Αρχείο

Η CIA ομολογεί "Σχέδιο Β" στην Συρία με εξοπλισμό των ισλαμιστών με MANPADS - Kατερρίφθη τελικά το ρωσικό επιθετικό ελικόπτερο Mi 28N

Σε εφαρμογή φέρεται να έχει θέσει η CIA το "Plan B" για την Συρία που προβλέπει τον εξοπλισμό των ισλαμιστικών ομάδων με φορητά αντιαεροπορικά συστήματα MANPADS. Η άποψη αυτό ενισχύεται από δύο γεγονότα:

Την απελευθέρωση της Παλμύρας που δείχνει ότι ο Συριακός Στρατός ισχυροποιεί την θέση του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την κατάρριψη του Mil Mi-28N σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ (διαβάστε εδώ όλο το ρεπορτάζ από την σελίδα μας pentapostagma.gr)

Το Mil Mi-28N  είναι εξοπλισμένο με το πιο εξελιγμένο αμυντικό σύστημα γνωστό ως President-S, ή L370-5.

Αυτό περιλαμβάνει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, ηλεκτρονικά αντίμετρα που είναι εγκατεστημένα σε τέσσερα εξωτερικά σημεία, ραντάρ και σύστημα ελέγχου και διοίκησης που μπορεί να εντοπίζει τον εισερχόμενο πύραυλο από MANPDADS.

Τα ηλεκτρονικά αντίμετρα που διαθέτει αντιμετωπίζουν MANPADS τύπου Strela-2 και Strela-3 αλλά το επιθετικό ελικόπτερο παραμένει ευάλωτο σε νεότερης γενιάς MANPADS.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, η CIA ετοιμάζεται να παράσχει στους  ισλαμιστές στην Συρία περισσότερα όπλα αν η εκεχειρία στην χώρα καταρρεύσει.

Η άποψη πως «όλα είναι ανοιχτά» και το επονομαζόμενο σχέδιο Β θα λάβει χώρα, σε περίπτωση κατάρρευσης της εκεχειρίας εκφράστηκε από τον διευθυντή της CIA, John Brennan και τον υφυπουργό εξωτερικών John Kerry, συναντήσεις με τους Ρώσους ομολόγους τους.

«Η συμφωνία ακυρώνεται αν παραστεί ανάγκη», ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος, μεταφέροντας το μήνυμα της CIA στους συμμάχους της, Τουρκία και Σαουδική Αραβία που υποστηρίζουν τους Σύριους αντάρτες.

Η CIA και οι σύμμαχοί της στην περιοχή σχεδιάζουν την αποστολή διαφόρων τύπων αντιαεροπορικών όπλων στους ισλαμιστές,  χωρίς να διευκρινιστεί ο τύπος των όπλων, επικαλούμενοι την σημασία του προγράμματος και τους φόβους για πιθανά αντίποινα των κυβερνητικών και των συμμάχων τους.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι ισλαμιστές χρειάζονται οπωσδήποτε όπλα ηλεκτρονικού πολέμου για να αντιμετωπίσουν το πυροβολικό του Μ.Άσσαντ και να καταρρίψουν τα αντίπαλα μαχητικά αεροσκάφη.

Ειδικά για την αντιμετώπιση των αεροσκαφών,  σχεδιάζεται ο εξοπλισμός των ανταρτών από Τουρκία και Σαουδική Αραβία με φορητά αντιαεροπορικά (MANPADs).

Σύμφωνα με την WSJ, Αμερικανοί αξιωματούχοι μετέφεραν στους Ρώσους ομολόγους τους ότι η επανέναρξη ενός πολέμου πλήρους κλίμακας θα είχε ως αποτέλεσμα οι Ρώσοι πιλότοι να «βρεθούν σε κίνδυνο».

Κατά την CIA, oι ισλαμιστές έχουν ήδη προμηθευτεί "παρανόμως", έναν μικρό αριθμό  MANPADs, κάτι που συνιστά κίνδυνο και για τα πολιτικά αεροσκάφη. 

Στο μεταξύ οι Άραβες σύμμαχοι της Ουάσιγκτον πρότειναν τον περιορισμό με «γεωγραφικούς αισθητήρες» της εμβέλειας των MANPADs, έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η χρήση τους εκτός των προκαθορισμένων γεωγραφικών ορίων, κάτι που δεν σχολιάστηκε από την Ουάσιγκτον.

Το επονομαζόμενο Σχέδιο Α, δηλαδή η εκεχειρία μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και ισλαμιστικών ομάδων  τέθηκε σε εφαρμογή στις 27 Φεβρουαρίου και σε γενικές γραμμές ακολουθήθηκε παρά τις μεμονωμένες παραβιάσεις.

Οι ένοπλες ομάδες που συμμάχησαν με τους τρομοκράτες, σφυροκοπούνται από την Ρωσική και Συριακή αεροπορία.

Η Ουάσιγκτον φέρεται να πιέζει το Κατάρ και την Σαουδική Αραβία, σύμμαχους των ανταρτών, να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους ώστε οι τελευταίοι να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός.

Το μυστικό πρόγραμμα της CIA για εξοπλισμό των ισλαμιστών με ελαφρά όπλα και πυρομαχικά ξεκίνησε το 2013 με αυξανόμενη ένταση.

Έναν χρόνο αργότερα, η CIA προμήθευσε τους ισλαμιστές με αντιαρματικούς πυραύλους TOW. Οι τελευταίοι χρησιμοποιούνται μέχρι τώρα στο πεδίο της μάχης ενάντια στις δυνάμεις του Μ.Άσσαντ και των ρωσικών δυνάμεων.

Αμέσως μετά την συμφωνία ΗΠΑ και Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός στις 23 Φεβρουαρίου, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Josh Earnest είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν απέκλεισαν την πιθανότητα ενός «Σχεδίου Β», σε περίπτωση παραβίασης της εκεχειρίας.

Η αναφορά των ΗΠΑ σε «Σχέδιο Β» δημιούργησε αμφιβολίες στην Ρωσία ως προς την δέσμευση των Αμερικανών για κατάπαυση των εχθροπραξιών στην Συρία.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ