Πολιτική

Η Ε.Ε σχεδιάζει έκτακτη συνάντηση με την Τουρκία για το προσφυγικό

Έκτακτη συνάντηση με την τουρκική ηγεσία για την προσφυγική κρίση σχεδιάζει η Ε.Ε. στις αρχές Μαρτίου, όπως είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Αξιωματούχος της Ε.Ε. ανέφερε πως, προς το παρόν, η συνάντηση έχει οριστεί για τις 5 Μαρτίου. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένονταν στις Βρυξέλλες χθες αλλά ακύρωσε το ταξίδι του λόγω της βομβιστικής ενέργειας στην Άγκυρα την Τετάρτη, που κόστισε τη ζωή σε 28 άτομα.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από το τέλος της πρώτης μέρας της Συνόδου, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. υποστηρίζουν το σχέδιο δράσης της Ένωσης με την Τουρκία.

«Η σημαντικότερη ανακοίνωση για μένα σήμερα είναι ότι δεν έχουμε μόνο επιβεβαιώσει το σχέδιο δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλά έχουμε πει ότι είναι και η προτεραιότητά μας», είπε, σχετικά με τη συμφωνία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη και την μάχη ενάντια στην παράνομη μετανάστευση.

Η κ. Μέρκελ τόνισε πως και η Αυστρία υποστήριξε το σχέδιο, παρά την μονομερή απόφασή της ως χώρα να θέσει ένα ανώτατο όριο ανά ημέρα στον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέψει να εισέλθουν στο έδαφός της. «Στην Ευρώπη είμαστε πάντα εταίροι», επισήμανε η καγκελάριος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ