Κόσμος

ISIS και ΜΜΕ: Πως τα χρησιμοποιεί ως όπλο

Δεν έχει σημασία αν η δημοσιογραφική κάλυψη που ακολουθεί μια επίθεσή του είναι αρνητική. Για το ISIS, οποιαδήποτε κάλυψη είναι καλή!

Μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, τα ΜΜΕ της δύσης και όχι μόνο αναζητούσαν αποδείξεις για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω απο αυτές. Η πρώτη υποψία έπεσε στο ISIS. Ειδικά μετά τα όσα είχαν γίνει στο Παρίσι.

Οι εικασίες σχετικά με την ιδεολογική κλίση των δραστών έγιναν βεβαιότητα όταν, εκείνο το απόγευμα, απο τα “κανάλια” του ISIS, μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που στηρίζει τους τζιχαντιστές, κυκλοφόρησε στην αγγλική γλώσσα ανακοίνωση για ανάληψη ευθύνης.

Στο χείμαρρο της αβεβαιότητας που ακολούθησε μετά τις επιθέσεις, oι προπαγανδιστές του ISIS ήταν σε θέση να “αφηγηθούν την ιστορία τους” σε ένα διεθνές, και κυρίως στο δυτικό, κοινό. Αναφερόμενο το βίντεο, πρώτα και κύρια, στους εχθρούς του ISIS, ήταν ένας τρόπος για να επωφεληθούν από τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είτε μέσω δημοσιεύσεων είτε μέσω tweets, οι προπαγανδιστές χειραγωγούν το παγκόσμιο κοινό. Τόσο τους αντιπάλους όσο και τους υποστηρικτές, για να διαδώσουν το μήνυμά τους, αυτό του εκφοβισμού και να ενισχύσουν την αντίληψη της απειλής του ISIS.

Η τεχνική δεν είναι καινούργια. Μάλιστα, οι σύγχρονοι τρομοκράτες έχουν από καιρό αγκαλιάσει τη “προπαγάνδα της πράξης”, μια τακτική που, σύμφωνα με τα λόγια του ειδικού του Αυστραλιανού Στρατού, Jason Logue, περιλαμβάνει “τις ενέργειες σχεδιασμού και εκτέλεσης της προπαγάνδας.” Ωστόσο, το ISIS κατανοεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως κανένας άλλος τρομοκράτης μέχρι τώρα. Γνωρίζει ότι, ενώ το εδάφος και οι πόροι είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική επιτυχία του πολέμου του στη Συρία και το Ιράκ, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι η αρένα εντός του οποίου διεξάγεται ο πόλεμος των “ιδεών”. Εκεί που η “οργάνωση” μπορεί καλύτερα να διατηρηθεί και ίσως να ενισχυθεί απο τα μίντια, ακόμη και αν έχει εδαφικές απώλειες στον πόλεμο.

Σε αναγνώριση αυτού του γεγονότος, το ISIS έχει θέσει ως προτεραιότητα την προπαγάνδα και μάλιστα, φαίνεται να πετυχαίνει αρκετά. Λίγες ώρες μετά τις πρώτες βόμβες που εξερράγησαν στις Βρυξέλλες,οι “επίσημοι”προπαγανδιστές του ISIS ήταν σε θέση να δώσουν πληροφορίες σε μια σειρά πολύγλωσσων πολυμέσων. Μετά τις επιθέσεις του Παρισιού, χρειάστηκαν σχεδόν 15 ώρες για να κάνουν το ίδιο. Μετά την επίθεση στις Βρυξέλλες,χρειάστηκαν το μισό αυτού του χρόνου.

Στο παρελθόν, η οργάνωση προτιμούσε να δημοσιεύει σύντομα βίντεο ως κύριο μέσο προπαγάνδας. Ωστόσο, καθώς τα ΜΜΕ έχουν αναπτυχθεί σταθερά και ο καταναλωτής παρακολουθεί αποστασιοποιημένα, τα βίντεο αυτά έχασαν την ικανότητά τους να αιχμαλωτίζουν την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω αναφορών για εδαφικές απώλειες, θανάτους ηγετικών στελεχών και της σύλληψης του Αμπντεσλάμ, το θέμα της κάλυψης για το ΙSIS στα δυτικά μέσα ενημέρωσης είναι : “ISIS σε παρακμή”. Ανεξάρτητα από την αλήθειά αυτής της διαπίστωσης, η αναπαραγωγή της είδησης της παρακμής δεν είναι καλή για την οργάνωση.
Το ISIS επιδιώκει την δημοσιότητα έστω και αρνητική θέλοντας να μεταφέρει μήνυμα δύναμης και ισχύος.
Με αυτή την έννοια, η τρομοκρατία του ISIS δεν τελειώνει μετά την οποιαδήποτε έκρηξη. Αντίθετα, συνεχίζεται για μέρες ή και εβδομάδες μετά μέσα απο την αναπαραγωγή των ΜΜΕ.

Όσο επιδιώκουν να προκαλέσουν οικονομικό αδιέξοδο και πολιτική αστάθεια, πράξεις σαν αυτές στις Βρυξέλλες, τη Κωνσταντινούπολη, τη Τζακάρτα, και το Παρίσι άλλο τόσο οι τρομοκρατες του ISIS προσπαθούν να καταλάβουν βίαια τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και την κυριαρχία των πληροφοριών. Ως εκ τούτου, ανεξάρτητα από το πόσο η ηγεσία του ISIS συμμετείχε στο πραγματικό σχεδιασμό των επιθέσεων που έχουν γίνει εως τώρα, ή αν η ομάδα διεκδικεί ένα μεγάλο βαθμό αυτόνομης λειτουργίας, όπως και στο παρελθόν, ενθαρρύνει γεγονότα σαν κι αυτά σε μεγάλο βαθμό έτσι ώστε η ομάδα επικοινωνίας του να μπορεί να χρησιμοποιεί “το βάρος των μέσων ενημέρωσης”. Με αυτόν τον τρόπο, το ISIS σκοτώνει στο όνομα του και παίρνει αυτό που θέλει.

ΠΗΓΗ: defenseone.com

Militaire.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...