Κοινωνία

7 πράγματα που μπορείτε να κάνετε με 1 κονσέρβα θαλασσινών

Η κονσέρβα σαν μεζές και επτά επιπλέον νόστιμοι τρόποι για να την αξιοποιήσουμε στο σαρακοστιανό τραπέζι...

Ποιος στ’ αλήθεια δεν αγαπάει τα θαλασσινά; Δεν είναι όμως πάντα εύκολο να τα βρίσκεις φρέσκα όταν τα χρειάζεσαι. Κι αν τα βρεις, μπορεί να μην έχεις το χρόνο ή τη διάθεση να τα πλύνεις, να τα καθαρίσεις και να τα μαγειρέψεις. Από την άλλη έρχονται κάποιες φορές που χρειάζεται να βγάλεις επειγόντως ένα μεζέ στο τραπέζι. Για τους δυο τρεις φίλους που ήρθαν ξαφνικά και θέλεις να τους περιποιηθείς.

Και τι κάνεις τώρα που χρειάζεσαι στα γρήγορα κάτι νόστιμο και οικονομικό για να συνοδεύσεις το ουζάκι ή το τσιπουράκι; Τρέχεις στο ντουλάπι της κουζίνας. Ανοίγεις μια-δυο κονσέρβες θαλασσινών. Κόβεις στο πιάτο μια ντομάτα στα 8 με χοντρό αλάτι, λίγο λάδι και μερικές ελιές. Φρυγανίζεις λίγο ψωμάκι, φέρνεις πάγο και ποτήρια στο τραπέζι. Δεν χρειάζονται πολλά, στο λεπτό στήθηκε το σκηνικό ενός μικρού αυθόρμητου πάρτι. Πράγματι, μια κονσέρβα θαλασσινών που ανοίγει και αναποδογυρίζεται στο πιάτο, γίνεται το επίκεντρο της παρέας, η αφορμή για το τσούγκρισμα των ποτηριών, η αρχή ενός μικρού γλεντιού.

Βέβαια, μια κονσέρβα θαλασσινών στο ντουλάπι δεν δίνει λύση μόνο για ένα γρήγορο μεζέ, μπορεί να δώσει λύσεις και στο καθημερινό τραπέζι της οικογένειας, ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας. Ας δούμε λοιπόν 7 νόστιμες ιδέες:

1. Φτιάχνουμε μαζί τους ωραίες μπρουσκέτες: Με φρυγανισμένες φέτες ψωμιού που αλείφουμε με λίγη ταραμοσαλάτα, ρεγγοσαλάτα ή άλλο νηστίσιμο άλειμμα και πάνω τους προσθέτουμε κομματάκια από ψίχα καβουριού ή γαριδούλες.

2. Φτιάχνουμε χορταστικά σάντουιτς με ψωμί ή αραβικές πίτες γεμισμένες με ψιλοκομμένα καλαμαράκια ή χταποδάκια, μαρούλι, κρεμμύδι, ντομάτα και χούμους.

3. Φτιάχνουμε ωραίες θαλασσινές μακαρονάδες. Πώς; Στη μια κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά μας. Ταυτόχρονα σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ετοιμάζουμε σε 5 λεπτά μια σάλτσα ντομάτας, της προσθέτουμε ψιλοκομμένα καλαμαράκια ή χταποδάκια άρμης από δυο στραγγισμένες κονσέρβες και στο τέλος ανακατεύουμε μέσα στη σάλτσα τα βρασμένα ζυμαρικά.

4. Φτιάχνουμε υπέροχες πράσινες σαλάτες και πατατοσαλάτες: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ βρασμένες πατάτες, φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, χταποδάκια ή καλαμαράκια ή γαριδούλες, ελιές, κάπαρη, λιαστή ντομάτα. Περιχύνουμε με μια βινεγκρέτ από λάδι, μουστάρδα και λεμόνι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε τη σαλάτα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μπόλικο μαϊντανό ψιλοκομμένο.

5. Φτιάχνουμε ένα λευκό πιλάφι και ανακατεύουμε μέσα του κοκτέιλ θαλασσινών ή ψιλοκομμένα καλαμαράκια με πικάντικη σάλτσα.

6. Φτιάχνουμε σαλάτες με βρασμένα όσπρια (φασόλια, γίγαντες, ρεβίθια) και σοταρισμένα λαχανικά. Ανακατεύουμε μέσα τους ψιλοκομμένα θαλασσινά (χταποδάκια, καλαμαράκια, αχιβάδες) και σερβίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο και λαδόξιδο ή λαδολέμονο.

7. Φτιάχνουμε ορφανούς λαχανοντολμάδες ή μαρουλοντολμάδες με ρύζι, μυρωδικά και ψιλοκομμένα καλαμαράκια ή κοκτέιλ θαλασσινών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ