Επιστήμη

Περίεργες και ενδιαφέρουσες γεωγραφικές πληροφορίες

Ο κόσμος μας είναι ένα μεγάλο, μυστήριο μέρος όπου κάποιες φορές τα δεδομένα αψηφούν τη λογική. Δείτε ορισμένες γεωγραφικές πληροφορίες που μπορεί να σας εκπλήξουν.

Η Αφρική είναι εντελώς κεντραρισμένη

Η Αφρική είναι η μόνη ήπειρος που είναι και στα τέσσερα ημισφαίρια: βόρειο, νότιο, δυτικό και ανατολικό. Είναι, ως εκ τούτου, επίσης, η μόνη ήπειρος από την οποία περνάνε τόσο ο μεσημβρινός όσο και ο ισημερινός.

Η Αλάσκα είναι η δυτικότερη και ανατολικότερη πολιτεία των ΗΠΑ

Η Αλάσκα είναι η δυτικότερη και βορειότερη πολιτεία των ΗΠΑ, κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό όταν δει κανείς ένα χάρτη. Αλλά είναι ταυτόχρονα και η ανατολικότερη πολιτεία. Κάποια τμήματα της Αλάσκα είναι τόσο δυτικά που πολιτεία απλώνεται στην πραγματικότητα στο ανατολικό ημισφαίριο. Τα γεωγραφικά μήκη συγκλίνουν στο πάνω και κάτω μέρος του πλανήτη. Έτσι το Pochoni Point είναι το ανατολικότερο γεωγραφικό μήκος της χώρας.

Υπάρχουν τρεις χώρες που είναι στο εσωτερικό άλλης χώρας

Το Λεσότο, το Σαν Μαρίνο και το Βατικανό είναι οι μόνες χώρες που περιβάλλονται από μία και μόνο άλλη χώρα. Το Λεσότο από τη Νότια Αφρική, ενώ το Σαν Μαρίνο και το Βατικανό από την Ιταλία.

Ο Καναδάς έχει πολλές λίμνες

Ο Καναδάς είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη ότι έχει πολλές λίμνες. Αλλά αυτό μπορεί να σας εκπλήξει είναι ότι η χώρα έχει τις περισσότερο από τις μισές φυσικές λίμνες του κόσμου. 9% της χώρας καλύπτεται από φρέσκο νερό.

Όλος ο παγκόσμιος πληθυσμός θα μπορούσε εύκολα να χωρέσει στο Τέξας των ΗΠΑ

Αν ολόκληρος ο κόσμος ήταν τόσο πυκνοκατοικημένος όσο η Νέα Υόρκη, τότε τα 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα κάλυπταν μόνο 648,54 τετ. χλμ. Αυτό σημαίνει ότι όλος ο κόσμος θα μπορούσε να χωρέσει στην πολιτεία του Τέξας.

Η Αυστραλία μπορεί να περιβάλλεται από νερό, αλλά δεν έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στον κόσμο

Όντας από μόνη της ήπειρος η οποία περιβάλλεται από νερό, θα μπορούσε η Αυστραλία θα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή. Ωστόσο, ο τίτλος πηγαίνει στον Καναδά. Ο Καναδάς έχει 244.781,22 χλμ ακτογραμμής, ενώ η Αυστραλία 25.749,5 χλμ. Στην πραγματικότητα, η Αυστραλία κατέχει την 7η θέση στον κατάλογο με τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στον κόσμο και έρχεται πίσω από την Ινδονησία, τη Γροιλανδία, τη Ρωσία, τις Φιλιππίνες και την Ιαπωνία.

Το όρος Τσιμποράσο είναι πιο κοντά στο διάστημα απ' ότι το Έβερεστ

Το Έβερεστ είναι το ψηλότερο βουνό της Γης, οπότε θα θεωρούσε κανείς αυτονόητο ότι η κορυφή του είναι το υψηλότερο σημείο της Γης (και, συνεπώς, πιο κοντά στο διάστημα). Αλλά η Γη έχει ένα ελαφρώς οβάλ σχήμα. Με αυτήν την πρόσθετη ανύψωση, η κορυφή του όρους Τσιμποράσο, ένα προς το παρόν αδρανές ηφαίστειο, το οποίο βρίσκεται στη Κορδιλιέρα Οξιδεντάλ του Ισημερινού, στις Άνδεις, με ύψος 6.268 μέτρα είναι πιο κοντά στα διάστημα.

Η Ανταρκτική είναι η πηγή σχεδόν όλου του γλυκού νερού στον κόσμο

Με 14 εκατομμύρια τετ. χλμ στρώμα πάγου, η Ανταρκτική είναι η μεγαλύτερη στερεή μάζα πάγου στον πλανήτη. Η τεράστια κατεψυγμένη δομή περιέχει περίπου 90% όλου του φρέσκου νερού στη Γη.

Η Κίνα συνορεύει με 14 χώρες

Η Ρωσία μπορεί να είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, αλλά η Κίνα συνορεύει με τις περισσότερες χώρες. Οι 14 χώρες που συνορεύουν με την Κίνα είναι η Ινδία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Τατζικιστάν, το Κιργιστάν, το Καζακστάν, η Μογγολία, η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα, το Βιετνάμ, το Λάος, η Μιανμάρ, το Μπουτάν και το Νεπάλ.

3otiko.blogspot.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...