Επιστήμη

Μιχάλης Λεφαντζής: Ο Μέγας Αλέξανδρος απεικονίζεται σε ανάγλυφο στον τύμβο Κάστα

του Γιώργου Ροδάκογλου
Την αποτύπωση της χρήσης του χώρου στον τύμβο Καστά δίνουν οι ανάγλυφες παραστάσεις της ζωφόρου από το βάθρο του λέοντα. Μια μακεδονική εικονογραφία δείχνει στρατιώτες εν ώρα μάχης αλλά και το πρόσωπο που ηγείται.

Η ζωφόρος του λέοντα όχι μόνο χρονολογεί ολόκληρο το ταφικό συγκρότημα, αλλά συνδέει τη λειτουργικότητα του υπάρχοντος μνημείου με ένα σύνολο και άλλων πολύ σημαντικών πραγμάτων μέσα στον περιχαρακωμένο χώρο.

Το στοιχείο αυτό τελικά επιβεβαιώθηκε και σε συνδυασμό με τα όσα δίνει το υπάρχων μνημείο, οι ανακοινώσεις στο Αρχαιολογικό Συνέδριο Θεσσαλονίκης είχαν τη μορφή βομβών κατά ριπάς και θα προκαλέσουν μείζον θέμα τόσο στο ΥΠ.ΠΟ που υιοθέτησε το πόρισμα περί ρωμαϊκής δημιουργίας του τάφου, αλλά κυρίως σε όσους το συνέταξαν και το υποστήριξαν.

Οι έως τώρα έρευνες πάντως της ανασκαφικής ομάδας έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό και θεωρείται βέβαιο ότι τα μέλη της προσανατολίζονται σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από όσα ήδη γνωρίζουμε.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στρέφονται και στην Αλεξάνδρεια, καθώς τα ίχνη της αρχαίας πόλης που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος μπορούν να συμπληρώσουν κομμάτια του παζλ.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το συμπέρασμα της έρευνας του καθηγητή γεωλογίας του ΑΠΘ Σπύρου Παυλίδη ο οποίος χρονολόγησε υπολείμματα πυράς με τη μέθοδο του Άνθρακα 14 και έφτασε στο συμπέρασμα ότι το ξύλο από το οποίο έγιναν τα κάρβουνα πυράς μέσα στον ταφικό θάλαμο, είναι του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ. Πιο συγκεκριμένα η μέθοδος έδωσε χρονολογία καύσης το 300 π.Χ. συν – πλην 30 έτη και χρόνο δημιουργίας του ξύλου το 360 π.Χ.

Στο μεταξύ ισχυρή βάση διαφαίνεται ότι έχει η υπόθεση εργασίας που μελετούσε το ΥΠ.ΠΟ το 2014 ότι στην Αμφίπολη είναι θαμμένη η Ολυμπιάδα και ο Ηφαιστίωνας.

Δεν είναι μόνον ο μυστηριακός χαρακτήρας που αποκτάει το μνημείο αλλά κυρίως οι διαστάσεις που προσλαμβάνει ως αποτέλεσμα της σύνδεσης δεδομένων και πηγών.

Το μνημείο της Αμφίπολης, εκτός από λατρευτικός χώρος, ταφικό μνημείο, λειτουργούσε και ως ένα μαντείο του κυβερνητικού κράτους που κατασκευάσθηκε με εντολή του Μέγα Αλέξανδρου το οποίο όμως αποτελούσε και ένα σημείο αναφοράς της μητέρας του Ολυμπιάδας.

Πηγές αναφέρονται σ έναν ιερό χώρο που προϋπήρχε στην περιοχή και ίσως στον τύμβο Καστά πριν την κατασκευή του μνημείου.
Γνωρίζουμε επίσης ότι από την Αμφίπολη, ο Πυθαγόρας προέβλεψε το θάνατο του Ηφαιστίωνα και του Μέγα Αλέξανδρου όπως επίσης ότι η Ολυμπιάδα ήταν μύστης δηλαδή μάντης στην υψηλότατη ιεραρχία και έχει άμεση σχέση με τα Καβείρα μυστήρια.
thousandnews.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...