Κοινωνία

Πτολεμαίδα: Δρομολογείται κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας

Κυβέρνηση και ΔΕΗ δείχνουν αποφασισμένες να δρομολογήσουν την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 παρά τις φωνές εντός και εκτός κυβέρνησης που αντιδρούν στο έργο και παρά τις εμπεριστατωμένες μελέτες που αποδεικνύουν αφενός ότι το έργο οικονομικά δεν είναι βιώσιμο και ότι αφετέρου υφίστανται περιβαλλοντικά φιλικές εναλλακτικές λύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ξεκινήσει η διαμόρφωση του εργοταξίου, αλλά και οι αναθέσεις σημαντικών έργων.

Την περασμένη εβδομάδα, το Δ.Σ. της ΔΕH αποφάσισε να υπογράψει με τον ΑΔΜΗΕ τη σύμβαση για την κατασκευή των εναέριων γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης, που θα συνδέσουν τη νέα μονάδα με το Εθνικό Σύστημα. Το τίμημα του έργου συμφωνήθηκε στα 3,55 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα είναι σταθερό (δεν υπόκειται σε αναθεώρηση), ακόμη και στην περίπτωση που θα καθυστερήσει η διαδικασία της αδειοδότησης.

Επίσης, σύντομα η ΔΕH θα ξεκινήσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση «με το κλειδί στο χέρι» του έργου μελέτης και κατασκευής του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης, από όπου θα ξεκινά η σύνδεση με το Εθνικό Σύστημα. Το νέο ΚΥΤ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα είναι «κλειστού τύπου» – GIS.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η νέα λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος 660 Μεγαβάτ μαζί με 140 Μεγαβάτ για τηλεθέρμανση έχει προϋπολογισμό περίπου 1,4 δισ. Ευρώ. Κατασκευάζεται από κοινοπραξία με επικεφαλής την ελληνική κατασκευαστική ΤΕΡΝΑ, ενώ άλλα μέλη της κοινοπραξίας είναι η Hitachi Power, η Hitachi Ltd και η Hamon Environmental GmbH.

Η υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης του έργου πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου του 2013, ενώ την έναρξη της κατασκευής σηματοδότησε η κατάθεση εκ μέρους της κοινοπραξίας εγγυητικής επιστολής τριών τραπεζών ύψους περίπου 226,8 εκατ. ευρώ, προκειμένου η ΔΕΗ να αποδεσμεύσει την προκαταβολή των 200 εκατομμυρίων προς τους κατασκευαστές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...