Πολιτική

Βαρουφάκης: Η Κύπρος δεν βγήκε πραγματικά από τα μνημόνια

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, χαρακτήρισε «θλιβερά τα όσα έγιναν στην Σύνοδο Κορυφής» για το προσφυγικό ενώ ξάφνιασε λέγοντας ότι για την Κύπρο τα χειρότερα έρχονται, και πως δεν πρόκειται για πραγματική έξοδο από τα μνημόνια.

Σε συνέντευξή του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, είπε για την Σύνοδο Κορυφής ότι «κάποτε η ΕΕ περιφρουρούσε τις ελευθερίες και τα δικαιώματα. Χτες όλοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι δεν μπόρεσαν να υποστηρίξουν αυτό που αποφασίστηκε. Δεν υπάρχει μια πραγματική ευρωπαϊκή Βουλή που να μπορεί να βάζει γραμμές υπέρ του ανθρωπισμού και των θέσεων της Ευρώπης».

Για την έξοδο της Κύπρου από τα μνημόνια, ο Βαρουφάκης υποστήριξε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. «Θα ήμουν ο πρώτος που θα πανηγύριζα αν η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έβγαιναν από το μνημόνιο, αλλά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, απλά τέλειωσε η καταβολή δόσεων από το ESM. Τώρα ξεκινάει η μακρά και βασανιστική διαδικασία της αποπληρωμής του 95% των χρημάτων των δόσεων. Απλά, τέλειωσαν τα «πακέτα». Τώρα θα ξεκινήσουν νέα μέτρα. Μπήκε η Ελλάδα στη διαδικασία διαπραγματεύσεων 5-6 μηνών για να μην το περάσουμε αυτό το πράγμα, αλλά δεν τα καταφέραμε. Είμαστε εγκλωβισμένοι», τόνισε.

Για την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με το κουαρτέτο σημείωσε: «Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση πλέον. Υπάρχει κόντρα ανάμεσα στους εταίρους αλλά όχι διαπραγμάτευση, όπως γινόταν μέχρι το καλοκαίρι. Όταν οι ελέφαντες χορεύουν το ποντίκι τσαλαπατιέται. Τώρα πάμε στην πλήρη εφαρμογή του μνημονίου. Δεν βγαίνουν τα πράγματα όπως είναι η κατάσταση. Απλά συρρικνώνεται η οικονομική δύναμη της χώρας».

Στην συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο, αναφέρθηκε στο προσφυγικό λέγοντας ότι δεν είναι ελληνικό ζήτημα, αλλά θέμα ανθρωπιστικής κρίσης. «Η δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης δεν οδηγεί πουθενά. Κάποιοι βάζουν το προσφυγικό μαζί με το μνημόνιο, που δεν μπορεί να επιτύχει. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή τη σύνδεση των δύο θεμάτων», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ