Κόσμος

Ξαφνική διπλωματική κρίση: Σε ανάκληση των διαπιστευτηρίων πέντε προξένων της Ρωσίας προχώρησε η Ουάσιγκτον!

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ

του Βασίλη Καπούλα

Ξαφνική διπλωματική κρίση ξέσπασε μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ καθώς η Ουάσιγκτον ανακάλεσε τα διαπιστευτήρια σε πέντε από έξι προξένους της Μόσχας εγείροντας πολλά ερωτήματα σχετικά με τον σκοπό και το χρονικό σημείο που επέλεξε για να προβεί σε μια κίνηση που επιδεινώνει ραγδαία τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

"Η Μόσχα είναι προσβεβλημένη από την αμερικανική απόφαση" ***είπε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών προσθέτoντας ότι η κίνηση αντανακλά την συνεχιζόμενη πολιτική Ομπάμα επιδείνωσης των σχέσεων με τη Ρωσία.

"Είμαστε προσβεβλημένοι από την απόφαση της Ουάσιγκτον να ανακαλέσει τα διαπιστευτήρια σε πέντε από τους έξι προξένους της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα σε Καλιφόρνια, Γιούτα, Μινεσότα, Φλόριντα, Πουέρτο Ρίκο. Επιπλέον απειλήθηκαν με διώξεις" είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠ.ΕΞ  Maria Zakharova σε δήλωση της.

"Οι αμερικανικές προσπάθειες να εξηγήσουν αυτή την "ανεπαρκή" απόφαση κατηγορώντας την Ρωσία για κλιμάκωση των εντάσεων στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν αντέχει σε κριτική" τόνισε.

"Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ που έχουν εξαπολύσει πόλεμο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και ηγούνται μιας ρωσοφοβικής προπαγάνδας μεγάλης κλίμακας σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να εκτρέψουν την ευθύνη για την υποστήριξη των ένοπλων πραξικοπημάτων σε Ουκρανία και στον αιματηρό πόλεμο στο Ντονμπάς" είπε η Zakharova .

"Οι Αμερικανικές Μυστικές Υπηρεσίες διεξάγουν προβοκάτσιες εναντίον των ρωσικών διπλωματικών αποστολών όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες".

"Οι Αμερικανικές Αρχές έχουν για ακόμη μια φορά δείξει την πραγματική τους στάση προς το ζήτημα της ανάπτυξης επαφών μεταξύ ανθρώπων σε ΗΠΑ και Ρωσία αυτό το οποίο κάνουν ακριβώς οι τιμητικοί πρόξενοι" ανέφερε η Zakharova.

Επιπλέον η εκπρόσωπος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στους αμερικανούς πολίτες που που έχουν αναλάβει τον ρόλο του επίτιμου προξένου για τη Ρωσία "για την μεγάλη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη πολύπλευρης συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ".

Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι η κοινή λογική θα επικρατήσει και ότι οι επίτιμοι πρόξενοι θα επιστρέψουν στην εργασία τους.

Το μόνο Ρωσικό προξενείο που συνεχίζει είναι αυτό στο Κολοράντο είπε η Ρώσος εκπρόσωπος.

Οι επίτιμοι πρόξενοι είναι επίσημοι εκπρόσωποι μιας χώρας στην επικράτεια μιας άλλης που συνήθως δεν πληρώνονται αλλά απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια με τους διπλωμάτες καριέρας.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Τόνερ τόνισε ότι: «Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε και άλλα κατάλληλα μέτρα αν οι διπλωματικές και προξενικές δραστηριότητές μας στη Ρωσία παρεμποδιστούν περαιτέρω».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει ότι οι επίσημες διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών δεν θα επηρεαστούν από την απόφαση αυτή.

«Λάβαμε αυτό το μέτρο απαντώντας στις συνεχείς παρεμβάσεις της Ρωσίας στις διπλωματικές και προξενικές δραστηριότητές μας στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων είναι η γενικευμένη παρενόχληση του προσωπικού μας αλλά και το κλείσιμο του Αμερικανικού Κέντρου στη Μόσχα και 28 αμερικανικών χώρων στη Ρωσία», είπε ο Τόνερ.

«Αυτό δεν επηρεάζει τις επίσημες διπλωματικές υπηρεσίες της Ρωσίας, δηλαδή την πρεσβεία της, τα γενικά προξενεία της και το Πολιτιστικό Κέντρο της στην Ουάσιγκτον», πρόσθεσε.

***είπε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών
ellinilatris.blogspot.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές