Πολιτική

Δείτε την Κύπρο και κλάψτε...

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Η Κύπρος βγήκε από το Μνημόνιο μετά από τρία δύσκολα χρόνια. Όπως είχαν βγει και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Ποιος έμεινε... μετεξεταστέος; Η Ελλάδα φυσικά. Η χώρα - παράδειγμα προς αποφυγή σε όλη την Ευρωζώνη. Αλλά ξέχασα. Εμείς... αλλάζουμε την Ευρώπη, όχι σαν τους άλλους τους... προσκυνημένους.

Η Κύπρος λοιπόν βγήκε, ενώ εμείς χωνόμαστε όλο και βαθύτερα στα Μνημόνια. Και χωρίς καμία προοπτική εξόδου. Έχει ενδιαφέρον να δούμε ορισμένα... μικροπράγματα που συνέβαλαν στην καλή απόδοση της κυπριακής οικονομίας. Πού στηρίχθηκε η ανάκαμψη;
Στον τουρισμό, στην ιδιωτική κατανάλωση, στις επαγγελματικές υπηρεσίες. Θέλετε να σκεφτείτε λίγο πώς εξελίσσονται οι... αντιστοιχίες στην Ελλάδα;

Πώς θα τα πάει φέτος ο τουρισμός μετά την προσφυγική κρίση; Αφήστε το καλύτερα... αλλά και πώς εξελίχθηκαν τα έσοδα του τουρισμού ακόμη και την καλή προηγούμενη διετία λόγω της χαμηλής ποιότητας επισκεπτών και παρεχόμενων υπηρεσιών, ανεξάρτητα από τα απόλυτα νούμερα; Ή μήπως να συζητήσουμε περί κατανάλωσης; Εκεί επιδιώκεται η διατήρησή της σε υψηλά επίπεδα, εδώ αντίθετα η ιδιωτική κατανάλωση θεωρείται ταξικό πλεονέκτημα και πλήττεται - διώκεται μέσω της δραματικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων λόγω της επιδρομής σε αυτά.

Οι Κύπριοι πάλι έκαναν το παν για να προστατέψουν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας τους, την παροχή υπηρεσιών. Έκαναν το παν για να μη φύγουν από τη χώρα οι ξένες εταιρείες. Θέλετε να δούμε ποια είναι εδώ η συμπεριφορά στους επιχειρηματίες; Πώς αντιμετωπίζονται οι ξένοι επενδυτές και πώς έχουν εξωθηθεί στη μεταφορά έδρας και στην Κύπρο και στη Βουλγαρία δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.

Ή μήπως να μιλήσουμε για τη φορολογία...
Μνημόνιο είχαν και εκεί. Και αυστηρή επιτήρηση.
Όμως δεν εξόντωσαν φορολογικά τον πληθυσμό και την επιχειρηματικότητα. Δεν διέλυσαν την οικονομία τους. Αντίθετα την προστάτεψαν.

Για να μην αναφερθούμε στην αξιοποίηση της ΑΟΖ και του ενεργειακού πλούτου. Και μην πει κανείς ότι δεν υπήρξαν θυσίες. Και δραστική μείωση δημόσιων δαπανών υπήρξε και bail in για τη διάσωση του τραπεζικού τους συστήματος με δραματικές απώλειες για καταθέτες και μετόχους και μειώσεις μισθών και συντάξεων και capital controls από τα οποία επίσης εξήλθαν...
Και μην αρχίσουν ορισμένοι τις εξυπνάδες και τις απόλυτες συγκρίσεις.
Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά. Ασφαλώς και υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές. Υπάρχει όμως και διαφορετική φιλοσοφία αλλά και διαφορετικό κοκτέιλ μέτρων και αντιμετώπισης της κρίσης. Είναι εντυπωσιακό το πώς αντιλαμβάνεται την οικονομία η μια χώρα και πώς η άλλη. Και μη νομίζετε ότι και εκεί υπήρξε απόλυτη συμμόρφωση στο Πρόγραμμα και πλήρης εκταμίευση των δόσεων. Παρεξέκλιναν.

Δεν κορόιδεψαν όμως όλη την Ευρώπη παριστάνοντας τους επαναστάτες. Πλήρωσαν ακριβά τα λάθη της δικής τους αριστερής οδυνηρής εμπειρίας, αλλά ανασκουμπώθηκαν και επανήλθαν.
Εδώ δυστυχώς είμαστε για κλάματα...

[email protected]

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...