Κόσμος

Μεγάλη μάχη Σάββατο βράδυ στη Συρία – Οι Τούρκοι βομβαρδίζουν – Οι Κούρδοι επιτίθενται

Μεγάλη μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη στη βορειοδυτική Συρία, βράδυ Σαββάτου.

Οι κουρδικές σοσιαλιστικές δυνάμεις του YPG και οι Άραβες δημοκρατικοί σύμμαχοί τους, που από κοινού έχουν συστήσει τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑΣυριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), έχουν εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας επίθεση ενάντια στις θέσεις της Αλ Κάιντα.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό πυροβολικό, από θέσεις του κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σφυροκοπά την κουρδική επίθεση προσπαθώντας να την «σπάσει» και να σώσει τα μισθοφορικά καθάρματα της Αλ Κάιντα από μεγάλη πανωλεθρία.

Όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος Τζενάν Μουσά μέσω Twitter, οι κουρδικές δυνάμεις επιτίθενται για να καταλάβουν την Τελ Ριφάτ.

Η Τελ Ριφάτ είναι μια μικρή πόλη (21.000 κατοίκους είχε πριν τον πόλεμο) στη βορειοδυτική Συρία και απέχει 40 χιλιόμετρα βόρεια από το Χαλέπι.

Η πόλη τελεί υπό την κατοχή της οργάνωσης Ισλαμικό Μέτωπο, που είναι μισθοφόροι της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, σύμμαχοι της Αλ Κάιντα, Μέτωπο Αλ Νούσρα όπως λέγεται στη Συρία, και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), επίσης μισθοφόρων της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Μια ανάσα βόρεια από την πόλη βρίσκεται το αεροδρόμιο Μινάγκ (Minag), το οποίο ελέγχουν οι Κούρδοι και οι Άραβες δημοκρατικοί σύμμαχοί τους της οργάνωσης Τζαΐς Αλ Θουγάρ.

Το εν λόγω στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο απελευθερώθηκε από τους Κούρδους πριν μερικές ημέρες.

Το απόγευμα του Σαββάτου η Τουρκία βομβάρδιζε επί τρεις ώρες τις κουρδικές θέσεις στην περιοχή.

Το κουρδικό ηθικό δεν κάμφθηκε. Μόλις ο βομβαρδισμός σταμάτησε, οι Κούρδοι επιτέθηκαν να καταλάβουν την πόλη.

Είναι τόσο σφοδρή η επίθεση των Κούρδων, παρά των τρίωρο βομβαρδισμό τους το απόγευμα από τους Τούρκους, που οι τζιχαντιστές έχουν πανικοβληθεί και ζητούν βοήθεια ενισχύσεις από όλη τη βορειοδυτική Συρία για να κρατήσουν την Τελ Ριφάτ.

Οι Τούρκοι μόλις πληροφορήθηκαν ότι οι Κούρδοι έχουν εξαπολύσει μεγάλη επίθεση, άρχισαν πάλι να βομβαρδίζουν, μετά τις 21.00 το βράδυ του Σαββάτου.

Ο τουρκικός βομβαρδισμός είναι πυκνός. Ρίχνουν δύο βλήματα το λεπτό, όπως μεταδίδουν τοπικές πηγές.

Λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ του Σαββάτου, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει στους Κούρδους να καταλάβουν την πόλη Αζάζ στη βορειοδυτική Συρία, η οποία βρίσκεται βόρεια της Τελ Ριφάτ και την κρατά η Αλ Κάιντα.

Η πόλη Αζάζ είναι η «πύλη» από την οποία οι Τούρκοι βάζουν όπλα, εθελοντές, εφόδια και ό,τι άλλο χρειαστεί στη βορειοδυτική Συρία.

Βεβαίως αυτό που σχολιάζουν πολλοί δημοσιογράφοι στο Twitter είναι ότι οι Τούρκοι βομβαρδίζουν τους Κούρδους της Συρίας που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ αλλά υποστηρίζονται και από τον Πούτιν.

ΠΗΓΗ: tribune.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...