Πολιτική

ΤΟ… ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ! Πως θα είναι πάντα στην κυβέρνηση – Οι αλλαγές που προωθούνται για τον εκλογικό νόμο

Λίγες ημέρες μετά την τελευταία δημοσκόπηση που δίνει προβάδισμα στη ΝΔ με 3,7% και την ίδια στιγμή περιορίζει κι άλλο τις πιθανότητες ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει πρώτο κόμμα, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ανοίξει για τα καλά τον φάκελο «εκλογικός νόμος».

Όπως προκύπτει στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύουν τα Νέα, τα σχέδια για την καθιέρωση της απλής αναλογικής μπήκαν στο συρτάρι. Αντιθέτως, με το νέο εκλογικό νόμο θα ανοίξει ευκολότερα ο δρόμος για κυβερνήσεις συνεργασίας, ενώ ανάλογα με το ποιες προτάσεις θα υιοθετηθούν τελικά ενδέχεται να μένει εκτός το πρώτο κόμμα.

Παράλληλα, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η… μερική κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει μια «προίκα» 20-30 εδρών, χωρίς ωστόσο στο υπουργείο Εσωτερικών να έχουν καταλήξει εάν θα είναι άμεση, δηλ. αν θα την παίρνει απευθείας το πρώτο κόμμα, ή έμμεση, εαν δηλ. θα μοιράζεται εκ των υστέρων στα κόμματα που θα συμπράξουν για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που επικρατήσει το τελευταίο σενάριο θα είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου σε ψήφους κόμματος. Επί του παρόντος αυτή η σκέψη συναντά σθεναρή αντίσταση από τους κάποιους από το Μέγαρο Μαξίμου διότι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν πως θα στείλει μήνυμα ηττοπάθειας στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα ακόμα σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι αυτό της «καθαρής πριμοδότησης», που σημαίνει ότι οι επιπλέον έδρες θα δίνονται στο πρώτο κόμμα ή σε συνασπισμό κομμάτων, μόνο σε περίπτωση που υπερβαίνει το 40% και η διαφορά του από το δεύτερο κόμμα θα είναι μεγαλύτερη της μίας μονάδας.
crashonline.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ