Εθνικά θέματα

Σχέδιο απομόνωσης της Ελλάδας από την ΕΕ – Φόβοι για εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα

Ενα δραστικό πλάνο για την αντιμετώπιση των ροών μεταναστών εξετάζουν οι ηγέτες της ΕΕ, το οποίο ενισχύει τους φόβους εγκλωβισμού στην Ελλάδα χιλιάδων ατόμων που αναζητούν άσυλο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Κομισιόν και το Βερολίνο εμφανίζονται έτοιμοι να στηρίξουν την πρόταση ενίσχυσης της ΠΓΜ με αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα με την Ελλάδα, η οποία θα είχε συνέπεια την απομόνωση της χώρα μας. Η κίνηση αυτή, σημειώνει το δημοσίευμα, έρχεται καθώς απέτυχε το σχέδιο να μπλοκαριστεί στην Τουρκία το κύμα των προσφύγων, με ενίσχυση της χώρας με 3 δισ. ευρώ.

Το πλάνο συζητήθηκε την Τετάρτη, από τους πρέσβεις της ΕΕ, μετά από την επιστολή του Σλοβένου πρωθυπουργού, με την οποία ζητούσε από την ΕΕ «άμεση βοήθεια» στην ΠΓΔΜ ώστε να εμποδιστεί «η διέλευση συγκεκριμένων παράτυπων μεταναστών από τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΔΓΜ», ενώ απαίτησε ενίσχυση με αξιωματούχους που θα ελέγχουν τα σύνορα και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Αν και η ΕΕ έχει δώσει οικονομική βοήθεια στα Σκόπια στο παρελθόν, σύμφωνα με αξιωματούχους, αυτή τη φορά θα προχωρήσει περισσότερο, βοηθώντας τη χώρα να διαχειριστεί τις αφίξεις και να σταματήσει τους «παράτυπους μετανάστες» στα σύνορά της.

«Αυξάνεται η πίεση για να απομονωθεί η Ελλάδα ώστε να μείνουν οι πρόσφυγες εκεί, καθώς οι υπόλοιπες πολιτικές της ΕΕ αποτυγχάνουν. Αυτή η κίνηση ουσιαστικά διώχνει την Ελλάδα από την Σένγκεν», δήλωσε ο Μουιτάμπα Ραχμάν, αναλυτής του Eurasia Group, μιλώντας στους Financial Times.

Αυτό το σχέδιο της Σλοβενίας θεωρείται ότι έχει τη στήριξη του Βερολίνου ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα και ο Ντόναλντ Τουσκ την επεξεργάζεται.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ