Κοινωνία

Με τρύπια παπούτσια στο θρανίο . . . εν έτει 2016 . .

Δεκάδες άπορα παιδιά στο κοινωνικό φροντιστήριο που δημιούργησε το «Στέκι αλληλεγγύης»

Συγκλονιστικές εικόνες που αποτυπώνουν αθέατες πτυχές της κρίσης, με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά που φορούν τρύπια παπούτσια και στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη, αντικρίζουν καθημερινά οι εθελοντές στο «Στέκι αλληλεγγύης για όλους». Η εθελοντική δομή που λειτουργεί τέσσερα χρόνια στο Βόλο, έχει δημιουργήσει κοινωνικό φροντιστήριο, τμήματα με δωρεάν μαθήματα για άπορα παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, τα οποία στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη.

Οι εθελοντές που στελεχώνουν την προσπάθεια, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να βοηθηθούν τα παιδιά που βιώνουν την απόλυτη φτώχεια και στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη, τα οποία απολαμβάνουν άλλοι συνομήλικοί τους.

Γροθιά στο στομάχι κάθε ευαισθητοποιημένου ανθρώπου είναι η διαπίστωση ότι υπάρχουν παιδιά που φορούν παπούτσια με σχισμένες σόλες και τα πόδια τους παγώνουν, κάθε φορά που βρέχει, υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν στη διάθεσή τους είδη ατομικής υγιεινής, ή σαμπουάν για να λουστούν.

Οι εθελοντές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να δοθούν είδη ένδυσης και υπόδησης αλλά και τρόφιμα σε όσους τα έχουν ανάγκη, ένα χαμόγελο κι ελπίδα σε άπορες οικογένειες που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε δεκάδες άπορες οικογένειες με βάση τις δυνατότητές μας, συνεχίζοντας τις κοινωνικές μας πρωτοβουλίες, γιατί η αλληλεγγύη δεν σταματάει ποτέ» όπως αναφέρει η Μαρία Νεοφώτιστου, συντονίστρια της παραπάνω εθελοντικής δομής, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Στις λίστες απόρων που έχει καταρτίσει το «Στέκι Αλληλεγγύης για όλους» είναι γραμμένοι περί τους 400 απόρους, αλλά σύμφωνα με τις δυνατότητες που υπάρχουν, καλύπτονται οι μισές περίπου περιπτώσεις με τρόφιμα.

«Στο μπαζάρ που διοργανώσαμε στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου υπήρξε ανταπόκριση από τον κόσμο και ειδικά από αρκετά σωματεία εργαζομένων τα οποία ανταποκρίθηκαν, και μας συγκίνησαν πολύ, αλλά τα προβλήματα και οι ανάγκες του κόσμου αυξάνονται διαρκώς και είναι αδύνατο να καλυφθούν από τα αποθέματα τροφίμων που έχουν συγκεντρωθεί» υπογραμμίζει η κ. Νεοφώριστου. Παράλληλα η ίδια υπογραμμίζει ότι «προσφέρουμε σε άπορες οικογένειες ότι συγκεντρώνουμε, όπως ρύζι και μακαρόνια αλλά το πρόβλημα είναι τα υπόλοιπα αναλώσιμα που έχει ανάγκη ο κόσμος». Οσοι έχουν ανάγκη από ρούχα, έχουν τη δυνατότητα να τα προμηθευτούν δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Πέμπτη 6-8 μ.μ., σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας του χώρου, που είναι μια μεγάλη αγκαλιά για όσους έχουν ανάγκη υποστήριξης. Ομοίως και τα μαθήματα, αρχαία, μαθηματικά, φυσική και χημεία πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα από εθελοντές εκπαιδευτικούς, δασκάλους και καθηγητές, στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης που αναπτύσσεται.

Οπως αναφέρει, κλείνοντας, η κ. Νεοφώτιστου «αυτό που μας πονάει είναι ότι ο κόσμος βρίσκεται σε αδιέξοδο και προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη, στο μέτρο πάντα των δυνατοτήτων μας».
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ