά καλύτερα και από πολλούς Ελληνες; «Σπούδασα Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Εκεί διδάσκονται 53 γλώσσες. Το ίδιο το κράτος ορίζει πόσοι θα μάθουν κάθε μία γλώσσα ανάλογα με τις διπλωματικές ανάγκες της χώρας, εγώ επελέγην για ελληνικά».

• Ομιλείτε και τη Γαλλική. Αν συγκρίνατε τις τρεις γλώσσες που ξέρετε, την ελληνική πως την περιγράφετε;
Υπερέχει σε ακρίβεια λέξεων και νοημάτων, αλλά δεν είμαι γλωσσολόγος για να εκτιμήσετε ανάλογα την απάντησή μου. Μπορώ να σας πω πάντως ότι ομιλώ καλά την ελληνική πρώτον γιατί το Πανεπιστήμιο της Μόσχας είναι… καλό και δεύτερον γιατί όλη η μέχρις στιγμής καριέρα μου είναι στην Ελλάδα. Εδώ έχουν γεννηθεί 3 από τα τέσσερα παιδιά μου.

• Είστε λοιπόν σε θέση να μου περιγράψετε τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας σήμερα;
Υπάρχουν σχέσεις αδιάρρηκτες, ισχυρές, σφυρηλατημένες σε βάθος χρόνου. Η ίδια η ιστορία έχει καταγράψει αυτές τις σχέσεις που σήμερα γίνονται ακόμα στενότερες και περιγράφονται από την διπλή επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Μόσχα, την επικείμενη επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα, τις συχνές επισκέψεις αξιωματούχων και των δυο πλευρών και τις εκατοντάδες κοινές εκδηλώσεις αφού το 2016 είναι έτος Φιλίας μεταξύ των δυο χωρών. Υπάρχει η Ορθοδοξία, να σας θυμίσω την παρουσία μας στον Άγιον Όρος εδώ και 1.000 χρόνια.

• Η δική σας παρουσία εδώ;
Η δουλειά κάθε διπλωμάτη είναι να μετακινείται από χώρα σε χώρα και τελικά να αφήνει σε κάθε μια από αυτές ένα μέρος της καρδιάς του. Στην περίπτωση της Ελλάδος νιώθω περισσότερα συναισθήματα, γιατί είμαι σε μια φίλη χώρα, πραγματικά με συγκινεί η παρουσία μου εδώ.

• Επιτρέψτε μου να περάσω στην τρομοκρατία. Ο κ. Βιτάλι Τσέρκιν κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφάλεια του Ο.Η.Ε. αδιάσειστα στοιχεία για προώθηση όπλων από την Τουρκία στο Ισλαμικό Κράτος. Γιατί οι υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ δεν αντιδρούν σε αυτή την αποκάλυψη; Ενα μέλος τους εξοπλίζει τον κοινό εχθρό τους!
Να τα πάρουμε με τη σειρά. Ολα ξεκίνησαν όταν η Τουρκία κατέρριψε ένα δικό μας αεροπλάνο, μία πράξη προδοτική όπως είπε και ο Πρόεδρος Πούτιν. Αυτό μας ανάγκασε να ψάξουμε την τουρκική συμπεριφορά στην περιοχή και να καταλήξουμε σε αυτές τις σοβαρές αποκαλύψεις. Σε σχέση με την αδράνεια του ΝΑΤΟ δεν έχω να σχολιάσω τίποτε περισσότερο από το ότι πολλές φορές αγνοεί γεγονότα και στοιχεία λες και δεν υπάρχουν. Όμως υπάρχουν.

• Ο Πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε μερική αποχώρηση στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή. Γιατί αποχωρείτε;
Δεν αποχωρούμε, αντιθέτως βοηθήσαμε και στην απελευθέρωση της Παλμύρας όπως και άλλων εδαφών. Σήμερα στην περιοχή χρειάζονται λιγότερες ρωσικές δυνάμεις για να διεκπεραιώνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, έτσι οι πλεονάζουσες δυνάμεις επέστρεψαν στις βάσεις τους. Επίσης συνεργαζόμαστε με Ιράκ, Συρία και Η.Π.Α. στις επιχειρήσεις αυτές, είμαστε λοιπόν πάντα εκεί. Βεβαίως θεωρούμε ότι έχει έρθει η ώρα να καθίσουν όλοι σε ένα τραπέζι και να βρεθεί η σωστή ειρηνική λύση.

• Η Ρωσία αντιμετώπισε μία βαρύτατη τριπλή οικονομική επίθεση. Μείωση τιμών του πετρελαίου, πτώση στο ρούβλι και εμπάργκο από την Ε.Ε. Παρά τον οικονομικό Αρμαγεδώνα έχετε κάθε χρόνο πλεονάσματα και μόλις 20% του Α.Ε.Π. δανεισμό. Πώς τα καταφέρατε;
Οι βασικές αιτίες είναι τρεις. Πρώτον είχαμε ισχυρά οικονομικά αποθέματα και έτσι δεν βρεθήκαμε με άδεια ταμεία. Δεύτερον έγκαιρα αναπτυχθήκαμε και σε άλλα εξαγωγικά μας προϊόντα ώστε να περιορίσουμε την εξάρτηση της οικονομίας μας από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Και τρίτον ενισχύσαμε δυναμικά την εσωτερική μας οικονομία με επιδοτήσεις, χαμηλούς φόρους και στροφή σε προϊόντα που πριν εισάγαμε, τώρα τα παράγουμε εμείς, κυρίως αγροτικά. Με τον τρόπο αυτό δεν πετύχαμε μόνο την οικονομική μας σταθερότητα αλλά και την κοινωνική.

• Τι ακριβώς εννοείτε;
Για ένα σοβαρό χρονικό διάστημα ο ρωσικός λαός είχε το βλέμμα του προς τα πίσω. Καλώς είχε διαλυθεί η Σοβιετική Ένωση; Υπήρχε ανησυχία, σύγκριση με το τώρα και κυρίως ένα μέλλον που δεν ήταν εύκολο να το περιγράψουμε. Σήμερα στη Ρωσία έχει επιστρέψει η υπερηφάνεια και η αυτοπεποίθηση. Εχουμε ξαναβρεί τον εαυτό μας, έχουμε διεθνώς τη θέση που μας αξίζει και μας αναλογεί και ναι, αυτό κατά τη γνώμη μου συνιστά σταθερότητα.

• Μία τελευταία ερώτηση. Αντιμετωπίσατε την οικονομική κρίση με ενίσχυση της οικονομίας και όχι υπερφορολόγηση ας πούμε;
Με αυτόν τον τρόπο συγκρατήθηκαν κεφάλαια εντός της χώρας και ενισχύθηκαν επιχειρήσεις και οικογένειες. Ενα παράδειγμα. Το ρωσικό κράτος δίδει περίπου 10.000 δολάρια εφάπαξ σε κάθε οικογένεια που κάνει δεύτερο παιδί. Ετσι καταφέραμε να είναι πλέον οι γεννήσεις περισσότερες από τους θανάτους, ενώ με το 1.000.000 μεταναστών που ήρθαν στη Ρωσία ο πληθυσμός μας αυξάνεται δεν μειώνεται όπως πριν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ