Κόσμος

Οι ΗΠΑ κλείνουν τα κυβερνητικά τους γραφεία στην νοτιοανατολική Τουρκία

Η πρεσβεία των ΗΠΑ με επείγον μήνυμά της ανακοίνωσε το “προσωρινό κλείσιμο όλων των κυβερνητικών αμερικανικών γραφείων στη νοτιοανατολική Τουρκία”.

Η ανακοίνωση έρχεται να προστεθεί στις δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα για τον “επικίνδυνο δρόμο που έχει πάρει ο Τούρκος πρόεδρος”, αναφερόμενος στις διώξεις κατά του Τύπου.

Την ίδια ώρα όπως μεταδίδει το ΑΠΕ η Ευρωπαϊκή Ένωση διαβεβαίωσε σήμερα τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την “αλληλεγγύη” της μετά την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε επτά τούρκους αστυνομικούς στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας και αποδίδεται στους κούρδους αυτονομιστές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), “το οποίο είναι στη λίστα της ΕΕ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις”.

usa_turkey
Η Υπάτη Εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε “προσωπικά” τα συλλυπητήριά της στον ισλαμοσυντηρητικό πρόεδρο και ευχήθηκε “ταχεία ανάρρωση” στους 27 τραυματίες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με ανακοίνωση της εκπροσώπου της.

“Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επαναλαμβάνουμε τη διαρκή αλληλεγγύη μας με την Τουρκία, την κυβέρνησή της και τον λαό της, επιβεβαιώνοντας την πλήρη υποστήριξή μας στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και της βίας”, δηλώνει η εκπρόσωπος η οποία μοιάζει να απαντά στις επανειλημμένες επικρίσεις του Ερντογάν περί τυφλότητας των δυτικών χωρών όσον αφορά το κουρδικό αντάρτικο του PKK.

“Οι ευρωπαϊκές χώρες και οι άλλες χώρες, ελπίζω, μπορούν να δουν το αληθινό πρόσωπο πίσω απ’ αυτές τις επιθέσεις”, είχε πει ο Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, σε ομιλία του στο ίδρυμα Brookings η οποία στιγματίσθηκε από συγκρούσεις που έφεραν αντιμέτωπες τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας με διαδηλωτές και δημοσιογράφους.

“Δεν μπορούμε πια να το ανεχόμαστε αυτό”, είχε προσθέσει ο Ερντογάν καλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να υποστηρίξουν την εκστρατεία της κυβέρνησής του εναντίον των κούρδων αυτονομιστών.

“Οι τουρκικές αρχές αντιμετωπίζουν δύσκολες προκλήσεις, που οφείλονται επίσης σε βίαιες ενέργειες του PKK, το οποίο είναι στη λίστα της ΕΕ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις”, υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Μογκερίνι.

“Ένας αληθινός διάλογος στο πλαίσιο της διαδικασίας διευθέτησης της κουρδικής σύγκρουσης είναι το μόνο μέσο για να επιτευχθεί μια ειρηνική και βιώσιμη λύση”, επέμεινε καλώντας την Τουρκία “να δεσμευθεί και πάλι στη διαδικασία για την ειρήνευση με τους Κούρδους που είχε δώσει πρόσφατα τόσα θετικά και ελπιδοφόρα αποτελέσματα”.
militaire.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ