Κόσμος

Η Ουάσινγκτον δεν αναγνωρίζει την «αυτόνομη ζώνη» των Κούρδων της Συρίας

Οι Κούρδοι της Συρίας, που ανακοίνωσαν σήμερα την εγκαθίδρυση μιας ομοσπονδιακής ζώνης στις περιοχές που ελέγχουν, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον, παραμένουν στρατιωτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ.

«Αποδείχθηκαν εξαιρετικοί εταίροι για εμάς επί του πεδίου για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους» ανέφερε στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.
«Είμαστε ευγνώμονες και θέλουμε να συνεχίσουμε» αυτή τη συνεργασία, αν και οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν την πολυπλοκότητα του ρόλου τους στην περιοχή», συνέχισε ο Κάρτερ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε απόψε ότι δεν αναγνωρίζει την ανακήρυξη της αυτοδιοικούμενης ζώνης από τους Κούρδους και ότι εργάζεται για μια ενιαία, ανεξίθρησκη Συρία υπό διαφορετική ηγεσία. «Δεν στηρίζουμε τις αυτοδιοικούμενες, ημιαυτόνομες ζώνες εντός της Συρίας», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζον Κίρμπι.
«Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι μια ενιαία Συρία με μια κυβέρνηση της οποίας δεν θα προΐσταται ο (πρόεδρος) Μπασάρ αλ Άσαντ (…). Μια ακέραιη, ενιαία, ανεξίθρησκη Συρία, αυτός είναι ο στόχος», συνέχισε ο Κίρμπι, σημειώνοντας ότι και άλλες χώρες επιδιώκουν αυτόν τον στόχο.

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει την Τετάρτη ότι δεν θα αναγνωρίσουν την ίδρυση μιας αυτόνομης, ενιαίας περιοχής στη βόρεια Συρία. Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η απόφαση για ένα ενδεχόμενο μοντέλο ομοσπονδιοποίησης της Συρίας θα πρέπει να προκύψει από τις συνομιλίες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση που διεξάγονται στη Γενεύη. Ωστόσο η κουρδική μειονότητα της Συρίας δεν μετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, λόγω της αντίθεσης της Τουρκίας.
Οι Κούρδοι της Συρίας έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο κατά του ΙΚ στη Συρία καθώς θεωρούνται η «αιχμή του δόρατος» των δυνάμεων που έχουν ανακαταλάβει εδάφη από τους τζιχαντιστές στα βορειοανατολικά της χώρας. Η κυριότερη οργάνωσή τους είναι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, ο αραβοσυριακός συνασπισμός που στηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο πάντως εκτιμά ότι ολοένα και περισσότεροι Άραβες μαχητές εντάσσονται σε αυτόν τον συνασπισμό.
«Πριν από έναν μήνα θα σας έλεγα ότι (σ.σ. οι Άραβες μαχητές) είναι 2.500 όμως σήμερα μπορώ να σας πω ότι είναι 5.000″, εξήγησε ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Όσες περισσότερες νίκες καταγάγει ο συνασπισμός αυτός, «τόσο περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να ενταχθούν», συνέχισε κάνοντας λόγο για «χιονοστιβάδα».

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, με τη βοήθεια των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, κατέλαβαν πρόσφατα τη Σανταντέ, στη βορειοανατολική Συρία, ένα προπύργιο των τζιχαντιστών που θεωρείται στρατηγικής σημασίας.

crashonline.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ