Κόσμος

Οι πόλεις που ισοπέδωσε το τσουνάμι στην Ιαπωνία ανοικοδομούνται με ταχείς ρυθμούς

 

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά την απόλυτη καταστροφή, οι κατεστραμμένες πόλεις δείχνουν σημάδια ανόρθωσης, καθώς έχουν ξεκινήσει έργα ανοικοδόμησης και αντιπλημμυρικών μέτρων

Στις 11 Μαρτίου του 2011 τα τεράστια κύματα, που προκλήθηκαν από τον υποθαλάσσιο σεισμό των 9 Ρίχτερ στον Ειρηνικό ωκεανό, χτύπησαν τη βορειοανατολική ακτή της Ιαπωνίας, οδηγώντας στον θάνατο πάνω από 18.000 ανθρώπους και εξαφανίζοντας ολόκληρες παραθαλάσσιες κοινότητες.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά την απόλυτη καταστροφή, οι κατεστραμμένες πόλεις δείχνουν σημάδια ανόρθωσης, καθώς έχουν ξεκινήσει έργα ανοικοδομήσεων και αντιπλημμυρικών μέτρων.




Ακόμα, στις πόλεις, που άλλοτε στήριζαν την οικονομία τους στο ψάρεμα, παράλληλα με τα σχέδια νέων κατοικιών, έχουν ξεκινήσει έργα για κατασκευή προβλητών και εγκαταστάσεων επεξεργασίας ιχθύων.

Η πόλη Onagawa, πριν πέντε χρόνια θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ το 2012 οι φωτογραφίες την εμφάνιζαν πλήρως εγκαταλελειμμένη. Σήμερα, όμως η παρουσία εργοταξίων δίνει μια συγκρατημένη νότα αισιοδοξίας και ανόρθωσης στον τόπο που πριν πέντε χρόνια γνώρισε μια ανείπωτη τραγωδία. 



Ο φωτογράφος του Associated Press, Eugene Hoshiko, επισκέφθηκε πρόσφατα την Onagawa και κατέγραψε με τον φακό του την ανοικοδόμηση της πόλης, που γίνεται και με την συμμετοχή εθελοντών, με γοργούς ρυθμούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ