Κόσμος

Επανέναρξη δράσης του ένοπλου κινήματος του Δημοκρατικού Κουρδικού Κόμματος του Ιράν (PDK-I)

O Mustapha Hijri, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος του Ιρανικού Κουρδιστάν (PDK-I), επέλεξε τον εορτασμό του Newrouz – γιορτή της άνοιξης σύμφωνα με το περσικό ημερολόγιο 20 Μάρτη – για ν΄ανακοινώσει στο κουρδικό SITE Rudaw ότι επανακκινεί τις δραστηριότητες της οργάνωσής του στο Ιράν τόσο στις ορεινές ζώνες όσο και στα αστικά κέντρα .

Το  PDK–I, ιδρύθηκε το 1945 στο Mahabad, πάγωσε μονομερώς τις δραστηριότητές του τη δεκαετία του 90 και οι μαχητές του ζούσαν πρόσφυγες στο ιρακινό Κουρδιστάν.Τα τελευταία χρόνια το Κόμμα για μια ελεύθερη ζωή στο Kurdistan (PJAK), θυγατρική του  PKK ήταν πρακτικά η μόνη οργάνωση ιρανοκουρδική που πολέμησε για την αυτονομία για την ανεξαρτησία του Rojhelat, όνομα που δόθηκε από τους αποσχιστές σε αυτήν την περιοχή. .

Ο Mustapha Hijri είναι γνωστός για την αντιπαλότητά του στην Ισλαμική Επανάσταση. Γι αυτόν η εξαφάνισή της θα εγγυόταν την ειρήνη και τη συνύπαρξη μεταξύ των λαών της Μ Ανατολής. … Εκτιμάται ότι περί τους 2 000 είναι οι pershmerga που  υπό τις εντολές του εγκαταστάθηκαν πλησίον των ιρακοιρανικών συνόρων. στα όρη Qandil.

Η επαναδραστηριοποίηση του PDK–I  δεν μποτεί παρά να έχει γίνει με την εμπλοκή του Massoud Barzani –προέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν – και των συμβούλων του της Mossad και της CIA, μια απόφαση που θα έχει βαρύτατες επιπτώσεις γιατί θα προκαλέσει μια νεά διαμάχη στην περιοχή.

Mustafa Hijri, leader of the Kurdistan Democratic Party-Iran (KDP-I). Photo: Rudaw
Mustafa Hijri, leader of the Kurdistan Democratic Party-Iran (KDP-I)

 Αυτή η εξέλιξη επέρχεται τη στιγμή που ο Barzani δέχεται κριτική για τις σχέσεις του με την Τουρκία και όπου η δημοτικότητα του PKK τον επισκιάζει όλο και περισσότερο κυρίως από τη στιγμή που οι σύριοι κούρδοι της Rojava άνοιξαν μια αντιπροσωπεία τη Μόσχα και αυτοδομήθηκαν σε ομοσπονδιακή οντότητα.

Αναμένεται η αντίδραση της Τεχεράνης σε αυτήν την επιχείρηση αποσταθεροποίησης και κυρίως αυτή των Φρουρών της Επανάστασης.france-irak-actualite19.3.16

Σύμφωνα με το Rudaw το  (PDK-I) διασπάστηκε σε 2 ομάδες το 2006, αλλά πραγματοποιήθηκαν διαπραγαμτεύσεις για επανένωση.Η Τεχεράνη έχει κηρύξει παράνομα και τα 2 κινήματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ