Πολιτική

Μηδένα προ του τέλους μακάριζε, Αλέξη!

Του Κώστα Στούπα

Η πώληση του 67% του ΟΛΠ την περασμένη εβδομάδα αποτελεί θετική εξέλιξη τόσο για τη χώρα όσο και για την κυβέρνηση. Για την ακρίβεια αποτελεί μόλις το δεύτερο θετικό βήμα μετά την ολική επαναφορά ("κωλοτούμπα") του περασμένου καλοκαιριού που καταδεικνύει τις προθέσεις της κυβέρνησης για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Η ολοκλήρωση της πώλησης του ΟΛΠ ενισχύει σαν βασικό σενάριο την πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει την αξιολόγηση έστω και κατά τμήμα έναντι τμηματικών δόσεων επίσης και αποδυναμώνει το σενάριο της επιχείρησης εξόδου δια πρόωρων εκλογών.

Αν σχεδίαζαν να "δραπετεύσουν" στην αντιπολίτευση δεν θα απωθούσαν απέναντί τους τα ποικίλα κρατικοδίαιτα συμφέροντα που θέλουν το λιμάνι του χεριού τους, με αντάλλαγμα την όποια επιρροή τους στην κάλπη.

Η εξέλιξη αυτή δεν εγγυάται όμως τίποτα καθώς η κυβέρνηση παρά τον πανηγυρικό συμβολικό τόνο που προσπάθησε να προσδώσει με την υπογραφή της πώλησης του ΟΛΠ στους Κινέζους, στο Μέγαρο Μαξίμου συνέχισε να παρουσιάζει την εικόνα θιάσου ποικιλιών ορχούμενου.

Ο υπουργός κ. Σπίρτζης έβαλε κατά του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Σ. Πιτσιόρλα, ενός από τα ελάχιστα στελέχη που έχει ορίσει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα που έχει μια επαφή με την πραγματικότητα και του οποίου η δραστηριότητα έχει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Μιλώντας στην εφημερίδα "Επένδυση" ο κ. Σπίρτζης ρωτήθηκε "Εν τέλει συμφωνείτε με τις ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων, του Λιμανιού του Πειραιά και γενικώς με το πακέτο ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ;"

"Δεν συμφωνώ. Οι 9 ιδιωτικοποιήσεις είναι τμήμα της συμφωνίας που έχουμε και θα τις προχωρήσουμε, παρότι διαφωνούμε. Το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να περιοριστεί στο ρόλο του, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον -το τονίζω αυτό- και να εφαρμόσει τη νέα συμφωνία των 9 ιδιωτικοποιήσεων και όχι την πώληση της χώρας. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η χώρα έχει πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και να εγκαταλείψει την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά ως ανάμνηση που πιθανά να νοσταλγεί."

Ο ασυνάρτητος αυτός πολιτικός λόγος ενδεχομένως να έχει σαν στόχο την άμβλυνση των εσωκομματικών αντιρρήσεων, στο βαθμό όμως που εκφράζεται δημόσια από έναν υπουργό της κυβέρνησης, προκαλεί τις ανάλογες αρνητικές αντιδράσεις στην οικονομία και τις προσδοκίες για μελλοντική οικονομική δραστηριότητα.

Σε ανάλογο κλίμα επίδειξης προχωρημένης πολιτικής και ηθικής άνοιας κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Δρίτσα: "Καθημερινά συγκρουόμαστε με τον εαυτό μας για τις κυβερνητικές δεσμεύσεις... Έμεινα ως μέλος της κυβέρνησης για να βελτιώσω τη συμφωνία", σημείωσε ακόμη ο κ. Δρίτσας, συμπληρώνοντας "Δέχτηκα ακόμη και την προσωπική αυτοακύρωση για να μείνει ανοικτός ο δρόμος για την κυβέρνηση".

Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης σε περίπτωση που το "διάδοχο" Ταμείο του ΤΑΙΠΕΔ έχει ακόμη μεγαλύτερες εξουσίες. "Αν τεθεί θέμα νέου Ταμείου με μεγαλύτερες εξουσίες του ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσω τη θέση μου" δήλωσε σχετικά.

Είναι φανερό πως η κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε την αξιολόγηση το περασμένο Φθινόπωρο γιατί δεν ελέγχει την κοινοβουλευτική ομάδα από την οποία πρέπει να ψηφιστεί. Η καθυστέρηση όμως έχει επιδεινώσει το κλίμα στην οικονομία η οποία εμφανίζει σημάδια μη αναστρέψιμης καθοδικής τροχιάς.

Το προσφυγικό και οι φυγόκεντρες δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη έχουν καταστήσει το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών πιο διαλλακτικό και υποχωρητικό απέναντι στο αριστερό μείγμα της οικονομικής πολιτικής.

Το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής που προτείνει η κυβέρνηση και φαίνεται να δέχεται το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, αφορά κατά 80-90% την επίτευξη των στόχων μέσω αύξησης φόρων και εισφορών.

Η προσδοκία μόνο για αύξηση φόρων και εισφορών έχει αρνητική επίδραση στην οικονομία ήδη κατά τους πρώτους μήνες. Με την εφαρμογή του οι αρνητικές επιδράσεις θα αυξηθούν.

Με το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που προτείνει η κυβέρνηση, σε λίγους μήνες θα χρειαστούν νέα μέτρα καθώς η αύξηση των φόρων από ένα σημείο και μετά δεν αυξάνει και τα έσοδα.

Τότε ενδεχομένως θα ανακύψει εκ νέου το θέμα των πρόωρων εκλογών, αν φυσικά όλα πάνε καλά τις προσεχείς εβδομάδες και η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα καταφέρει να περάσει από τη Βουλή την όποια συμφωνία πετύχει.

Παρά ταύτα η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων έστω και με καθυστέρηση αποτελεί θετικό δείγμα και ενισχύει το σενάριο της παραμονής της χώρας στο ευρώ.

Προς την κατεύθυνση αυτή βάση έχει η έκθεση της Bank of America Merrill Lynch στην οποία με ημερομηνία 8 Απριλίου εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ επισημαίνεται ότι τυχόν προβλήματα στην πορεία της διαπραγμάτευσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν περισσότερο σε πρόωρες εκλογές, παρά σε ένα Grexit.

Φυσικά τα παραπάνω σενάρια αφορούν τις εξελίξεις στην οικονομία και καθόλου τον αστάθμητο παράγοντα της βόμβας του προσφυγικού και των "σκιών" στα εθνικά θέματα που έχει αναδείξει η μεθοδευμένη από την Τουρκία ροή μεταναστών κατά χιλιάδες σε ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας. Από αυτήν την πλευρά ίσως προκύψουν απρόβλεπτες εξελίξεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Τουτέστιν, εύγε για το ΟΛΠ Αλέξη αλλά μηδένα προ του τέλους μακάριζε...

capital.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...