Υγεία

ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΟΥΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ; Και όμως κάνουν καλό!

Κάνουν καλό οι υδατάνθρακες στη δίαιτα; Κι όμως ναι! Μπορεί να είναι κοινή άποψη ότι οι υδατάνθρακες παχαίνουν -πολλές δίαιτες άλλωστε τους “μισούν”-, ωστόσο αυτό είναι λάθος. Δες ποιες υδατανθρακούχες τροφές αγαπούν τη σιλουέτα σου.

Για αρχή να διευκρινίσουμε ότι όντως υπάρχουν υδατάνθρακες που δεν ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό (κυρίως αυτοί των επεξεργασμένων τροφίμων) και άλλοι που είναι ευεργετικοί. Δεν πρέπει, όμως, ποτέ να ξεχνάμε ότι οι υδατάνθρακες αποτελούν μια άμεση πηγή ενέργειας, αλλά και το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου, γι’ αυτό δεν γίνεται να λείπουν από τη διατροφή μας. Αν ακολουθείς, λοιπόν, ένα πρόγραμμα διατροφής με σκοπό να μειώσεις το σωματικό σου βάρος, υπάρχουν κάποια τρόφιμα τα οποία ναι μεν περιέχουν υδατάνθρακες, βοηθούν, όμως, και στο σκοπό σου. Δες ποια είναι αυτά:

Πλιγούρι
Το πλιγούρι είναι το χοντροαλεσμένο σιτάρι. Αποτελεί πολύ καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών που επιφέρουν γρήγορο κορεσμό (½ φλιτζάνι χοντροαλεσμένου σιταριού περιέχει 5 γραμμάρια φυτικών ινών). Επίσης, είναι μια τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μπορεί να αντικαταστήσει σε πολλές συνταγές το ρύζι ή τα ζυμαρικά.
Ζυμαρικά ολικής άλεσης
Ποιος είπε πως τα μακαρόνια απαγορεύονται στη δίαιτα; Επίλεξε μακαρόνια ολικής άλεσης τα οποία περιέχουν δυο με τρεις φορές περισσότερες φυτικές ίνες απ’ ότι τα επεξεργασμένα, ενώ είναι το ίδιο νόστιμα. Σημείωσε ότι το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων μπορεί να βρίσκει μια θέση στο τραπέζι σου μια-δυο φορές την εβδομάδα.

Ποπ κορν
Ήξερες ότι το σπιτικό ποπ κορν, εκτός από πολύ νόστιμο, είναι συνάμα και ένα υγιεινό σνακ; Στην πραγματικότητα, το ποπ κορν είναι μη αποφλοιωμένο καλαμπόκι, με λίγες θερμίδες και αρκετές φυτικές ίνες. Άσε που είναι και ιδανικό για τα χειμωνιάτικα βράδια “του καναπέ”.

Βρώμη
Η βρώμη είναι ένα είδος δημητριακού και όπως όλα τα δημητριακά βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής διατροφής. Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα, όμως, περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες. Επίσης, είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες (100γρ. βρώμης περιέχουν 15,4 γραμμάρια φυτικών ινών), που επιφέρουν γρηγορότερα τον κορεσμό και σαφώς διευκολύνει την καλύτερη τήρηση της δίαιτας. Στα συν και ότι περιέχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Extra tip: Εκτός από το πρωινό σου η βρώμη μπαίνει και σε πολλές συνταγές, όπως και στα μπιφτέκια αντί για γαλέτα ή ψωμί, αντικαθιστώντας ακόμη και το κοινό αλεύρι.
Φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και νερό. Είναι τρόφιμα υψηλής θρεπτικής πυκνότητας δηλαδή έχουν μεγάλη συγκέντρωση σε θρεπτικά συστατικά, ενώ αποδίδουν λίγες θερμίδες. Μπορούν να αποτελέσουν πολύ καλές επιλογές ως σνακ γιατί είναι νόστιμα, θρεπτικά και λόγω της περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες σε χορταίνουν.

Extra tips:
* Θα πρέπει να καταναλώνεις τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως.
* Σε όσα φρούτα και λαχανικά γίνεται (π.χ. μήλα) προτίμησε να τα τρως με τη φλούδα τους καθώς έτσι περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες. Για παράδειγμα, ένα αχλάδι με τη φλούδα του περιέχει διπλάσια ποσότητα φυτικών ινών από μια μπανάνα.

medicalland.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ