Κόσμος

Η κίνηση της Τράπεζας της Ιαπωνίας που αιφνιδίασε αγορές και επενδυτές!

Σε μία ακόμα τολμηρή κίνηση για την τόνωση της οικονομίας που απειλείται από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης προχώρησε σήμερα η Τράπεζα της Ιαπωνίας, αιφνιδιάζοντας τις αγορές και τους επενδυτές.

Η Τράπεζα μείωσε αιφνιδιαστικά ένα επιτόκιο αναφοράς κάτω από το μηδέν. Οι μετοχές στην Ασία κατέγραψαν άνοδο, το γεν υποχώρησε και τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν ράλι μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας ότι θα επιβάλλει χρεώσεις για τους λογαριασμούς που διατηρούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην κεντρική τράπεζα, μια επιθετική πολιτική στην οποία πρωτοστάτησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μειώσει το επιτόκιο περαιτέρω σε αρνητικό έδαφος εάν αυτό κριθεί απαραίτητο», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα είπε ότι η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο οικονομία ανακάμπτει μέτρια και η υποκείμενη τάση των τιμών ενισχύεται σταθερά, «αλλά υπάρχει ο κίνδυνος η πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου, η αβεβαιότητα για τις αναδυόμενες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, και η αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές να πλήξουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και να καθυστερήσουν την εξάλειψη της αποπληθωριστικής νοοτροπίας των ανθρώπων».

«Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να υιοθετήσει αρνητικά επιτόκια… για να καθυστερήσει την υλοποίηση αυτών των κινδύνων», δήλωσε ο Κουρόντα σε συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να χρεώνει επιτόκιο 0,1% σε επιλεγμένους τρεχούμενους λογαριασμούς που διατηρούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην κεντρική τράπεζα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές