Κόσμος

Ο Μ.Ομπάμα ομολογεί την ενοχή της Σ.Αραβίας: "Αν τους μηνύσουμε για την 11η Σεπτεμβρίου θα μας μηνύει όλος ο πλανήτης"

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μ.Ομπάμα, δήλωσε ότι θα δημοσιευτούν οι απόρρητες αναφορές για την 11/9 αλλά τόνισε ότι είναι επίσης αντίθετος σε μηνύσεις εναντίον της κυβέρνησης της Σ.Αραβίας μετά και τις απειλές του Ριάντ ότι θα πουλήσει περιουσιακά στοιχεία ύψους  750 δισ δολ. που κατέχει στις ΗΠΑ!

Πρόκεται για μια έμμεση ομολογία του Μ.Ομπάμα αφού από τη μία τονίζει ότι μπορεί αν υπάρχει συνδετικός κρίκος μεταξύ των τρομοκρατών και της κυβέρνησης της Σ.Αραβίας αλλά από την άλλη καλύπτει το Ριάντ...

O Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι «καλώς εχόντων των πραγμάτων», θα δημοσιευτούν σύντομα, απόρρητες σελίδες της αναφορά της επιτροπής έρευνας για την 11/9, αν αυτές δεν «συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Παρ’ όλα αυτά ήταν αντίθετος με την άσκηση ποινικών διώξεων έναντι Σαουδαραβών πολιτών.
Ο Ομπάμα, σε ταξίδι που πραγματοποίησε στην Σαουδική Αραβία την Τρίτη, αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Charlie Rose, στις σχέσεις του με το σαουδαραβικό καθεστώς και την 28σέλιδη αναφορά, η οποία πιστεύεται ότι αποκαλύπτει σύνδεσμο μεταξύ των τρομοκρατών της Al-Qaeda που ευθύνονται για την 11η Σεπτεμβρίου και Σαουδαραβών αξιωματούχων.

O πρώην γερουσιαστής Bob Graham, πρόεδρος της επιτροπής έρευνας για την 11η Σεπτεμβρίου, έχοντας ήδη διαβάσει την συγκεκριμένη αναφορά, εξέφρασε, σε συνέντευξή του στο «60 minutes» του CBS, την πεποίθηση ότι οι Σουδάραβες παρείχαν βοήθεια στους αεροπειρατές τρομοκράτες της 11/9 (δείτε στο άρθρο μας Αμερικανός Γερουσιαστής αποκαλύπτει: «Η Σαουδική Αραβία πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου – Το γνωρίζει ο Λευκός Οίκος»)
Όταν ο Ομπάμα ρωτήθηκε από τον Rose αν είχε διαβάσει την αναφορά, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι «έχει μία ιδέα περί τίνος πρόκειται».
Ενώ παραδέχτηκε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μόλις πρόσφατα ξεκίνησαν να μελετούν την συγκεκριμένη αναφορά, ο Ομπάμα δήλωσε ότι «περιέχει πολλά στοιχεία» που χρήζουν «επιβεβαίωσης», δίνοντας ταυτόχρονα την υπόσχεση ότι «σύντομα θα υπάρχει πόρισμα από την μελέτη της αναφοράς».
«Η μελέτη της αναφοράς διενεργείται από τις μυστικές υπηρεσίες. Ο εθνικός διευθυντής πληροφοριών, Jim Clapper, καταβάλει προσπάθειες ώστε οτιδήποτε κι αν δημοσιευτεί δεν θα θέσει σε κίνδυνο κύρια ζητήματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Η πληροφόρηση που έχω είναι ότι σύντομα θα ολοκληρώσει την διαδικασία», δήλωσε ο Ομπάμα.
Ο Rose ρώτησε επίσης τον Αμερικανό πρόεδρο αν προβλέπεται από την νομοθεσία η δυνατότητα των συγγενών των θυμάτων της 11/9 να υποβάλλουν μηνύσεις στους Σαουδάραβες.

Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε τον Ιανουάριο από την Δικαστική Επιτροπή της Αμερικανικής Γερουσίας, αλλά για να τεθεί σε ισχύ πρέπει να ψηφιστεί από το Κογκρέσο.
Ο Ομπάμα δήλωσε ότι είναι αντίθετος με το νομοσχέδιο, λόγω της δυνατότητας που δίνει σε αλλοδαπούς πολίτες-ειδικότερα θύματα πολέμων των ΗΠΑ και θύματα από αμερικανικά drone-να μηνύσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Οι Σαουδάραβες σύμφωνα και με το άρθρο μας Η Σ.Αραβία απειλεί τον Μ.Ομπάμα ότι θα πουλήσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 750 δισ που κατέχει στις ΗΠΑ αν παραπέμψει την κυβέρνηση στην δικαιοσύνη για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου φέρονται να απείλησαν με πώληση των αξίας 750 δισ. δολαρίων περιουσιακών τους στοιχείων στις ΗΠΑ, αν το νομοσχέδιο περάσει από το Κογκρέσο.

Λογικά η πίεση θα έπιασε τόπο καθώς οι ήδη χρεοκοπημένες ΗΠΑ δεν θέλουν να δημιουργήσουν μια μη ανατρέψιμη κατάσταση...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...