Κόσμος

Ομοσπονδιοποίηση εντός του συριακού κράτους προετοιμάζονται ν΄ανακοινώσουν οι κούρδοι της Συρίας. Η Ρωσία υπέρ ή κατά, τώρα εξηγείται η απόσυρση;;

Το Plan B του Kerry: να χωρίσει τη ΣυρίαΓια τα εδάφη τα ελεγχόμενα από τους κούρδους στο βορρά της Συρίας ανακοινώθηκε μια προσεχή ομοσπονδιοποίηση.Ο Idris Nassan, στέλεχος της Διεύθυνσης των εξωτερικών υποθέσεων του Kobané, μιας από τις 3 αυτόνομες ζώνες των κουρδικών ομάδων εδώ και 2 χρόνια δήλωσε την Τετάρτη ότι τα εδάφη που ελέγχονται από τους Kurdes υπολογίζουν προσεχώς να ομοσπονδιοποιηθούν.

Λόγω αυτού δήλωσε ο Abdul Salam Ali, αντιπρόσωπος του κόμματος της Κουρδικής Δημοκρατικής Ένωσης στη Μόσχα που μίλησε στο RIA Novosti, «μια διαίρεση σε 3 καντόνια διακριτά στο Β της Συρίας όφειλε να είναι πιθανή σε κάποιες ημέρες». Δεν υπάρχει προς το παρόν καμιά επίσημη οριοθέτηση των εδαφών που περικλείει αυτή η ομοσπονδία.

Την Τετάρτη ένας συροκούρδος υπεύθυνος στη Μόσχα εξήγησε ότι δεν επιθυμούν ν΄αποσπαστούν από το συριακό έδαφος επικράτεια αλλά να διακηρύξουν μια ομοσπονδία στο εσωτερικό της Συρίας.

«Ελπίζουμε ότι το παράδειγμά μας θα είναι χρήσιμο για άλλες εθνότητες και θρησκείες που ζουν στη Συρία όπως οι σουνίτες και οι αλαουίτες αλλά ομοίως οι άραβες οι τούρκοι οι ασσύριοι οι τσετσένοι οι τουρκμένοι και γενικά όλα τα στοιχεία μιας συριακής κοινωνίας πολυεθνοτικής»,εξήγησε.rt

Ο Bachar al-Jaafar εκπρόσωπος της συριακής κυβέρνησης στις διαπραγαμτεύσεις στη Γενεύη αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση για προσεχή ομοσπονδιοποίηση μέρος του βορρά εντός του συριακού κράτους που ελέγχουν συροκούρδοι και περιορίστηκε να τονίσει με έμφαση πως τα σχέδια « για δημιουργία ρήγματος μετζαξύ των συρίων θα καταλήξουν σε αποτυχία »almayadeen.
«Διεύρυνση της σχηματισμένης αυτοδιοίκησης από διάφορες εθνοτικές ομάδες εκ των οποίων οι κούρδοι », δήλωσε στο Reuters ο Idris Nassan.Τα νέο έδαφος θα έπαιρνε την ονομασία Ομοσπονδία της Συρίας του Βορρά και θα αντιπροσώπευε όλες τις ομάδες τις εθνοτικές που ζουν εκεί. .

Η Ρωσία υπέρ ή κατά

Στις 10 του Μάρτη το πρακτορείο Reuters μετέφερε ότι η Ρωσία πήρε μέρος σε διαπραγαμτεύσεις επί της Ομοσπονδιοποίησης της Συρίας που θα διατηρούσε την ενότητα της χώρας εγγυώμενη όμως μια ευρύτατη αυτονομία σε τοπικές εθνότητες.
Αλλά το Κρεμλίνο αρνήθηκε την ευθύνη του διευκρινίζοντας ότι τέτοιες διαπραγματεύσεις δεν έγιναν ποτέ.
«Επιμένοντας απόλυτα στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας συντηρώντας την έτσι ως μια μόνο χώρα ,υπάρχουν φυσικά όλα τα είδη των διαφορετικών μοντέλων της ομοσπονδιακής δομής που θα μπορούσαν σε κάποιες τις περιπτώσεις να εδράζεται πάνω σε ένα αδύναμο κέντρο και πολύ αυτονομία για διάφορες περιοχές», ανέφερε το Reuters, επικελούμενη πηγή κοντά στους διπλωμάτες χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Αυτό δεν έχει απολύτως κανέναν νόημα.Εμείς δεν εκφράσαμε ποτέ τέτοιες ιδέες γιατί αυτοί είναι οι σύριοι αυτοί οι ίδιοι που οφείλουν να μιλήσουν να συζητήσουν και να κανονίσουν τέτοια θέματα», είχε δηλώσει τότε ο ρώσος υφυπουργός των εξωτερικών Mikhaïl Bogdanov.Πρόσθεσε τότε ότι η Ρωσία εκτιμά ότι είναι καλύτερα να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.
Αντίθετα είναι στις ΗΠΑ που οι συζητήσεις πήγαν πέραν της ομοσπονδιοποίησης. Ερωτώμενος από το πρακτορείο Ria Novosti, ο εκπρόσωπος του Κόμματος της κουρδικής Δημοκρατικής Ένωσης στη Μόσχα ο Ali Abd Salam, επιβεβαίωσε ότι το να δηλώσει αυτονομία το συριακό Κουρδιστάν δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπει τη Συρία.Αλλά πολυάριθμοι παρατηρητές φοβούνται ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό των κούρδων του Ιράκ που στην αρχή οι διεκδικήσεις τους έφθαναν ως την ομοσπονδιοποίηση του Ιράκ και σήμερα προχωρούν προς την απόσχιση με μεγάλα βήματα.

Το Plan B του Kerry: να χωρίσει τη Συρία

Όσο για τις δυτικές στρατηγικές αυτές βάλθηκαν να κυκλοφορήσουν ένα σχέδιο διαίρεσης της Συρίας.Κατά την είσοδο σε ισχύ της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε με πρωτοβουλία των Ηπα και Ρωσίας ο John Kerry προειδοποίησε πολλε΄ς φορές ότι η Συρία θα μπορούσε να διαιρεθεί αν τα μέρη της διαμάχης θα άρχισαν να την κακοποιούν. «Θα είναι πολύ αργά να διαφυλάξουμε τηνν ενότητα της Συρίας αν περιμένουμε πολύ καιρό», δήλωσε ενώπιον της αμερικανικής Συγκλήτου στις 23 Φλεβάρη.
Το Russia Today επικαλείται τον James Stavridis, τον τ. Ανώτερο Διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη έγραψε σε ένα άρθρο ότι η Συρία θα μπορούσε να χωριστεί σε μια περιοχή αλαουιτών γύρω από τη Δαμασκό διευθυνόμενη από τον Bachar el-Assad ή τον διάδοχό του μια κεντρική περιοχή με ένα σουνίτικο καθεστώς μετριοπαθές καιμια κουρδική περιοχή.
«Παρά τςι αρνητικές συνέπειες η διαίρεση θα μπορούσε να φέρει καλούς καρπούς διαχωρίζοντας τις αντιπαλόμενες πλευρές. Για τον πληθυσμό που το 50%είναι ήδη εκτοπισμένοι δεν υπάρχουν και μεγάλα πράγματα να χάσει»,έγραψε σέ ένα άρθρο σε μια εφημερίδα για την εξωτερική πολιτική.

«Η διαίρεση θα μπορούσε να δώσει μια ευκαιρία στους σύριους να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό ή ν΄αποφύγουν τον επικίνδυνο δρόμο για ένα κράτος που θα τους παρέχει άσυλο »,εκτίμησε. al manar 16.3.16

dimpenews,com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ