Κοινωνία

Η ιταλική πόλη όπου κανείς δεν πεθαίνει νέος

Οι κάτοικοι μιας ιταλικής πόλης γίνονται το αντικείμενο μελέτης- κάτι σαν τη δική μας Ικαρία- για να βρεθεί πώς καταφέρνουν και ζουν τόσο πολύ.

Στη δυτική ακτή της νότιας Ιταλίας, η πόληAcciaroli έχει δυσανάλογα μεγάλο αριθμό αιωνόβιων στον πληθυσμό της των 2000 ατόμων.

Η μελέτη θα γίνει από Αμερικανούς και Ιταλούς επιστήμονες, οι οποίοι θα αναζητήσουν πώς 300 άνθρωποι στην πόλη αυτή κατάφεραν να σβήσουν τα 100 κεράκια τους.

Το Acciaroli είναι γνωστό για τα χαμηλά επίπεδα καρδιαγγειακών παθήσεων και ασθενών με Αλτσχάιμερ, αλλά είναι η πρώτη φορά που θα μπουν στο επίκεντρο μελέτης οι ντόπιοι.

«Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστώσει γιατί αυτοί οι 300 ζουν τόσο πολύ με υπολογισμό πλήρους γενετικής ανάλυσης και εξέταση του τρόπου ζωής, όπως η δίαιτα και η άσκηση», εξήγησε ο Δρ Alan Maisel, καθηγητής καρδιοαγγειακής ιατρικής στο σαν Ντιέγκο.

«Τα αποτελέσματα από τη μελέτη της μακροζωίας αυτής της ομάδας ανθρώπων μπορούν να εφαρμοστούν στην κλινική μας στο Σαν Ντιέγκο και σε ασθενείς σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Οι κάτοικοι στο Acciaroli ακολουθούν μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ψάρια και ελαιόλαδο, που είναι αναγνωρισμένο πως συμβάλλει στην υγεία.

Τα πιάτα συχνά αρωματίζονται με δενδρολίβανο, βότανο που λέγεται πως έχει πολλές ωφέλιμες ιδιότητες.

Οι κάτοικοι του Acciaroli- που πιστεύεται πως αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το έργο «Ο γέρος και η θάλασσα» του Έρνεστ Χέμινγουεϊ- εκτιμάται πως ζουν πολύ και επειδή περπατούν πολύ και κάνουν ορεινή πεζοπορία.

«Το πρότζεκτ αυτό δεν θα βοηθήσει μόνο στο να ‘ξεκλειδώσουμε’ μερικά από τα μυστικά για το πώς οι άνθρωποι εδώ μεγαλώνουν υγιείς αλλά και στο να ενισχύσουμε ένα δίκτυο ερευνητών σε όλο τον κόσμο, που θα οδηγήσει σε περισσότερη έρευνα και βελτιωμένη ιατρική φροντίδα στα άτομα της τρίτης ηλικίας», εξήγησε ο Δρ Salvatore DiSomma, ο Ιταλός επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ρώμης La Sapienza.

Η ιταλική πόλη όπου κανείς δεν πεθαίνει νέος

Η ιταλική πόλη όπου κανείς δεν πεθαίνει νέος

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ