Κόσμος

Ποιές είναι οι δυνάμεις που έχουν συμπαραταχθεί με το συριακό στρατό (αναλυτικά πόσοι,ποιοί είναι και που επιχειρούν)

Η ισπανική εφημερίδα «El Pais» δημοσίευσε μια έκθεση στην οποία επανεξετάζονται τα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη στην σύγκρουση της Συρίας, καθώς και οι συνθήκες που οδήγησαν σε μια αλλαγή του σκηνικού κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών ενός πολέμου που πέρασε από πολλές διακυμμάνσεις.

Αναλυτικά αποδίδεται η σύνθεση του κυβερνητικού στρατοπέδου και οι σύμμαχοί τους που έχεουν συμπαραταχθεί μαζί του στο πεδίο της μάχης.

Η ισπανική εφημερίδα αναφέρεται στον ρωσο-ιρανικό ρόλο στη Συρία, και υπογραμμίζει ότι το Ιράν ανέθεσε σε ένοπλες παρατάξεις που σχετίζονται με το Ιράκ να παρστούν στο συριακό μέτωπο στο πλευρό του στρατού.Η Ρωσία αρχικά με την υποστήριξή της κυρίως μέσω της παροχής όπλων και αργότερα με την άμεση εμπλοκή της στον πόλεμο με αεροπορικές επιδρομές και με την παρουσία δυνάμεων και στρατιωτικών  συμβούλων.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το ο κυριότερος παράγοντας του συριακού κυβερνητικού στρατοπέδου είναι βέβαια ο στρατός του οποίου ηγείται από το 2000 ο Μπασάρ αλ-Ασαντ και αποτελείται από 170.000 ως και 220.000 μαχητές.Ο στρατός ελέγχει σημαντικές πόλεις τις κυριότερες της Συρίας Δαμασκό, Χομς, Λατάκια,Ταρτούς, Χάμα και το μεγαλύτερο τμήμα του Χαλεπίου κ.α.

Η Χεζμπολάχ ένας από τους βασικούς συμμάχους του συριακού κράτους εκτιμάται ότι συμμετέχει στη Συρία με 8 έως και 10 χιλιάδες μαχητές.Μαχητές της επιχειρούν σε πολλές περιοχές της Συρίας και υπηρετούν σε διάφορα μέτωπα όπως στο Χαλέπι την Λαττάκια και την περιφέρεια της Δαμασκού.Η ανάπτυξή τους αυτή έχει συμβάλει σημαντικά στην  προέλαση του συριακού στρατού και στην απελευθέρωση πολλών περιοχών.

Υπάρχει επίσης με το κυβερνητικό στρατόπεδο το κόμμα « Κοινωνικό Εθνικιστικό Συρίας» , το οποίο ιδρύθηκε στο Λίβανο το 1932, και έχει παραρτήματα σε Συρία και Ιράκ και που υπεραμύνεται τον συριακό αλυτρωτισμό και το όνειρο της  επανίδρυσης της «Μεγάλης Συρίας».Μετέχει με 6 έως και 8.000 μαχητές.

Σημαντική για το συριακό στρατόπεδο είναι και η συμβολή των « Μονάδων Εθνικής Άμυνας »  που ιδρύθηκαν το 2012 από το κράτος ως θυγατρική του συριακού στρατού που αποτελείται από τμήματα εφέδρων και εθελοντών πολιτοφυλάκων πιστών στο κράτος.Ο αριθμός των μαχητών αυτών που συμμετέχουν στις μάχες είναι  80.000 με 100.000.

Ο τρίτος πυλώνας του συριακού στρατοπέδου είναι οι «Λαϊκές επιτροπές», οι οποίες σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου για την προστασία στις γειτονιές και στους δημόσιους κυβερνητικούς τόπους στη Δαμασκό, αλλά και έχουν αναλάβει να συμβάλουν στη φύλαξη στις περιοχές όπου ζουν μειονότητες, όπως αυτές των Δρούζων.Αλεβιτών και Χριστιανών αλλά και εκεί που διαβιούν οι σουνίτες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν δυνάμεις των μειονοτήτων που υποστηρίζουν το συριακό καθεστώς, ειδικά οι « Μονάδες Προστασίας του κουρδικού λαού, » μια αριστερή φατρία γνωστή για τα γυναικεία της τάγματα όσο και αυτά των ανδρών και που συνδέεται με το ΡΚΚ το « Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν».Αυτή  περιλαμβάνει 40.000 με 50.000 μαχητές συν 400 ξένους άλλων εθνικοτήτων.

Υπάρχουν επίσης αρκετοί Παλαιστίνιοι μαχητές στο πλευρό του συριακού στρατού υπό διάφορους σχηματισμούς.Πρόκειται για  πρόσφυγες οι οποίοι ζουν εδώ και πολύ καιρό στη Δαμασκό και απολαμβάνουν ένα νομικό καθεστώς και δικαιώματα σχεδόν εφάμιλα με αυτά των συρίων. Ανάμεσα στις πιο γνωστές από αυτές τις παλαιστινιακές ομάδες συγκαταλέγονται  το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης – Γενική Διοίκηση, η οποία ιδρύθηκε από τον Ahmed Jibril το 1968, και διαθέει μια ένοπλη πτέρυγα μάχης στα παλαιστινιακά στρατόπεδα προσφύγων στο στρατό και στις αμυντικές δυνάμεις.

Οι Δρούζοι που ανέρχονται σε μισό εκατομύριο έχουν πάρει ντιρεκτίβα από τους θρησκευτικούς ηγέτες τους να υπερασπσιτούν την κυβέρνηση και το συριακό κράτος.Η μειονότητα αυτή είναι κυρίως στην  Sweida στο νότο ενώ υπάρχουν και οι φιλοκυβερνητικοί χριστιανοί ηγέτες που τάσονται στο πλευρό της κυβέρνησης.tayyar 28/1/16

dimpenews.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...