Κόσμος

To IS καταστρέφει το παλαιότερο χριστιανικό μοναστήρι του Ιράκ

Το IS κατάστρεψε το παλαιότερο χριστιανικό μοναστήρι του Ιράκ. Οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» ισοπέδωσαν το μοναστήρι. Η καταστροφή καταγράφτηκε σήμερα Τετάρτη 20 Ιανουαρίου από τους δορυφόρους στις φωτογραφίες που έστειλε. Στις φωτογραφίες φαίνεται ότι το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί.

Πρόκειται για την Μονή του Αγίου Ηλία, που χτίστηκε τον έκτο αιώνα, ακριβώς έξω από τη σύγχρονη πόλη της Μοσούλης. Το μοναστήρι χρησιμοποιήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα ως κέντρο της χριστιανικής κοινότητας που ζούσαν σ’ αυτήν την περιοχή.

Από τον Ιούνιο του 2014, δεν υπήρχε επικοινωνία με την περιοχή, η οποία έχει πέσει από καιρό στα χέρια του IS. Οι χριστιανοί και οι ιστορικοί φοβούνταν για την τύχη της μονής.
Στις αρχές του εικοστού αιώνα, το ερειπωμένο μοναστήρι ξαναχτίστηκε. Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε σαν καταφύγιο για τους πρόσφυγες.

Μετά τον πόλεμο του Κόλπου, οι δυνάμεις των ΗΠΑ είχαν βάλει φράχτες γύρω από το μοναστήρι για να το προστατεύσουν. Το 2008 μια αρχαιολογική ιρακινή ομάδα διοργάνωσε μια τελευταία μεγάλη αποστολή στο μοναστήρι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...