Κόσμος

ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ! «Μην περιμένετε άρση της βίζας αν δεν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις»

 

Φρένο στις προσδοκίες της Άγκυρας ότι θα μπορούσε να γίνει η απελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων την οποία πούλησε στο εσωτερικό ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία με το Προσφυγικό χωρίς να πληροί όλους τους όρους έβαλε η Κομισιόν.

Η απελευθέρωση θα γίνει  μόνο όταν όλα τα 72 νομοθετικά προαπαιτούμενα εκπληρωθούν από την μεριά της, περιλαμβανομένων αυτών που αφορούν και την Κύπρο. Αυτό επεσήμανε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο επικεφαλής εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η Κομισιόν θα εξετάσει την κατάσταση, δεδομένου του προγράμματος του κολεγίου των επιτρόπων, όμως δεν έχει καμία πρόθεση για “εκπτώσεις”. Πηγή της Κομισιόν που μίλησε αποκλειστικά στο ΚΥΠΕ αργότερα, εξήγησε ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως εφικτός τρόπος για την Τουρκία, να νομοθετήσει αγνοώντας τις κυπρογενείς υποχρεώσεις» και επεσήμανε ότι όλα αυτά τα θέματα ήταν απολύτως ξεκάθαρα από την χθεσινή ανακοίνωση που προεξοφλούσε μια έκθεση για την βίζα στις 4 Μαΐου.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοτσίγιαννιτς, εξήγησε από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης, ότι η επίσκεψη Μοσκοβισί στην Τουρκία δεν έχει σε τίποτα να κάνει με το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 για τον προϋπολογισμό και την οικονομική πολιτική, η προετοιμασία για το οποίο έχει γίνει εδώ και χρόνια, αλλά στέκει ως έχει. Η εκπρόσωπος επεσήμανε ότι ο προγραμματισμός είναι να συγκληθεί μια διακυβερνητική διάσκεψη τον Ιούνιο, επί Ολλανδικής ακόμα προεδρίας για το άνοιγμά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο ο πρώτος Αντιπρόεδρος Τίμμερμανς θα ενημερώσει το κολέγιο των επιτρόπων για την επίσκεψη το Γκαζίαντεπ, από κοινού με την Μέρκελ και τον Τούσκ. Σήμερα το ζήτημα της συμφωνίας με την Τουρκία βρίσκεται μεταξύ άλλων και στην ατζέντα γεύματος εργασίας που έχει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Γιούνκερ, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

crashonline.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ