Υγεία

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ! Μήπως κινδυνεύουμε από το τζιν μας;

 

Ασφυκτικά στενά τζιν, ιδρωμένα t-shirts, μπλουζάκια από νάιλον… Ακόμα και η γκαρνταρόμπα σας μπορεί να ευθύνεται για την εκδήλωση δερματικών ενοχλήσεων και παθήσεων, όπως για παράδειγμα φαγούρα, κοκκινίλες και μυκητιάσεις. Μερικές φορές, μάλιστα, η αγαπημένη σας μπλούζα μπορεί να είναι ένοχη για την εκδήλωση της πρόσφατης αλλεργίας σας.

Μα, είναι καινούργια!
Αγοράσατε το φόρεμα που είχατε βάλει στο μάτι και τρέχετε να το φορέσετε και να βγείτε για ποτό με τις φίλες σας. ΣΤΟΠ! Πριν χαρείτε τη νέα σας αγορά, βάλτε τη στο πλυντήριο. Γιατί; Γιατί τα χημικά που χρησιμοποιούνται ώστε τα ρούχα να μην τσαλακώνουν μπορεί να προκαλέσουν δερματικές αντιδράσεις. Επίσης, μπορεί το νέο σας φόρεμα να μεταφέρει βακτήρια, που του έχουν μεταδώσει άνθρωποι που προηγουμένως το είχαν δοκιμάσει. Φροντίστε, λοιπόν, να πλένετε και να ξεπλένετε καλά κάθε ρούχο που παίρνετε, πριν το φορέσετε.

Προσοχή στα εσώρουχα
Τα εσώρουχα έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα, γι’ αυτό πρέπει να είναι φτιαγμένα από τα κατάλληλα υλικά. Για παράδειγμα, τα στενά, τα μάλλινα και τα συνθετικά εσώρουχα προκαλούν εφίδρωση, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης κάποιας μυκητίασης ή αλλεργικής δερματίτιδας.
Τι μπορείτε να κάνετε; Να προτιμάτε τα λευκά, άνετα και βαμβακερά εσώρουχα, που είναι ανθεκτικά, απορροφητικά και αφήνουν το δέρμα να «αναπνέει».

Skinny παντελόνια
Δυστυχώς, τα στενά, χωρίς ελαστικότητα, παντελόνια κρύβουν αρκετές παγίδες για την υγεία. Κατ’ αρχάς, τρίβονται με το δέρμα και μπορεί να προκαλέσουν τη γνωστή θυλακίτιδα. Επίσης, ασκούν πίεση στο επιφανειακό φλεβικό δίκτυο των ποδιών, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η εμφάνιση ενδεχόμενης φλεβικής νόσου (π.χ. κιρσοί) σε όσους έχουν προδιάθεση ή να επιδεινώνεται ένα ήδη υπάρχον πρόβλημα. Τέλος, μπορεί να επηρεαστεί η γονιμότητα των ανδρών, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή των όρχεων οδηγεί σε μείωση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων.
Καλό είναι, επομένως, να αντικαταστήσετε τα στενά ρούχα με πιο άνετα. Αν ήδη έχετε εμφανίσει κάποιον δερματικό ερεθισμό, πλύντε την περιοχή με κάποιο αντισηπτικό σαπούνι και φορέστε κάτι πιο άνετο.

Διαβάστε την ετικέτα
Όπως και με τα τρόφιμα, καλό είναι και στην περίπτωση των ρούχων να διαβάζετε την ετικέτα. Ο λόγος; Να γνωρίζετε τι υλικά έρχονται σε επαφή με το δέρμα σας, καθώς ορισμένα από αυτά, όπως π.χ. οι ρητίνες, που αρκετές φορές χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία υφασμάτων, μπορεί να προκαλέσουν κάποια αλλεργική δερματίτιδα. Επίσης, τα συνθετικά υφάσματα όχι μόνο προκαλούν εντονότερη εφίδρωση, αλλά συγκρατούν και την υγρασία στο σώμα. Έτσι, δημιουργείται ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
Επιλέγετε, λοιπόν, βαμβακερά υφάσματα και αποφεύγετε τα στενά, συνθετικά ρούχα.

Υπάρχουν και αυτά!
Ακόμα και τα κουμπιά και το φερμουάρ των ρούχων σας μπορεί να προκαλέσουν τοπική αλλεργία (αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής), κυρίως αν είναι από νικέλιο.

Σας αρέσουν τα αξεσουάρ;
Βαριά σκουλαρίκια, πιάστρες, γυαλιά αλλάζουν στο λεπτό την εμφάνιση και τη διάθεσή σας, αλλά δεν είναι πάντα αθώα. Τα αγαπημένα σας αξεσουάρ μπορεί να είναι η αιτία μικρών προβλημάτων που αντιμετωπίζετε καθημερινά. Για παράδειγμα, τα βαριά σκουλαρίκια μπορεί να πιέζουν τους μυς του αυχένα και μια σφιχτή πιάστρα ή οι σφιχτοί βραχίονες των γυαλιών τους κροτάφους.

Fitness look!
Όταν γυρνάτε σπίτι μετά το γυμναστήριο, ποια είναι η πρώτη σας κίνηση; Αν είναι να αδειάσετε τον σάκο σας, ένα μεγάλο μπράβο, γιατί έτσι τα ιδρωμένα ρούχα θα αεριστούν και δεν
θα αντιμετωπίσετε την επόμενη μέρα τις δυσάρεστες μυρωδιές της υγρασίας που θα έχει αναπτυχθεί μέσα στον σάκο. Επίσης, αν αγοράζετε ρούχα… υψηλών επιδόσεων (π.χ. διαπνέοντα), καλό είναι να ακολουθείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στο ταμπελάκι τους, γιατί διαφορετικά μπορεί ο τρόπος που τα καθαρίζετε να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά τους (π.χ. η λανθασμένη χρήση μαλακτικού μπορεί να επηρεάσει τις αντιμικροβιακές τους ιδιότητες). Τέλος, φοράτε ρούχα που απορροφούν τον ιδρώτα και δεν τρίβονται στο δέρμα σας.

Καλσόν και κάλτσες
Ντύνουν τα πόδια και σας κρατούν ζεστούς ή βοηθούν στην ανάδειξη του ρούχου που φοράτε. Όποιος και αν είναι ο ρόλος τους, φροντίστε, σε ό,τι αφορά τις κάλτσες, να αποφεύγετε τα συνθετικά υλικά, που εμποδίζουν τον αερισμό του ποδιού. Επίσης, μην επιλέγετε πολύ σφιχτές κάλτσες ή καλσόν, γιατί μπορεί να ευνοήσουν την είσοδο νυχιών στο δέρμα ή να εμποδίσουν την κυκλοφορία του αίματος. Ειδικά δε για τα καλσόν, όσα είναι σφιχτά στην κοιλιά μπορεί να προκαλέσουν ατροφία των μυών της περιοχής, αν χρησιμοποιούνται συχνά.Η λύση είναι απλή. Μην αγοράζετε καλσόν με στενό λαστέξ στην κοιλιά και φροντίστε, όταν το φοράτε, να αφήνετε περιθώριο στα δάχτυλα. Ακόμη, προτιμάτε τις βαμβακερές και ελαστικές κάλτσες και αποφεύγετε τις πολύ λεπτές, γιατί μπορεί να βγάλετε φουσκάλες λόγω τριβής με τα παπούτσια.

Μικρή συμβουλή
Ξεβγάζετε καλά τα ρούχα και τα εσώρουχά σας (ακόμα και 2 φορές), γιατί μπορεί τυχόν υπολείμματα από το απορρυπαντικό ή το μαλακτικό να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα σας.

medicalland.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...