Κόσμος

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί σε εμπάργκο όπλων κατά της Σ Αραβίας για τα φονικά της χτυπήματα στην Υεμένη

To Eυρωκοινοβούλιο ανακοίνωσε την Πέμπτη ένα embargo στην παράδοση όπλων στη Σ Αραβία ασκώντας κριτική στα αεροπορικά της χτυπήματα κατά της Υεμένης και τον ναυτικό αποκλεισμό που επέβαλε στη χώρα αυτή « που προκάλεσαν το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων».

Σε μια απόφαση που υιοθετήθηκε από μια μεγάλη πλειοψηφία σε μια συνεδρίαση της ολομέλειας στις Βρυξέλλες οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Υψηλό Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική την Federica Mogherini, ν΄ »αναλάβει μια πρωτοβουλία που να στοχεύσει στην επιβολή ενός embargo των όπλων της ΕΕ προς τη Σ Αραβία».

Καταδικάζουν « τ΄αεροπορικά χτυπήματα της συμμαχίας που διηύθυνε η Σ Αραβία και τον ναυτικό αποκλεισμό που επέβαλε στην Υεμένη που οδήγησαν στο θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και στην επερατάιρω αποσταθεροποίηση της χώρας « .

βέβαια το κείμενο δεν έχει δεσμευτικήισχύ σύμφωνα με τον Mike Penrose, Γ Διευθυντή της Action contre la Faim France, ωστόσο αυτή η απόφαση επισημαίνει είναι « ένας συναγερμός σε όλα τα κράτη μέλη που τα προσκαλεί να βγούν από τη σιωπή και να μην συμμετέχουν στην περεταίρω ανθρωπιστική καταστροφή στην Υεμένη « .

Το Riyad οδηγεί από το Μάρτη του 2015 με μια αραβοσουνίτικη συμμαχία στην οποία ηγείται μια επιχείρηση κατά των σιιτών  Houthis στην Υεμένη .Αυτοί ορμώμενοι από το λίκνο τους την Saada (στο βορά), πήραν τον έλεγχο της πρωτεύουσας Sanaa. Μια άλλη κυβέρνηση που ελέγχει το Ryad εδρεύει στο νότο στο  Aden αν και οι διευθύνοντές της ως επί το πλείστον βρίσκονται στη Σ Αραβία για λόγους ασφαλείας. Ο πόλεμος στην Υεμένη στοίχισε τη ζωή σε 6.100 ανθρώπους κατά το ήμισυ πολίτες και είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό 30.000 ατόμων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ έιναι ο πρώτος προμηθευτής όπλων της Σ Αραβίας με πωλήσεις που ανέρχονται στα 90 δις δολάρια μεταξύ των 2010 και 2014 σύμφωνα με το Κογκρέσο αλλά οι ευρωπαικές υπερδυνάμεις π.χ Γαλλία ,Αγγλία διοχέτευσαν πρόσφατα βόμβες εξοπλισμούς ή υπέγραψαν συμβόλαια όπλων αντί δις δολαρίων.AFP 25/02/2016

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ