Κόσμος

TIMES: Οι 5 λόγοι που οι τρομοκράτες «χτυπούν» την Ευρώπη

Με μια εξαιρετική ανάλυση κατευθείαν στην καρδιά του προβλήματος, ο αρθρογράφος του γνωστού περιοδικού «TIME», Ιαν Μπρέμερ, παρουσιάζει τους πέντε κυριότερους λόγους που η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε «αδύναμο κρίκο» και «αγαπημένο» στόχο των τρομοκρατών.

Από το έντονο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ήπειρος, έως τον αυξανόμενο λαϊκισμό και την δημαγωγία των πολιτικών της, η Ευρώπη έχει καταλήξει ευάλωτη, στο στόχαστρο των τρομοκρατών του ISIS, όπως μεταδίδει το iefimerida.gr.

Οι βομβιστικές επιθέσεις την Τρίτη στις Βρυξέλλες σηματοδότησαν την τρίτη μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη τους τελευταίους 15 μήνες, από την στιγμή δηλαδή που το ISIS ανακοίνωσε ότι ξεκινά τον παγκόσμιο «ιερό» πόλεμο του.

Αυτοί είναι οι πέντε λόγοι, σύμφωνα με το «TIME», που εξηγούν το γιατί η Ευρώπη έχει γίνει ο νούμερο 1 στόχος της ισλαμικής τρομοκρατίας:

Ήττες σε Ιράκ-Συρία

Ο σημερινός κύκλος της βίας ξεκίνησε στις Βρυξέλλες τον Μάιο 2014, όταν ένας τζιχαντιστής-Γάλλος υπήκοος, που συνδέεται με το ISIS, άνοιξε πυρ στο Εβραϊκό Μουσείο, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους. Συνεχίστηκε έπειτα με την επίθεση στο Charlie Hebdo στο Παρίσι, το χτύπημα στην Συναγωγή στη Δανία, τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο, για να καταλήξει σήμερα, στις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Σε όλη την Ευρώπη, περισσότεροι από 185 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τρομοκρατικά χτυπήματα του ISIS με αποτέλεσμα ο πληθυσμός των 500 εκατομμυρίων ανθρώπων της Ε.Ε να έχει κατατρομοκρατηθεί. Ενώ το ISIS ανέλαβε αυτή την φορά την άμεση ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, πολλά από τα προηγούμενα χτυπήματα είχαν πραγματοποιηθεί από άτομα που είχαν «εμπνευστεί» από το ISIS , αλλά δεν ήταν μέλη του, κάτι που βέβαια δεν τα καθιστά λιγότερο ανατριχιαστικά. Το ISIS έχει πραγματοποιήσει ή «εμπνεύσει» περίπου 75 τρομοκρατικές επιθέσεις σε 20 χώρες, εκτός της Συρίας και του Ιράκ, μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια. Ένας από τους κυριότερους λόγους που το ISIS έχει μεταφέρει την Τζιχαντ του σε παγκόσμιο επίπεδο, βασίζεται καθαρά στην στρατηγική του να στοχεύει «ξένους άπιστους» στο εξωτερικό, καθώς αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στα ίδια του τα εδάφη. Το χαλιφάτο συνεχίζει να χάνει εκτάσεις στη Μέση Ανατολή, όπου μόνο από τον Ιανουάριο του 2015 έχει απολέσει το 22% του εδάφους του στο Ιράκ και στη Συρία, με το 8% να χάνεται μόνο κατά την διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών. Ο κόσμος πρέπει να προετοιμάζεται για μια όλο ένα και πιο σφοδρή (αλλά και σε απελπισία) Τζιχάντ, με τους ισλαμιστές να χτυπούν με κάθε ευκαιρία.

Δεξαμενή στρατολόγησης

Ενώ οι τοποθεσίες που οι τρομοκράτες επιλέγουν να επιτεθούν θα μπορούσαν να θεωρηθούν και τυχαίες, η επιλογή των πόλεων στις οποίες αυτές πραγματοποιούνται δεν είναι καθόλου. Από το 2012 μέχρι και το 2015, περισσότεροι από 400 άνθρωποι έφυγαν από το Βέλγιο με κατεύθυνση περιοχές στο Ιράκ και στη Συρία που ελέγχονται από το ISIS, καθιστώντας το Βέλγιο την χώρα της Ε.Ε με την μεγαλύτερη κατά κεφαλήν «δεξαμενή» ξένων μαχητών του ισλαμικού κράτους. Σε απόλυτους αριθμούς, τον «τίτλο» θα κέρδιζε η Γαλλία, καθώς κατά την ίδια χρονική περίοδο, περίπου 1.200 άνθρωποι ταξίδεψαν από τη Γαλλία προς το Ιράκ και τη Συρία για να ενταχθούν στην τζιχάντ.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτές οι δύο χώρες με τις περισσότερες επιθέσεις είναι και τα δυο κράτη με την μεγαλύτερη «παραγωγή» μαχητών για την ισλαμική τρομοκρατία. Και οι δύο είναι το σπίτι μερικών από τις πιο ριζοσπαστικοποιημένες και εξτρεμιστικές μουσουλμανικές συνοικίες της ευρωπαϊκής ηπείρου (όπως το Molenbeek στις Βρυξέλλες, και τα banlieues στο Παρίσι). Όταν αυτοί οι μαχητές επιστρέφουν στις; χώρες καταγωγής τους -Βέλγοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι 117 από τους 400 που έφυγαν για τη Μέση Ανατολή έχουν επιστρέψει ήδη στο Βέλγιο, έχουν συνήθως δίκτυα φίλων και συνεργών που τους περιμένουν, έτοιμοι να τους βοηθήσουν και να τους παράσχουν καταφύγιο. Όταν ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο μόνος επιζών από την 10μελη τρομοκρατική ομάδα που πραγματοποίησε τις επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, διαπιστώθηκε ότι κρυβόταν στο Molenbeek για περισσότερο από 4 μήνες, ενώ κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, κάτοικοι του προαστίου πετροβόλησαν τις ειδικές δυνάμεις..

Προσφυγική Κρίση

Το ISIS έχει ίσως βρει πρόσφορο έδαφος στην Ευρώπη, όχι μόνο λόγω της στρατολόγησης απογοητευμένων νεαρών μουσουλμάνων, δεύτερης ή τρίτης γενιάς Ευρωπαίων, αλλά και γιατί εδώ μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα από οπουδήποτε αλλού την γεωπολιτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Και αυτή δεν είναι άλλη από την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην ιστορία της Ευρώπης που κατά τους τελευταίους 18 μήνες έχει δει εκατομμύρια ανθρώπων να προσπαθούν να μεταναστεύσουν στην ήπειρο, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τους πολέμους στην Μέση Ανατολή. Το 2015, πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες εισήλθαν στην Ευρώπη. Στους πρώτους μήνες του 2016, ακόμη 135.000 κατάφεραν να φτάσουν από την θάλασσα στα ελληνικά νησιά.

Με την προσφυγική κρίση, το ISIS έχει αναγνωρίσει μια χρυσή ευκαιρία για να ενισχύσει περαιτέρω την αφήγηση του σχετικά με έναν «πολιτισμικό πόλεμο» που μαίνεται ανάμεσα στο Ισλάμ και στη Δύση Και η αλήθεια είναι ότι πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συμβάλλει και αυτοί με την ρητορική τους στην επίτευξη του βασικού αυτού στόχου των τρομοκρατών. Όταν για παράδειγμα οι Πρωθυπουργοί της Πολωνίας και της Βουλγαρίας λένε ότι είναι διατεθειμένοι να δεχθούν μόνο χριστιανούς πρόσφυγες, τροφοδοτούν κατευθείαν το ISIS και την προσπάθεια του να συσπειρώσει όλο και περισσότερους θιασώτες της βίας του. Ένας από τους τρομοκράτες που χτύπησαν το Stade de France στο Παρίσι, έφερε πλαστό διαβατήριο από την Συρία. Άλλωστε, αποτελεί κεντρική στρατηγική του ISIS η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη να συγχέει τους πρόσφυγες με τους τρομοκράτες, φιλοδοξώντας να «ψαρέψει» και από εκεί μαχητές και η πραγματικότητα είναι ότι έχει κάνει ανησυχητικά καλή δουλειά μέχρι τώρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Κατακερματισμένη Ευρώπη

Αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε πόσο αποτελεσματικά έχει χρησιμοποιήσει το ISIS την πολιτική της Ευρώπης έναντι των μουσουλμάνων προσφύγων ως εργαλείο στρατολόγησης, είναι ήδη προφανές ότι έχει επιτύχει να προκαλέσει προβλήματα στην πολιτική ενότητα της. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η de facto ηγέτης της Ευρώπης, βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της πολιτικής της ισχύος, ακόμα και μετά την ενορχήστρωση από μέρους της της συμφωνίας με την Τουρκία. Η συμφωνία, η οποία εξαρτάται κατά πολύ από την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες για τα ταξίδια τους προς την Ευρώπη, φαίνεται ήδη πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί. Μετά και τις χθεσινές επιθέσεις, οι Ευρωπαίοι θα είναι σίγουρα ακόμα πιο επιφυλακτικοί στο να επιτρέψουν σε ακόμη 76 εκατομμύρια ανθρώπους από μια μουσουλμανική χώρα να ταξιδεύουν ελεύθερα προς ολόκληρη την Ευρώπη.

Η καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος ήταν ανέκαθεν η συμφωνία του Σένγκεν, η οποία και προέβλεπε την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών στις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη της ΕΕ. Και ενώ ορισμένες χώρες άρχισαν να υψώνουν τοίχους το καλοκαίρι, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν τη ροή των προσφύγων, τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο σοβαρά μετά και τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι και την απόφαση του ιδρυτικού μέλους της ΕΕ, την Γαλλία, να εισάγει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα της. Ξαφνικά, η θέσπιση των συνοριακών ελέγχων θεωρήθηκε όχι ως ένα ζήτημα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, αλλά ένα ζήτημα εθνικής επιβίωσης. Αυτό είναι και η πιο κακή είδηση για το πιο φιλόδοξο πολιτικό εγχείρημα του περασμένου αιώνα.

Το εγχείρημα της Ευρώπης παραπαίει

Και αυτό το πολιτικό εγχείρημα έχει να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερες δοκιμασίες και προκλήσεις στο προσεχές διάστημα. Μια από αυτές, το επικείμενο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο και οι πολίτες της χώρας θα αποφασίσουν αν θέλουν να φύγουν ή να μείνουν στην Ε.Ε. Η απειλή που προβάλει αυτή η εξέλιξη, δηλαδή μια χώρα να αποχωρήσει εθελοντικά από την Ε.Ε, ειδικά μια χώρα όπως η Βρετανία, είναι καθοριστική για το μέλλον της Ένωσης.

Και το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στους Βρετανούς. Ήδη, το 53% των Γάλλων και περισσότερο από το 45% των Γερμανών, των Ισπανών και των Σουηδών δηλώνουν σε δημοσκοπήσεις ότι επιθυμούν και αυτοί να ακολουθήσουν το παράδειγμά της Βρετανίας και να πραγματοποιήσουν δημοψηφίσματα σχετικά με την παραμονή των κρατών τους εντός της ΕΕ. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν οι τζιχαντιστές πραγματοποιούσαν μια τρομοκρατική επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν το δημοψήφισμα για την ΕΕ. Οι ηγέτες του ISIS έχουν κάθε κίνητρο να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την ήπειρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα έχουν απ ότι φαίνεται πολλές ευκαιρίες για να το πράξουν στο μέλλον. Αυτό καθιστά άλλωστε και την Ευρώπη πρωταρχικό στόχο των τρομοκρατών του ISIS για να δουν «πρόοδο» στην τζιχαντ τους.

crashonline.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ