Κόσμος

Πώς ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν προετοιμάζετε για την ημέρα των εκλογών

Το Ιράν και ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ πρέπει να ακολουθήσει μια πράξη εξισορρόπησης, στις προσκλήσεις του για μια μεγάλη συμμετοχή στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές και τη Συνέλευση των Εμπειρογνωμόνων των εκλογών της 26ης του Φλεβάρη.

Έχει ενθαρρύνει ακόμη και εκείνους που δεν δέχονται το σύστημα (καθεστώς), της Ισλαμικής Δημοκρατίας να το δήξουν εμπράκτως. Ωστόσο, μετά και τον μαζικό αποκλεισμό των υποψηφίων, ξεκαθάρισε τις παρατηρήσεις αυτές λέγοντας, ότι «οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στο σύστημα δεν θα πρέπει να στραφούν σε ένα κενό ψηφοδέλτιο, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στην Ισλαμική Δημοκρατία».

Η ιστοσελίδα του Χαμενεΐ δημοσίευσε μια σειρά από θρησκευτικούς κανόνες-απαντήσεις, σχετικά με τις εκλογές. Τα γραφεία πολλών υποστηριχτών και υποψηφίων του Αγιατολάχ έχουν ιστοσελίδες όπου οι οπαδοί του μπορούν να παρουσιάσουν ερωτήσεις σχετικά με θέματα από την καθημερινή ρουτίνα και την υπαρξιακή και πνευματική ζωή τους. Οι απαντήσεις θεωρούνται «ιερές» από τον Αγιατολάχ, και οι οπαδοί του δεσμεύεται να της ακολουθήσουν.

Όταν ρωτήθηκε αν η συμμετοχή στις εκλογές είναι ένα θρησκευτικό καθήκον, και επίσης, σε περίπτωση που δεν συμμετέχουν εάν απαγορεύεται, η απάντηση ήταν «Η συμμετοχή στις εκλογές για κάθε επιλέξιμο άτομο είναι ένα θρησκευτικό, ισλαμικό και θείο καθήκον».

Ρωτήθηκε επίσης, αν είναι απαραίτητο για μια γυναίκα να ζητήσει την άδεια του συζύγου της για να ψηφίσει, γιατί θα πρέπει να φύγει έξω από το σπίτι της. Επίσης, αν ο σύζυγος δεν δώσει την άδεια, ποια θα είναι η ευθύνη της γυναίκας?. Η απάντηση ήταν, ότι η συμμετοχή στις εκλογές δεν υπόκειται σε άδεια του συζύγου.

Σε ορισμένες δηλώσεις την περασμένη εβδομάδα, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προειδοποίησε σχετικά με τις ξένες χώρες που προσπαθούν να υπονομεύσουν την εκλογική διαδικασία.

Μιλώντας στης 17 Φεβρουαρίου ο Χαμενεΐ δήλωσε, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ έχουν προσπαθήσει να αποτρέψουν τους Ιρανούς από της εκλογές, από τις πρώτες ημέρες της επανάστασης».

«Ωστόσο, μετά και την αποτυχία τους, προσπαθούν τώρα να υπονομεύσουν το Συμβούλιο των Φρουρών, το οποίο είναι και το μόνο που εξακριβώνει τους υποψηφίους για τις εκλογές».

Χρήστος Κατσέας

Πηγή/πληροφορίες. mehrnews.com

geoparatirisy.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ